Sad im više ne treba: HŽ prugu od Kaštel Starog do Labina lani nije prskao retardantom, a neće ni ove!

HŽ INFRASTRUKTURA lani uopće nije koristila retardant u svrhu protupožarne zaštite dionice Kaštel Stari - Labin Dalmatinski. Retardant nisu koristili prošle godine, a neće ni ove, potvrdili su u HŽ Infrastrukturi.

Mehaničko čišćenje umjesto retardanta

Pitali smo ih zbog čega odjednom nema potrebe za retardantom. Dobili smo sljedeći odgovor. "Osigurano je dodatno mehaničko čišćenje predmetne dionice pruge u periodu lipanj - rujan", odgovorila nam je Zdenka Francetić iz Odnosa s javnosti HŽ Infrastrukture.

Zanimalo nas je i je li zabilježen veći broj požara na dionici pruge od Kaštela do Labina u prošloj godini. "Da, konstatiran je veći broj požara. U 2010. godini zabilježeno je 12 požara, dok je u godinama kada je pružni poja tretiran retardantom broj požara varirao između šest i osam", odgovorili su u HŽ Infrastrukturi.

Potrošili milijun na retardant, a zamjena izgorenog praga tisuću kuna?!

Od izvora dobro upućenog u ovu problematiku, doznajemo da se stanje s požarima na spornoj dionici prati već godinama. Gori u pravilu trava i makija, dosad nije izgorjelo ništa vrijedno spomena.

Bitno je naglasiti da se retardant koristi za protupožarnu zaštitu pragova od iskri koje se stvaraju prilikom kočenja na nizbrdicama. Znalo bi izgorjeti po 20-ak pragova, a vatra bi se katkada proširila i na okolni teren. Radi se o brdskom predjelu, a ne urbanim dijelovima Kaštela.

Zamjena izgorenog praga dođe otprilike tisuću kuna pa je stvarno nejasno kako se netko sjetio potrošiti milijuna kuna za retardant, kad se sve izgoreno moglo zamijeniti daleko jeftinije. Da ne spominjemo betonske pragove, koji uopće ne gore, i koji se postavljaju na novoizgrađenim prugama.

Baraka Reto centra izgorjela od iskre iz auspuha, retardant ne bi pomogao

Lani je kod usjeka pruge u Kaštel Sućurcu izgorjela baraka Reto centra. Očevidom se pokazalo da je požar izazvala iskra iz auspuha dizel lokomotive, 20 metara nakon izlaska iz tunela. Iskra je frcnula na borove, a vatra se proširila na krov barake, koja je u potpunosti izgorjela. Nakon požara, mnogi su se okomili na HŽ, koji se u strahu od retardanta, odlučio lani za mehaničko čišćenje.

Ne bi, međutim, retardant puno pomogao, jer štiti pragove, a ne zrak. Osim toga, ta dionica pruge nikada nije ni tretirana retardantom, jer se radi o ravnom dijelu pruge te nema potrebe za nekim većim kočenjem, kao kod nizbrdica koji kilometar dalje. 

Retardant nije herbicid


Dosta je bilo zabune i oko namjene retardanta. Radi se o protupožarnom sredstvu. HŽ je svojedobno koristio herbicide za uništavanje vegetacije. I s tim je, također, bilo problema. Žalili su vinogradari da im je herbicid nošen vjetrom uništio lozu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.