Rijeka prijestolnica kulture - bacanje novca ili dobra prilika za zaradu?

Foto: Hina, Josip Regović/PIXSELL

O RIJECI kao Europskoj prijestolnici kulture još prije spektakularnog otvaranja počelo se pričati kao o političkoj provokaciji kojom se oživljava Jugoslavija ili kao o negiranju hrvatske kulture, što god ta fraza značila. I dok jedni skaču na ideološki zov petokrake, pozitivno ili negativno, drugi se pitaju je li se novac mogao pametnije upotrijebiti.

Nema vizije za infrastrukturne probleme

"Rijeka ima niz infrastrukturnih problema i žao mi je što nitko ne pokazuje viziju kako taj problem riješiti. Godinu dana ćemo raspravljati o zvijezdi i jugoslavenskoj zastavi. Šteta", rekao je za Index Davor Huić iz udruge poreznih obveznika Lipa, uz ogradu da nije protiv Rijeke kao prijestolnice kulture, nego ga zanima što će taj projekt dobroga donijeti gradu ili će biti samo trošak. 

Koštat će 70 milijuna eura

Gole brojke govore da će se na projekt Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020. godine potrošiti 70 milijuna eura, odnosno nešto više od 500 milijuna kuna. Više od polovice tog iznosa, 40 milijuna eura, bit će ili je već potrošeno na infrastrukturu. Neće Rijeka, doduše, dobiti bolju kanalizaciju zato što je prijestolnica kulture, ali je već dobila ili će dobiti novu gradsku knjižnicu, Muzej grada, Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Dječju kuću, Art kvart Rikard Benčić uz koji bi privatni investitori trebali sagraditi dva hotela, a obnovit će se i brod Galeb koji će također biti muzej, a u gradskoj upravi nadaju se i turistička atrakcija poput Aurore u Sankt Peterburgu.

Od EU-a dobili 20 milijuna, od države 10

Ivan Šarar, gradski pročelnik za kulturu i jedan od najzaslužnijih što je Rijeka uopće postala kulturna prijestolnica, nema dvojbi da će se gradu isplatiti cijeli projekt.

"Gotovo pola novca smo već dobili izvana, 20 milijuna eura iz EU fondova za infrastrukturu i 10 milijuna eura za program od države, što govori koliko smo ozbiljno promislili ekonomičnost projekta iz naše, lokalne perspektive", rekao je Šarar za Index. S unaprijed osiguranom polovicom novca u Rijeci su, stoga, jako opušteni oko isplativosti projekta i vjeruju da će na koncu svi biti u plusu.

Tri godine moraju pravdati troškove

"Što se tiče povrata novca, ne bih još licitirao s brojkama, ali slutimo kolika je dobivena količina globalnog pozitivnog medijskog publiciteta, koliki su izravni prihodi samo u turističkom i ugostiteljskom sektoru s obzirom na to da je u 24 sata održano preko 70 događaja u kojima su partneri među ostalima bili upravo brojni ugostitelji. Stoga je jedino pitanje: koliko će se puta više dobiti nego što je uloženo. Ekonomske efekte i povrat novca smo projicirali samo za izravne prihode Rijeka2020, ali imamo obavezu isporučiti vrlo ozbiljan dokument u kojem će se pratiti svi efekti u 2019., 2020. i 2021. godini, pa tako i izravan i neizravan utjecaj na lokalnu ekonomiju", rekao je Šarar. 

Kukanje za prošlošću

Na samo otvorenje cjelogodišnjeg programa potrošeno je osam milijuna kuna. Usprkos kiši, očito neizbježnoj u Rijeci, deseci tisuća Riječana i njihovih gostiju cijeli dan su imali priliku gledati ili sudjelovati u ogromnom broju kulturnih manifestacija koje su kulminirale spektakularnom, iako ni ona nije mogla bez političkih prepucavanja, Operom Industriale. Rijeka je nekada bila moćni industrijski grad, ali to više nije pa je i ta manifestacija shvaćena kao žal za prošlošću.

"Ne mogu ulaziti u ocjenu kulturnog događaja, za to ima kvalificiranijih od mene, ali čini mi se da se kuka nad tužnom sudbinom jednog nekad davno lučkog i industrijskog grada s laganom potkom da je za vrijeme komunizma bilo bolje. Ono što smo dosad vidjeli je prst u oko političkim neistomišljenicima, a nisam siguran da je to pravi put", smatra Davor Huić.

Otvorenje platili osam milijuna kuna

Šarar se slaže da je otvorenje bilo skupo, ali da je zadovoljan uglavnom pozitivnim reakcijama građana i dobrim osjećajem koji je cijelog vikenda vladao u Rijeci.

"Nepisano pravilo svih prijestolnica kulture je da imaju spektakularno otvorenje. Naše, s troškom od osam milijuna kuna, spada među jeftinija otvorenja. Za naše je pojmove to veliki novac koji je uložen najvećim dijelom iz nagrade Europske komisije za dosadašnje odlično odrađene pripreme", rekao je Šarar.

Što vi mislite o Rijeci kao Europskoj prijestolnici kulture, recite nam u anketi.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.