Ružica Vukovac: Stranci sve više kupuju nekretnine i nelegalno ih iznajmljuju

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKA zastupnica Ružica Vukovac upozorila je danas u saboru da u Hrvatskoj stranci sve više kupuju nekretnine i nelegalno ih iznajmljuju u priobalju te istaknula da će posljedično gužve na plažama biti sve veće, a parkirališnih mjesta bit će sve manje.

Vukovac: Gubimo ljude, a stanovi niču

"U zadnjih deset godina Hrvatska je izgubila oko 400.000 stanovnika, a izgrađeno je gotovo 113.000 novih stanova", istaknula je Vukovac u slobodnom govoru, iznoseći stajalište Kluba zastupnika za pravednu Hrvatsku. Ne čude stoga, kaže, prigovori legalnih iznajmljivača da sve više stranaca bez ikakve kontrole iznajmljuje apartmane, a u Baškoj se iznajmljuju i privatne plaže.

Stranci pumpaju cijene nekretnina, pogotovo na Jadranu, no koliko je ustvari nekretnina u stranom vlasništvu, vrlo je teško procijeniti, rekla je Vukovac te dodala da su stranci samo u protekle tri godine kupili više od 29.000 nekretnina.

Najviše nekretnina u Hrvatskoj kupuju Nijemci, koji su samo lani kupili oko 3600 nekretnina. Na drugom su mjestu Slovenci s oko 3000 kupljenih nekretnina lani, a slijede Austrijanci s oko 1500 nekretnina kupljenih u Hrvatskoj. Vukovac smatra da je Hrvatska izgubila kompas u održivom turizmu.

Orešković: Treba nam novi teritorijalni ustroj 

Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i Glasa) smatra da Hrvatska ne bi trebala biti zauvijek vezana naslijeđem Franje Tuđmana, koji je stvorio postojeći ustroj od kojega, istaknula je, nisu profitirali ni hrvatski građani ni država.

"Zbog toga smo zatočeni u rukama HDZ-a. Žalosno je da se oporbeni SDP, pa i predsjednik Republike, zadovoljavaju manjim udjelom kolača u podjeli plijena", rekla je Orešković. Kazala je i kako je u posljednjih deset godina Hrvatska izgubila deset posto svog stanovništva.

"Moramo se okrenuti viziji novog teritorijalnog ustroja i pretvaranja Hrvatske u logično povezane regije", rekla je Orešković. Očekuje da će prilika za to biti kod rasprave o novim izbornim jedinicama.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.