Splitske znanstvenice otkrile mehanizme koji usporavaju starenje i sprječavaju rak

Foto: Ivana Novak Nakir

TIM naših znanstvenica iz Splita objavio je u uglednom znanstvenom časopisu važan rad o procesu autofagije, odnosno samoproždiranja kojim se iz stanica uklanjaju sastojci koji mogu štetiti organizmu.

Izvanredna profesorica na Medicinskom fakultetu u Splitu Ivana Novak Nakir zajedno s doktorandicom Mijom Marinković i suradnicom doc. dr. sc. Matildom Šprung s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu objavila je originalni znanstveni rad u vodećem međunarodnom časopisu Autophagy.

Veliku ulogu u ovom istraživanju imala je izvrsna mlada znanstvenica Mija Marinković, a također je važno naglasiti da je čitav rad napravljen na Medicinskom fakultetu u Splitu te ga je financirala Hrvatska zaklada za znanost.

Autofagija usporava starenje, sprječava nastajanje tumora i upala

U ovom otkriću znanstvenice su proučavale uklanjanje mitohondrija, koji su stanične tvornice energije te mogu pokrenuti programiranu staničnu smrt. Oštećeni mitohondriji mogu naštetiti stanici, a ovo otkriće pokazuje kako ih stanice uklanjaju. Jedine naše stanice koje nemaju mitohondrije su eritrociti pa je uklanjane mitohondrija ključno za naše preživljavanje i opstanak.

Pri razgradnji mitohondrij se zatvori u vrećaste strukture, autofagosome, i uništi. Autofagija je prisutna u svim eukariotskim organizmima i služi za uklanjanje štetnih staničnih dijelova ili npr. proteinskih nakupina u Parkinsonovoj bolesti. Za otkriće autofagije 2016. godine dodijeljena je Nobelova nagrada japanskom znanstveniku Yoshinoriu Oshumiu koji je, proučavajući kvasac, otkrio da je autofagija ključna u preživljavanju stanica za vrijeme gladovanja ili stresa. Autofagija usporava starenje, sprječava nastajanje tumora, upala i neurodegenerativnih bolesti te je važna u borbi protiv bakterija i virusa. 

Aktivacija autofagije

U radu je pokazano kako protein BNIP3L pomaže u odabiru mitohondrija koje treba uništiti autofagijom. Pokazano je da kada treba razgraditi mitohondrije BNIP3L poprima složenije strukture i stvara nakupine istih molekula da bi aktivirao autofagiju koja će uništiti mitohondrij. U radu se detaljno pojašnjava što je potrebno za takav proces.

Već je prije Ivana Novak Nakir u sklopu svojeg poslijedoktorskog usavršavanja u laboratoriju prof. Ivana Đikića pokazala da je protein BNIP3L važan za uklanjanje mitohondrija u crvenim krvnim stanicama, tj. eritrocitima. Ako se mitohondriji ne uklone iz eritrocita, oni ne mogu prenositi kisik, a to je nespojivo sa životom. U laboratoriju se uz financijsku pomoć prof. Ivana Đikića i dalje nastavlja s proučavanjem opisanih procesa u stanicama, kao i u bolestima koje karakterizira povećano stvaranje krvnih stanica u koštanoj srži. Cilj je istražiti na koji način autofagija utječe na razvoj tih bolesti te postoji li mogućnost da se manipulacijom autofagije pronađe lijek za te bolesti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.