Šef EU parlamenta o fašističkoj izjavi: Žao mi je ako su me krivo shvatili

Foto: EPA

NA POČETKU plenarne sjednice Europskog parlamenta predsjednik Antonio Tajani izrazio je žaljenje ako su krivo shvaćene njegove izjave o talijanskoj Istri i Dalmaciji koje su izazvale oštre i brojne reakcije hrvatskih političara i javnosti.

Predsjednik EP-a: Žao mi je, htio sam poslati poruku mira

"Svojim prisustvom htio sam podsjetiti na tisuće žrtava Talijana, ali i Hrvata i Slovenaca. U svom sam govoru htio istaknuti put mira i pomirenja između Talijana, Hrvata i Slovenaca, govorio sam o talijanskoj Istri i Dalmaciji, ali to nipošto ne znači prisvajanje teritorija, govorili smo o Talijanima, njihovim unucima i sinovima koji su bili prisutni na toj ceremoniji.

Utvrđujući povijesne činjenice, mogli smo dati pravi korak u razvoju mira između ta tri naroda. Bili su to neprijatelji u prošlosti, danas su prijatelji i to samo pokazuje da je EU uspješan projekt.

Meni je žao ako su moje riječi krivo protumačene, nisam htio nikoga uvrijediti, samo sam htio poslati poruku da ono što se tada dogodilo da se nikada ne ponovi", rekao je na početku plenarne sjednice EP-a u Strasbourgu, a prenosi N1.

Što se može krivo interpretirati u izjavi "živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija"?

Predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani tako se nije ispričao za svoju skandaloznu, fašističku izjavu koju je dao jučer na komemoraciji u Basovizzi, a u kojoj je rekao: "Živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija!"

Tajani se nešto prije 18 sati uoči početka sjednice Europskog parlamenta ispričao samo ako su njegove riječi krivo protumačene, iako doista nije jasno što se krivo može protumačiti u rečenici "živjela talijanska Istra i talijanska Dalmacija".

Isto su poručili i iz njegovog ureda ranije za Index kada su rekli da je izjava krivo protumačena i da se Tajani za nju ne namjerava ispričati.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.