Srbija udvostručuje trajanje vojnog roka, modernizira način obuke i podiže plaće vojnicima

Foto: Vojska Srbije

DOBROVOLJNI vojni rok u Srbiji od prosinca će trajati šest mjeseci umjesto dosadašnjih tri. Blic piše da je razlog produženja vojnog roka plan srpskog Ministarstva obrane da se vojnici kvalitetnije uvježbaju, te da se poveća operativna sposobnost vojske.

U Srbiji bi, prema zakonu, vojnik rok i danas treba trajati šest mjeseci, ali zbog nedostatka novca svake godine obuka se krati na tri mjeseca.

Dobrovoljci će po novom programu biti znatno bolje plaćeni. Dok su dosad za tri mjeseca ročnici mogli zaraditi ukupno 250 eura, sad će tijekom šest mjeseci obuke dobiti između 750 i 800 eura. Desetero najboljih će nakon obuke automatski postati profesionalci, a ostali će se u srpskoj vojsci moći zaposliti preko natječaja.  

Obuka novih vojnika bit će podijeljena u dvije faze. U prvoj fazi  ročnici će po mjesec i pol dana polaziti osnovni i specijalistički trening. Posljednja tri mjeseca provest će u jedinicama, gdje će nastaviti kolektivnu obuku.  

Ministarstvo obrane će novac za povećane troškove plaća osigurati preusmjeravanjem novca predviđenog za plaće profesionalaca, kojih u srpskoj vojsci trenutno nema dovoljno.

Dobrovoljci će vojsci moći pristupiti četiri puta godišnje, u ožujku, lipnju, rujnu i prosincu. Svaka klasa brojat će do 500 vojnika.   

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.