AFERA PATERGATE

Sastao se slovenski državni vrh. I Plenković komentirao špijunski skandal

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

BUKTI špijunska afera nakon što je slovenski POP TV sinoć objavio da je pater Ivan Tolj, prvi čovjek Stryrije u Hrvatskoj pod kojom djeluju Večernji list i 24sata, u ime hrvatske vlade na toj televiziji i njihovu portalu 24ur pokušao spriječiti objavu priče o hrvatskom špijunu i arbitraži.

Slovenski državni vrh sastao se na sjednici tamošnjeg Vijeća za nacionalnu sigurnost u 16 sati.

Razvoj događaja

22:00 Slovensko Vijeće za nacionalnu sigurnost sastalo se u utorak poslijepodne na izvanrednoj sjednici o tzv. "špijunskoj aferi" u vrijeme arbitražnog postupka te je pozvalo Hrvatsku, suočenu s optužbama o navodnom špijuniranju, da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka.

"Vijeće za nacionalnu sigurnost upoznalo se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku te ujedno osudilo bilo kakav pokušaj utjecanja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon skoro trosatnog sastanka, prenijeli su mediji. Opširnije

19:10 Plenković nije želio puno komentirati špijunsku aferu.

"Hrvatska vlada nema mogućnosti, ambicije niti je to naša politika utjecati na bilo kakve objave u slovenskim medijima", rekao je Plenković kratko o ovoj temi.

"Arbitražni postupak je kompromitiran, jednoglasna odluka je donesena prije četiri godine. Ta je odluka obavezna i za moju vladu. Naša je želja razvijati dobre odnose sa Slovenijom", rekao je Plenković, koji nije želio puno komentirati špijunsku aferu, za N1.

19:00 Tko je pater Tolj, svećenik i medijski moćnik u središtu špijunske afere? Opširnije

18:45 Komentirajući slučaj špijunske afere u kojoj se tvrdi da je Hrvatska prisluškivala slovenske dužnosnike tijekom arbitražnog procesa o granici kako bi ga kompromitirala jer je arbitražni sporazum unaprijed prihvatila "s figom u džepu", profesor Branko Lobnikar s mariborskog Fakulteta za kriminalistiku i sigurnost kazao je za Slovensku agenciju STA da je ponašanje Hrvatske za Sloveniju neprihvatljivo i da bi Slovenija morala više investirati u svoje sigurnosne službe. Opširnije

18:30 Održana je sjednica slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost. Nazočili su joj i ministar financija Andrej Bertoncelj, ministrica infrastrukture Alenka Bratušek, predsjednik Republike Borut Pahor, ravnatelj Save Rajko Kozmelj i predstavnik najveće oporbene stranke, SDS-a.

17:25 I predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović se oglasila o hrvatskom Watergateu.

''Predsjednica Republike nije te nikada ne bi ni tražila da se neka tema povuče iz slovenskih medija, ni izravno, ni preko posrednika. O pisanju slovenskih medija doznala je upravo iz samih medija.

Činjenica jest kako je Slovenija prekršila arbitražni sporazum i time međunarodno pravo, a što je rezultiralo propašću arbitraže. Riječ je o pravosudnom skandalu, a ne o obavještajnoj problematici te odbacujemo ovaj pokušaj zamjene teza'', priopćeno je iz njezinog Ureda.

16:35 Iz Slovenije još nema informacija je li započela hitna sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost te zemlje. Trebala je početi u 16 sati. 

15:45 Javio se i Plenkovićev špijun, Robert Kopal.

Upitan tko je onda zvao Ivana Tolja, koji je rekao da govori u ime hrvatske vlade, Kopal je odgovorio: "Ne znam zašto je to gospodin Tolj rekao."

Time je, čini se, priznao da je na snimci koju je objavio slovenski POP TV i njihov portal 24ur upravo pater Ivan Tolj, prvi čovjek medijske kuće Styria pod koju spadaju dnevne novine Večernji list i 24sata.

"Mogu reći da vlada nije ni na koji način utjecala na Tolja", kazao je savjetnik premijera Andreja Plenkovića za nacionalnu sigurnost Robert Kopal novinarima uoči sastanka užeg kabineta vlade.

15:05 Hrvatski Watergate napokon je komentirala i vlada. 

"'Najodlučnije i u potpunosti odbacujemo sve navode o pokušaju bilo kakvog utjecaja hrvatske vlade na slovenske medije'', doznaje se neslužbeno iz vlade.

14:35 O špijunskoj aferi oglasila se SOA.

"Objave 24ur su netočne i tendenciozne konstrukcije. Radi se o nastavku medijske kampanje pojedinih medija u BiH kojima se željelo kompromitirati SOA-u i RH lažnim optužbama o novačenju salafita za krijumčarenje oružja u BiH i nezakonitom djelovanju SOA-e", rekli su iz SOA-e za Media Servis. 

