Rano proljeće u Hrvatskoj: Po temperaturama zraka ovaj Božić će srušiti sve rekorde

"ZA BOŽIĆ očekujemo natprosječno toplo vrijeme sa maksimalnim temperaturama zraka od 15 stupnjeva Celzijusa, što bi zasigurno bio najtopliji Božić u posljednjih 15 godina", rekao je za Index dežurni sinoptičar Državnog hidrometeorološkog zavoda te je dodao kako će takve temperature biti i na moru i na kopnu.

Očito je kako će ovaj Božić srušiti neke rekorde po prosječnim temperaturama, a koliko će to biti meteorolozi još ne mogu točno predvidjeti. Po riječima dežurnog sinoptičara, ako prosječne temperature skoče na proljetnih 16 ili čak 17 stupnjeva Celzijusa, to će biti najtopliji Božić u posljednjih 30 ili čak 50 godina. No, sa sigurnošću se ne može tvrditi da će se takav slučaj dogoditi.

Prije samo dva dana temperatura bila minus 22 stupnja Celzijusa

Sigurno je kako će Hrvati Božić dočekati bez debelih jakni i snjegovića koje su pred svojim kućama bez problema mogli raditi još prije dva dana. Krajem prošlog tjedna i početkom ovog izvještavali smo o polarnim temperaturama koje su dostizale i do 22 stupnja Celzijusa ispod ništice.

Dalmacija je bila okovana ledom kao rijetko kada do sada te prometno potpuno izolirana zbog snijega koji je napadao na ceste, a ralice i zimske službe ga nisu bile u stanju čistiti. Čak je u Cetinskom kraju škola morala biti odgođena zbog temperatura koje su dosezale i minus 19 stupnjeva.

Danas izmjereno maksimalnih 19 stupnjeva u mnogim mjestima u Hrvatskoj

U dva dana se dogodila promjena od gotovo 30 stupnjeva Celzijusa, a Hrvati se nikako ne mogu nadati "bijelom Božiću". Vrijeme primjerenije Uskrsu, nego Božiću već je jučer i danas pogodilo Hrvatsku. Danas su maksimalne temperature u 12 sati dostigle proljetnih 19 stupnjeva Celzijusa u Novoj Gradiški, Komiži, Sisku i Šibeniku. Prema najavama meteorologa slične nas temperature, uz kišu i jaku južinu, očekuju i u vrijeme blagdana.

Da se nešto čudno događa sa temperaturama zraka na našem planetu govore i podaci o tome da će ovo desetljeće biti najtoplije od kada se mjerenja provode, dok će 2009. godina biti peta najtoplija godina po prosječnoj temperaturi na površini Zemlje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.