Split dobio digitalni centar na 4 etaže – Županijski tehnološki hub Digitalna Dalmaci

Foto: Press

U Splitu se okrenula nova stranica digitalne transformacije. Svečano je otvoren Županijski tehnološki hub Digitalna Dalmacija, smješten u Ulici Ruđera Boškovića 25, atraktivnom dijelu grada Splita, u blizini sveučilišnog kampusa. Novootvoreni hub predstavlja vrhunac sedmogodišnjeg rada i ulaganja projekta Digitalna Dalmacija u digitalnu transformaciju Splitsko-dalmatinske županije.

Ovaj moderni prostor na 4 etaže s 1250 kvadrata, vrijedan preko dva milijuna eura, postaje središnje mjesto za tehnološki napredak i povezivanje lokalne tech zajednice, a okupio je učenike, studente, tehnološke profesionalce, startupove, coworking entuzijaste i sve one koji prepoznaju potencijal modernih tehnologija i žele biti dio sve jače tech zajednice.

Županijski tehnološki hub Digitalna Dalmacija označava poveznicu između tehnologije, obrazovanja i gospodarstva, s ciljem da postane ključni pokretač lokalnog i regionalnog tehnološkog razvoja te platforma za rast mladih poduzetnika i inovatora. Doprinijet će ciljevima županijskog projekta Pravo misto omogućujući mladima ravnomjeran pristup obrazovanju i razvoju ključnih digitalnih vještina koje su važne za njihovu budućnost.

Voditelj županijskog projekta Digitalna Dalmacija Damir Brčić istaknuo je važnost novog prostora: "Ovo je kruna naših višegodišnjih aktivnosti. Hub smo otvorili nakon 7 godina provođenja brojnih programa. Usmjereni smo na promicanje i razvoj IT/tech sektora u Splitu i Dalmaciji, s posebnim fokusom na digitalne vještine i razvoj lokalnog startup ekosustava, kroz čije je programe  prošlo više od 50 startupa, a sada imamo priliku to proširiti. Osluškujemo potrebe tvrtki i organiziramo edukacije s poduzećima i fakultetima".

"Split je grad s velikim potencijalom, a naš cilj je osnažiti tehnološku scenu i omogućiti inovatorima pristup vrhunskim resursima. Digitalna Dalmacija daje nam priliku da gradimo snažnu tehnološku zajednicu", kazao je rektor Sveučilišta u Splitu Dragan Ljutić.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban naglasio je važnost projekta Digitalna Dalmacija za županiju: "Ovo je vrlo važan i vrijedan projekt za našu županiju. Već godinama radimo na Digitalnoj Dalmaciji kroz niz projekata usmjerenih mladim ljudima, a otvaranjem ovog prostora ti mladi ljudi i svi oni koji se bave tehnologijama dobili su svoj dom. Ovaj novi objekt pruža velike mogućnosti za sve programe, ali to ne znači da nećemo nastaviti raditi po cijeloj županiji".

Na svečanom otvorenju, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan istaknuo je: "Ovaj tehnološki hub izvrstan je primjer suradnje na državnoj i lokalnoj razini. Uz pomoć ovakvih projekata, ciljevi zacrtani u Strategiji digitalne Hrvatske do 2032. godine mogu biti ostvareni i prije predviđenog roka".

Aktivnosti i ključne uloge Županijskog tehnološkog huba Digitalna Dalmacija uključuju:

  1. Razvoj digitalnih vještina – Programi obuhvaćaju širok spektar digitalnih vještina – od osnova programiranja do naprednih tema poput umjetne inteligencije i kibernetičke sigurnosti.
  2. Potpora startup ekosustavu – Hub će nastaviti aktivno raditi na izgradnji lokalnog i regionalnog startup ekosustava. Cilj je povećati broj inovativnih tehnoloških tvrtki u regiji i stvoriti povoljan poslovni ekosustav za rast startupova, olakšavajući pristup financiranju, mentoriranju i povezivanju s investitorima.
  3. Jačanje tehnološke zajednice – Kroz organizaciju i suorganizaciju konferencija, meetup grupa i drugih događanja, hub će nastaviti igrati ključnu ulogu u jačanju lokalne tehnološke zajednice.

U planu je proširenje suradnje s tehnološkim hubovima i centrima inovacija diljem svijeta, ali i pokretanje naprednog akceleratorskog programa, što će omogućiti dalmatinskim tehnološkim talentima pristup globalnim tržištima i resursima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.