14:30 Sjednicom slovenskog Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjedat će premijer Marjan Šarec, a članovi Vijeća su ministar obrane Karl Erjavec, ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar, šef diplomacije Miro Cerar, direktor Sove Rajko Kozmelj, ministar financija Andrej Bertoncelj i ministrica pravosuđa Andreja Katič. Sjednici će prisustvovati i Damir Črnčec, državni tajnik u kabinetu premijera, ali on nema pravo odlučivanja.

13:20 Ponovno se aktualizira i priča o djelovanju hrvatskih špijuna u BiH. Željko Komšić, član Predsjedništva te zemlje, obratio se priopćenjem.

"Nakon što je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine informirano o pojavama vrbovanja
bosanskohercegovačkih građana od strane Sigurnosno-obavještajne agencije Republike Hrvatske, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić traži od dužnosnika Republike Hrvatske da obustave progon bosanskohercegovačkih građana.

Također, član Predsjedništva BiH Željko Komšić još jednom poziva bosanskohercegovačke
pravosudne i sigurnosne agencije da zaštite državljane Bosne i Hercegovine koji se nalaze na udaru obavještajnih službi drugih država", stoji u priopćenju Komšićeva ureda. 

13:15 "Miješanje tuđih država i pritisci na medije u Sloveniji su nedopustivi", rekao je bivši slovenski premijer, a sada ministar vanjskih poslova, Miro Cerar.

"Informacija da je hrvatski državljanin Ivan Tolj pokušavao utjecati na izvještavanje slovenske televizije po uputama hrvatske vlade iznimno je zabrinjavajuća. To je kao moj stav ministarstva vanjskih poslova jasan - uplitanje stranih zemalja i pritisci na uređivačku politiku slovenskih medija potpuno su nedopustivi u Sloveniji, Europi i svugdje gdje želimo demokratski suživot", izjavio je Cerar na konferenciji za medije.

Cerar se javnosti obratio i na Twitteru.

"Pozvao sam hrvatskog veleposlanika u Sloveniji i slovensku veleposlanicu iz Zagreba na konzultacije", između ostalog je napisao Cerar na Twitteru. 

13:05 Branimir Bunjac iz Živog zida tvrdi da se radi o podmetanju slovenske strane.

"Međutim, kada takva priča padne na plodno tlo sličnih priča, onda, nažalost, dobiva na ozbiljnosti. Podsjetio bih na onaj slučaj kada je predsjedničin savjetnik Radeljić smijenjen u slastičarnici ili kada je bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić rekla da je ona naredila novinarima da nešto objavljuju ili ne objavljuju, i onda u kumulaciji takvih i sličnih priča, nažalost, SOA biva kompromitirana i samim time stvar poprima razmjere međunarodnog skandala", komentirao je Bunjac. Dodaje da postoje indicije da SOA snima sve telefonske razgovore u Hrvatskoj. Komentirao je snimku prema kojoj pater Ivan Tolj, vlasnik hrvatske medijske kuće, u ime vlade pokušava spriječiti objavu ove priče. "Apsolutno nije normalno da se pokušava utjecati na medije, a najmanje putem obavještajnih službi, ali sve ono što promatramo u hrvatskom političkom životu upućuje na to da takvi pokušaji nisu iznimka, nego, štoviše, pravilo", zaključio je Bunjac.

12:55 Petrov je izjavio kako bi se Slovenci trebali pomiriti s činjenicom da je arbitraža propala.

Na pitanje zna li Davora Franića iz SOA-e, jer slovenski mediji pišu da je on njegov politički zaštitnik, Božo Petrov (Most) rekao je da on nije ničiji politički zaštitnik. Poznaje ga iz vremena dok je bio potpredsjednik vlade, iz službenih kontakata, ali to je, kaže, nešto potpuno normalno. 

"Loše bi bilo kada bi bilo kojem javnom službeniku, pripada on bilo kojoj službi u RH, bila potrebna politička zaštita. Nakon onakvog debakla koji je Slovenija imala oko arbitraže, ovo je čisto saniranje štete, pa u tom svjetlu promatrajte sve što se događa", rekao je. 

12:45 Član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, SDP-ovac Joško Klisović, smatra da ta priča nije istinita.

"Svaka zemlja može iznositi one tvrdnje za koje misli da joj idu u korist. Rad obavještajnih službi u principu se ne komentira javno, ako ne želite izazvati političku krizu, ali to ne radite s obavještajnom službom druge zemlje, nego s vladom druge zemlje, tako da ne znam koji su stvarni motivi slovenske strane da u ovom trenutku izlaze s takvim stvarima. Nedavno smo bili suočeni sa sličnim pokušajem stvaranja afere iz BiH, a na kraju smo vidjeli da je osoba koja je zakuhala cijelu stvar danas predmet obrade njihova tužiteljstva", objasnio je Klisović. 

