Sud proglasio predstečaj Esseker grupe

Ilustracija: Davor Javorovic/PIXSELL

TRGOVAČKI sud u Osijeku otvorio je predstečajni postupak nad Esseker grupom, tvrtkom poduzetnika Alexandera Hrkača koja je kao predmet poslovanja registrirala više od 200 djelatnosti, a odnedavno joj je blokiran račun zbog ovrhe na temelju rješenja Porezne uprave i neplaćenih 1,46 milijuna kuna.

Otvaranje predstečajnog postupka zatražio je sam dužnik, a sudskim rješenjem pozvani su vjerovnici Esseker grupe da u zakonski predviđenim rokovima prijave sve svoje tražbine koje će se ispitati na ročištu zakazanom 7. svibnja.

Više od 200 djelatnosti

Esseker grupa je tvrtka registrirana kao d.o.o. za trgovinu i usluge s temeljnim kapitalom od 32,9 milijuna kuna, a kao predmet poslovanja u sudskom registru istaknuto je više od 200 djelatnosti.

Od proizvodnje hrane i pića, poslovanja nekretninama, proizvodnje i trgovine električnom energijom, oplođivanja životinja i vođenja ZOO-a pa preko promidžbe, javnog informiranja, djelatnosti radija i televizije sve do proizvodnje pesticida, sirovog željeza, igračaka, parnih kotlova, ali i otkupa potraživanja, savjetovanja i pružanja usluga s dodanom vrijednosti.

Direktor Esseker grupe je Alexander Hrkač, poduzetnik koji je u medijima prozvan kontroverznim osječkim brokerom jer je, kako navodi Jutarnji list, 2006. kompanija Vrijednosnice iz Osijeka, kojoj je bio na čelu, izgubila dozvolu za trgovanje na Zagrebačkoj burzi. Zbog nezakonitog trgovanja dionicama navodno je bio kažnjen i u BiH.

Prema podacima iz sudskog registra, Hrkač je bio ili jest član uprave ili nadzornih odbora 11 društava među kojima su i Europlantaža, tvrtka za proizvodnju hrane i trgovinu te Opeka trade kojoj je bio ovlašteni zastupnik do prošlog tjedna i koja u registru, kao i Esseker grupa, ima registriranih preko 200 djelatnosti.

Duguju 1,46 milijuna kuna

Kako je objavio Jutarnji list, Hrkač je 2016. na listi najbogatijih Hrvata bio 14.

S druge strane, Hrkač je u priloženom planu restrukturiranja Esseker grupe naveo kako "dužnik ima ne samo kapital nego i imovinu značajno veće vrijednosti od ukupnih obveza". Stoga, ističe kako nije upitna mogućnost daljnjeg održivog poslovanja.

U planu restrukturiranja Hrkač zaključuje da je razlog trenutne nesposobnosti za plaćanje "isključivo pljenidba novčanih sredstava od strane Ministarstva financija" u iznosu od 1,46 milijuna kuna.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.