Sjeverna Koreja jučer je dokazala da može raketama dosegnuti američki teritorij. Što će sada Trump?

Foto: FaH/Google Maps

JUŽNOKOREJSKI stručnjak za sjevernokorejski nuklearni program, Maeng Ju-Seok, u razgovoru za rusku agenciju Tass otkrio je pozadinu jučerašnjeg ispaljivanja projektila koji je preletio preko japanskog kopna i završio u Pacifiku.

>> ANALIZA Sjeverna Koreja žestoko provocira, ali iza svega stoji dobro razrađen plan


>> ESKALACIJA Južnokorejski avioni bacili osam teških bombi kod granice sa Sjevernom Korejom

>> Trump o zadnjoj provokaciji Sjeverne Koreje: Sve opcije su na stolu


Jučerašnja provokacija Pjongjanga imala je za glavni cilj dokazati to da Sjeverna Koreja svojim projektilima može dosegnuti američki teritorij Guam, smatra Maeng Ju-Seok.

Podsjetimo, Pjongjang je sredinom kolovoza objavio kako imaju spremne planove za ispaljivanje projektila prema američkom teritoriju Guamu, koji se nalazi u Pacifiku. Na Guamu se, inače, nalaze dvije američke vojne baze - mornarička i zrakoplovna.


 
"Jasno je da Sjeverna Koreja želi dokazati da prijetnja Guamu nije bila običan blef. Prema prvim izvještajima, jučerašnji projektil preletio je 2700 kilometara, što je dovoljno da s teritorija Sjeverne Koreje dosegne američke vojne baze na Guamu", rekao je Maeng Ju-Seok u razgovoru za agenciju Tass.

Ipak, umjesto ispaljivanja projektila prema Guamu, Kim Jong-un ipak se odlučio na drugu vrstu provokacije - ispaljivanje projektila u suprotnom smjeru kako bi dokazao da imaju dovoljno dug domet za dosezanje Guama.

Projektili s nuklearnim bojevim glavama kao as u rukavu


Stručnjak je istaknuo da je Sjeverna Koreja jučerašnjom provokacijom još jednom potvrdila svoju namjeru razvijanja balističkih projektila dugog dometa naoružanih nuklearnim bojevim glavama, a sve to rade kako bi imali "asa u rukavu" za slučaj da moraju sjesti za pregovarački stol s Amerikom, Kinom i Južnom Korejom.
 
"U Pjongjangu su uvjereni da se, pod uvjetom da su sposobni pogoditi kontinentalni dio SAD-a projektilom s nuklearnom bojevom glavom, Washington neće usuditi izazvati direktan sukob", smatra Maeng Ju-Seok.

Prema njegovim riječima, Sjeverna Koreja takvu strategiju smatra jamcem vlastite sigurnosti i zato nije spremna na bilo kakve pregovore o denuklearizaciji u ovom trenutku. "Dijalog će, čini mi se, biti moguć u trenutku kad Sjeverna Koreja realizira svoj nuklearni program. Tek tada pregovori mogu početi jer Pjongjang neće biti zadovoljan bilo kakvom idejom o 'zamrzavanju' tog programa", dodao je.

Na koncu se postavlja pitanje - kako će reagirati Donald Trump na najnoviju sjevernokorejsku provokaciju? Odgovor na to pitanje možda daje i Trumpova izjava koju je Bijela kuća objavila nakon zadnjeg ispaljivanja sjevernokorejskog projektila: "Sve opcije su na stolu".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.