12:35 "Indikativno je da se osoba predstavljala kao predstavnik vlade", komentirao je Ranko Ostojić na press konferenciji u saboru objavu slovenskih medija da je glavni čovjek Styrije u Hrvatskoj pater Tolj, pozivajući se na Vladu RH, pokušao u slovenskim medijima stopirati priču o špijunaži.

"S obzirom da slovenski mediji navode da je riječ o vladinom predstavniku, prije svega odgovore mora dati vlada RH, ne kažem da je bilo što istina u tome... Zatraženo je očitovanje SOA-e, do sada nije bilo problema, žurno su odgovarali, vjerujem da će i sada tako biti", dodao je Ostojić.

"Podsjećam vas na sličnu situaciju koju smo imali ne tako davno s objavama u medijima u BiH koji su isto tako imali aferu da Hrvatska naoružava teroriste, da je situacija slična, to je bilo izgovoreno od strane ministra sigurnosti Mektića. Kao i u tom slučaju, odmah sam reagirao i zatražio očitovanje SOA-e", rekao je još Ostojić.

11:55 SDP-ov Ranko Ostojić žurno je zatražio izvješće SOA-e oko navodne špijunaže u Sloveniji i pokušaja cenzure na POP TV-u u ime hrvatske vlade. 

11:45 HDZ-ov Miroslav Tuđman, koji je i član saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, komentirao je špijunsku aferu u programu N1

"Očigledno se radi o naknadnoj pameti, ta arbitraža je bila prije niz godina tako da je to mimo svake logike da bi se o tome danas moglo raspravljati. Slovenci nisu nikad uspjeli demantirati da su kompromitirali proces arbitraže", rekao je Tuđman.

Komentirao je i navodnu snimku glavnog čovjeka Styrije u Hrvatskoj, patera Ivana Tolja, koju je jučer objavio 24ur, a na kojoj Tolj, pozivajući se na vladu RH, pokušava zaustaviti priču o navodnom hrvatskom špijuniranju.

"Sumnjam da pater Tolj ima ovlasti da u govori u ime vlade, to ne bi bilo objašnjivo ni po kojoj osnovi. Zašto bi vlada odrađivala posao preko medija? Vi možete bolje znati, kako jedan medij može zaustaviti sve ostale. To je naprosto neutemeljeno", rekao je Tuđman.

Slovenski premijer saziva hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, povučena slovenska veleposlanica. Hrvatski veleposlanik u Sloveniji pozvan na razgovor u Ljubljanu

Slovenski premijer Marjan Šarec sazvao je za danas popodne hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost zbog navodnog djelovanja hrvatske SOA-e u Sloveniji. 

Hrvatski veleposlanik je tim povodom pozvan na razgovor u slovensko ministarstvo vanjskih poslova, a slovenska veleposlanica povučena na konzultacije u Ljubljanu, objavila je agencija STA. 

Nakon što je premijer Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno hrvatska obavještajna služba SOA prisluškivala bivšeg slovenskog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovensku dužnosnicu Simonu Drenik kako bi diskreditirala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatna eskalirala tvrdnjom POP-TV-a da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao zaustaviti emitiranje reportaže o prisluškivanju. 

Zbog toga je stranka Socijalnih demokrata (SD), jedna od članica vladajuće koalicije, zatražila hitnu sjednicu slovenskog vijeća za nacionalnu sigurnost, što je Šarec uvažio.

Prethodno je objavljeno da je u vezi sa "špijunskom aferom" na razgovor na slovensko ministarstvo vanjskih poslova pozvan hrvatski veleposlanik u Sloveniji Boris Grgić, a na konzultacije u Ljubljanu slovenska veleposlanica u Zagrebu Smiljana Knez. 

Slovenci objavili snimke

Televizijska postaja POP-TV objavila je naime da je hrvatska vlada "preko posrednika" pokušala utjecati na njihovo uredništvo "kako ne bi objavili otkriće da iza prisluškivanja u arbitraži" stoje hrvatske obavještajne službe, te da imaju dokaze kako su te službe do informacije da će reportaža biti objavljena saznale prisluškujući slovenske novinare. 

Reagirajući na navode komercijalne televizije, u stranci Socijalnih demokrata (SD) naveli su da je potreban hitan sastanak vijeća za nacionalnu sigurnost jer je "hrvatska politika nezakonitim i nemoralnim potezima ugrozila međusobno povjerenje, izdala zajedničke europske i civilizacijske vrijednosti te je tako i hrvatskoj državi i hrvatskim ljudima uzrokovala veliku nacionalnu sramotu i štetu međunarodnih razmjera".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.