Snježne gadosti na hrvatskim cestama: Zimska služba zaspala, vozači zapeli u snijegu

SNIJEG, ponegdje vrlo gust, pada i usporava promet u Lici, Gorskom kotaru te središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, izvijestio je jutros HAK. Moguća je poledica, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.

U Istri su kolnici mokri i skliski od kiše, dok su u Slavoniji uglavnom samo vlažni. Magla mjestimice smanjuje vidljivost u Lici, posebice na dionici autoceste A1 između Otočca i tunela Mala Kapela. Odroni zemlje i kamenja mogući su na cestama u gorju, duž Jadranske (D8) i Ličke magistrale (D1), te na širem području Gračaca i Obrovca. Vozače se upozorava da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Nikud bez zimske opreme

Zbog zimskih je uvjeta zabranjen promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama kroz Liku (D25 Gospić-Karlobag, D42 Saborsko-Selište i D218 Užljebić-Dobroselo), Gorski kotar (A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo 1 i Kikovica, D3 Stara cesta kroz Gorski kotar, Zdihovo- Stubica-Kupjak-Delnice-Sopač-G.Jelenje- Kikovica, D32 Prezid-Parg-Delnice, D42 Vrbovsko-Ogulinski Hreljin, D501 G.Jelenje-Meja, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar te na županijskim i lokalnim cestama na području Vrbovskog, Delnica i Čabra), Hrvatskom primorju (D66 Brestova-Matulji i ŽC5094 Novi Vinodolski-Breze-Stalak) te u središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj (D1 Žeinci-čvor Zaprešić-čvor Lučko-Pavučnjak i D225 GP Harmica-čvor Jarek kao i na lokalnim cestama na području Samobora, Gorice i Zaprešića).

Zbog poledice i ugaženog snijega za sav je promet zatvorena državna cesta D506 Dobroselo-Mazin dok državnom cestom D23 Žuta Lokva-Senj prometuju sva vozila uz obaveznu zimsku opremu.

Snijeg usporio javni gradski prijevoz u Zagrebu
 
"Autobusne linije 104 Jandrićeva - Dom umirovljenika i 274 Dubec - Laktec voze redovitim trasama od 9.20 sati, a linije 106 Kaptol - Mirogoj - Krematorij, 126 Črnomerec - Krvarić, 127 Črnomerec - Mikulići, 128 Črnomerec - Lukšići, 131 Črnomerec - Bizek, 135 Črnomerec - Graberje, 163 Savski most - Gornji Trpuci i 224 Dubec - Novoselec voze redovnim trasama od 9.50 sati. Do daljnjeg su obustavljene linije 139 Reljkovićeva - Jelenovac i 142 Vrapčanska aleja - Jačkovina. Skraćene su linije 143 Vrapčanska aleja - Orešje do Ulice Borovina i 322 Velika Gorica - Lijevi Štefanki do Peršinovca. Linija 176 Črnomerec - Gornja Bistra ne prometuje preko Poljanica", izvijestio je ZET.

Snijeg i sutra

Danas će biti umjereno do znatno oblačno, a tijekom jutra se očekuju oborine - na Jadranu kiša, a kopnenim predjelima snijeg i kiša koja se može smrzavati na tlu. Vjetar će biti slab sjeveroistočni, na većem dijelu Jadrana umjereno jugo i jugozapadnjak, a na sjevernom uglavnom bura. Najviša temperatura zraka će iznositi od -1 do 3, u Lici do 6, a na Jadranu između 9 do 14°C.

Kako je izvijestio Državni hidrometeorološki zavod, i sutra će biti pretežno oblačno. U unutrašnjosti većinom snijeg, mjestimice i kiša, osobito u Lici i Slavoniji. Na Jadranu kiša, a ponegdje i pljuskovi s grmljavinom uz jako, u Dalmaciji i olujno jugo. Temperatura će biti u manjem porastu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.