Ruski predsjednik priznao politički motivirana ubojstva novinara

"NAŽALOST, novinari su, kao i ostali građani, žrtve kriminalnih aktivnosti", rekao je ruski predsjednik Dmitrij Medvedev tijekom intervjua s BBC-evim novinarom Andrewom Marrom.

"Ne vjerujem da se u svim slučajevima radi o političkom činu. No, u nekim aferama moguća je politička osveta, u to sam potpuno siguran", dodao je ruski predsjednik.

Rusija ima jednu od najviših stopa ubojstava novinara na svijetu, a stravično velik porast broja tih ubojstava počeo je s dolaskom na vlast bivšeg predsjednika i sadašnjeg premijera Vladimira Putina.

Brojna ubojstva, malo suđenja

Najpoznatije od takvih ubojstava je ono Ane Politkovske iz 2006. Politkovska je bila novinarka i autorica političkih knjiga koja je radila za jedan od najpoznatijih ruskih listova, Novaju Gazetu. Jedna je od rijetkih novinarki koje su pokrivale rat u Čečeniji, a bila je poznata i po iznimno kritičnom stavu prema Putinovu režimu.

U veljači su tri muškarca oslobođeni na suđenju za njeno ubojstvo. U siječnju je ubijen njen odvjetnik Stanislav Markelov, kao i kolegica iz Novaje Gazete Anastasja Baburova. Oboje su ubijeni hicima iz pištolja u samom središtu Moskve.

Medvedev je izrazio zadovoljstvo postojanjem Novaje Gazete, jednog od rijetkih medija u Rusiji koji si dopušta otvoreno kritizirati Kremlj, te je obećao dati intervju listu.

No, Ana Politkovska samo je najpoznatiji od slučajeva ubijenih novinara. Možda je najzanimljiviji slučaj Ivana Safronova, ruskog novinara koji je pod izrazito sumnjivim okolnostima "pao" s prozora zgrade, a prije toga se popeo s vrećicom mandarina na krov svoje zgrade. Službeno objašnjenje je da je počinio samoubojstvo.

Još brojnija premlaćivanja

U gotovo 30 ubojstava novinara u Rusiji nitko nije izveden pred sud. Svi ubijeni novinari bili su kritični ili prema vladi (Politkovska ili glavni urednik ruskog izdanja časopisa "Forbes", Paul Khlebnikov), ili prema lokalnim moćnicima u raznim ruskim provincijama.

Prije ubojstva novinara obično slijedi niz prijetnji i nasilnih radnji. Eduard Markevitč iz Ekaterinburga, glavni urednik novina Novi Reft, tako se početkom milenija usudio kritizirati rad lokalnih šefova u selu Reftinski. Njemu se prvo prijetilo, a onda su ga pretukli u vlastitoj redakciji. No, Eduard je nastavio pisati svoje članke, pa je 18. rujna 2001. ubijen lovačkom puškom na ulici grada Asbesta.

Primjera pokušaja ubojstava ima beskonačno mnogo. Npr., Tatiana Sedik, glavna urednica novina Moe Poberezje u selu Vanino, jedva je sa svojom kćeri izbjegla smrt kad su joj nepoznati napadači zapalili kuću dok je u njoj spavala.

U takvom svijetu u kojemu je razina rizika u novinarskom poslu praktički izjednačena s policijskim, mlake izjave predsjednika Medvedeva pomalo su smiješne.

J.D.
Foto: AFP
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.