Iran prijeti Izraelu osvetom: "Možemo zatvoriti Hormuški tjesnac"

Screenshot: YouTube

Šef mornarice Iranske revolucionarne garde (IRGC) Alireza Tangsiri izjavio je da će se Iran definitivno osvetiti za izraelski napad u Damasku, ali da reakcija neće biti prenagljena.

Zapovjednik mornarice govorio je o eventualnom iranskom odgovoru te je rekao da je prisutnost Izraela u Ujedinjenim Arapskim Emiratima prijetnja. Upozorio je da bi Teheran mogao zatvoriti Hormuški tjesnac ako to bude smatrao potrebnim.

Možemo zatvoriti Hormuški tjesnac, ali za sada to ne činimo

"Ne dobivamo udarac bez uzvrata, ali također ne žurimo u odmazdi. Možemo zatvoriti Hormuški tjesnac, ali to za sada ne činimo. Međutim, ako nas neprijatelj poremeti, mi ćemo preispitati našu politiku", rekao je Tangsiri.

Oko petine ukupne svjetske nafte dnevno prolazi kroz taj tjesnac. Kroz Hormuški tjesnac je u periodu od siječnja do rujna 2023. godine u prosjeku prošlo 20,5 milijuna barela sirove nafte i naftnih derivata.

"I Emirati bi mogli snositi posljedice"

Također, šef mornarice Iranske revolucionarne garde je rekao da bi Ujedinjeni Arapski Emirati mogli isto tako snositi posljedice zbog svoje politike.

"Znamo da cionisti nisu dovedeni u Emirate u ekonomske svrhe već radi sigurnosti i vojnog rada. Ovo je prijetnja za nas koja se ne bi trebala nastaviti", rekao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.