Slovački predsjednik kritizirao svoju vlast zbog otmice Vijetnamca

Foto: EPA

IZMEĐU Njemačke i Slovačke razvio se prijepor zbog navodne umiješanosti najviših slovačkih dužnosnika u slučaj vijetnamskog državljanina koji je prije godinu dana bio otet u Berlinu te ilegalno prevezen u Vijetnam. Kako danas javljaju njemački mediji, slovački predsjednik Andrej Kiska kritizirao je vlasti svoje zemlje zbog neučinkovitosti u slučaju otetog vijetnamskog državljanina.

„Zadaća je slovačkih vlasti da istraže svaki sumnjivi slučaj, a ne da se opravdavaju time da je za istragu odgovorna njemačka policija“, rekao je Kiska koji smatra da Slovačkoj prijeti „međunarodna sramota“. Istodobno, slovačka oporba zatražila je izvanredno zasjedanje parlamenta. Optužbe se odnose na pisanje njemačkog dnevnika Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) koji je izvještavao o tomu da su u otmicu vijetnamskog državljanina Trinh Xuan Thana u srpnju 2017. umiješane i slovačke vlasti.

Pozivajući se na policiju u Berlinu, FAZ piše da je vijetnamski poslovni čovjek, kojem vlasti u Hanoju predbacuju umiješanost u korupciju, u međuvremenu i osuđen na dvostruku doživotnu zatvorsku kaznu, a nakon što su ga pripadnici vijetnamske tajne službe oteli u Berlinu, odveli su ga u Slovačku odakle je zrakoplovom slovačke vlade prevezen u Vijetnam.

Zrakoplov slovačke vlade prebacio ga u Vijetnam

„Ne postoji ni najmanja sumnja da je Trahn zrakoplovom slovačke vlade prebačen u Vijetnam“, citira FAZ jednog njemačkog istražitelja.

Službeno je zrakoplov slovačkog ministarstva unutarnjih poslova stavljen na raspolaganje vijetnamskoj delegaciji. Prema pisanju FAZ-a, tadašnji slovački ministar unutarnjih poslova Robert Kalinak se prije toga sastao s tom istom delegacijom isključivo u svrhu dogovaranja prebacivanja otetog Trahna. Sam Kalinek preko Facebooka opovrgava pisanje njemačkih medija i optužuje njemačke vlasti da Trahnovo ime nisu stavile u zajednički informativni schengenski sustav.  

Otmica vijetnamskog biznismena usred Berlina zaoštrila je odnose između Berlina i Hanoja, a njemačka vlada u nekoliko je navrata zatražila razjašnjavanje ovog slučaja. Vijetnamske vlasti tvrde da se Than „dobrovoljno“ vratio u Vijetnam gdje je odmah po dolasku dao intervju državnoj televiziji u kojem je potvrdio navode vijetnamske vlade.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.