Šefica udruge ugostitelja: Što prije otvorite terase i to zbog epidemioloških razloga

Foto: Sanjin Strukic/Ivo Čagalj/PIXSELL

PROŠLO je tjedan dana otkako je kafićima dozvoljena prodaja kava i pića za van, a prema procjeni Nacionalne udruge ugostitelja, tek je tridesetak posto ugostitelja otvorilo kafiće.

Index je razgovarao s predsjednicom Nacionalne udruge ugostitelja Jelenom Tabak, koja nam je rekla da je prema informacijama s terena tek manji dio ugostitelja otvorio kafiće i to uglavnom oni koji imaju lokale u središtima gradova, uz poznate šetnice, dok je sedamdesetak posto ugostitelja ostalo zatvoreno do daljnjeg, odnosno do onog trena kad se očekuje otvaranje terasa, a predviđanja su da bi se to moglo dogoditi 1. ožujka.

"Imali smo tu nesreću da je prvi tjedan otvaranja bio najhladniji tjedan ove zime"

"Promet je od 5 do 10 posto u usporedbi s redovnim prometom u vrijeme kad nije bilo pandemije, 90 posto prodanih artikala su kave. To je pretpostavka kako vidimo po terenu, no pravi podaci vidjet će se kad Porezna objavi broj fiskaliziranih računa. Ono što vidimo po većini gradova je da su ugostitelji išli sa spuštanjem cijena kava, mnogi su spustili kave na osam kuna. No traženje dozvole da i kafići mogu prodavati za van nije išlo radi financijskog prihoda, znali smo da će promet biti daleko niži. No htjeli smo da se ljudi polako vrate na posao, to je bila psihološka mjera, ljudi nisu radili od kraja studenog. No eto, imali smo tu nesreću da je prvi tjedan otvaranja bio najhladniji tjedan ove zime, sad ćemo vidjeti ovaj tjedan, brojke bi mogle biti veće", rekla je za Index Jelena Tabak.

Smetalo ih je to što je svima drugima, osim kafićima, bila dozvoljena prodaja kava, od pekara preko kioska do benzinskih pumpi. Jedino je kafići, kojima je to primarni prihod, nisu smjeli prodavati. No iako se, navodi, očekuje da će se terase otvoriti 1. ožujka, pitanje je, dodaje, što će se događati. Smatra kako bi zbog epidemioloških razloga bilo dobro što prije otvoriti terase kako se ljudi, kao dosad, ne bi naguravali na jednom mjestu, primjerice u Zagrebu na Cvjetnom trgu, u Splitu na rivi.

"Ovog su vikenda svi u Splitu bili nagurani na jednom mjestu na zidiću. Budući da idu ljepša vremena, sve će se više ljudi tako naguravati, i zato smatramo da je bolje da se otvore terase kako bi ljudi bili razmaknuti. Iz tog razloga se nadamo da će se otvoriti terase, a i kad se budu otvarale, nadamo se da će to vrijediti i za kafiće i za restorane, a ne da se opet radi razlika između restorana i kafića pa da 1. ožujka samo restorani mogu krenuti s radom terasa i da se čeka dva tjedna za kafiće", rekla nam je Tabak.

"Nadam se da će Ministarstvo turizma zastupati naše interese"

Navodi kako će poslati dopis Ministarstvu turizma, budući da su im iz Stožera poručili da oni komuniciraju s Ministarstvom turizma, a ne s udrugom ugostitelja.

"Rekli su nam da je Ministarstvo turizma zaduženo za nas i nadam se da će oni zastupati naše interese. Ne želimo dozvoliti da se opet radi razlika i kad se krene jednom s otvaranjem unutarnjih prostora lokala. Ne želimo da se prvo dozvoli restoranima pa kasnije tek kafićima. Želimo da ista pravila vrijede za sve ugostitelje. Inače, Ministarstvo turizma je napravilo jedan odličan potez iako to još nije realizirano. No oni su dali garanciju od 100 posto za ugostitelje, za mikropoduzetnike koji žele u komercijalnim bankama podići kredite s kamatom do 2 posto. No to još nije provedeno do kraja te banke još uvijek ne odobravaju kredite ugostiteljima, ali se nadamo kako će se to brzo realizirati", rekla nam je Tabak.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.