Slovenski intelektualci Obami poslali pismo u kojem traže primjenu načela pravičnosti

SLOVENSKI intelektualci poslali su pismo američkom predsjedniku Obami kako bi i on "pogurao" primjenu "načela pravičnosti" u rješenju graničnog spora s Hrvatskom, a u protivnom tvrde da će Zapadni Balkan postati izvorištem novih sukoba sličnih onima iz 90-ih godina 20 stoljeća.

Nacionalno orijentirani intelektualci okupljeni oko časopisa "Nova revija" tvrde kako se dobri odnosi između dviju država mogu ostvariti samo uz uvažavanje "načela pravičnosti", dok bi odbijanje primjene tog načela izazvalo nove krvave ratove u europskoj "bačvi baruta".

Pismo poslali intelektualci bliski stranci Janeza Janše

Ovo pismo došla je iz slovenskog "Zavoda za obnovu civilnog društva", a jedan od njegovih članova je i bivši slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel te još poneki slovenski politički likovi bliski stranci Janeza Janše.

Premijer Sanader danas je izjavio kako je granični spor sa Slovenijom nekada bio mali problem, ali da je sada narastao jer se on koristi za usporavanje hrvatskih pregovora s EU. "Stavljati veto na hrvatske pristupne pregovore zbog bilateralnog graničnog spora "nije europski, nije pošteno, nije korektno", rekao je Sanader, a piše Jutarnji list.

Potpora ulasku u EU pada zbog blokade pregovora

Ponovio je već svoj dobro poznati stav kako treba povući crtu između pretpristupnih pregovora i graničnog spora, a tada predati spor na arbitražu pred Međunarodni sud pravde. Premijer je u intervjuu televiziji Euronews rekao i kako je pala potpora hrvatskih građana ulasku u EU zato što postoji blokada, ali da će se uz pozitivne pomake u pregovorima i ta potpora povećati.

Sanader je istaknuo kako se nada da će Hrvatska zajedno s drugim članicama NATO-a slaviti 60. obljetnicu tog saveza te dodao kako mu je slovenski premijer Pahor rekao da je on protiv onih koji skupljaju potpise za referendum koji bi, ako se održi, značio veto na ulazak Hrvatske u taj vojno-politički savez.

I.Kri.
Foto: AFP
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.