Proširena istraga ekološke katastrofe u Istri, uz Sirijce osumnjičena i trojica Hrvata

Foto: Pixsell/Goran Kovačić

PULSKO Općinsko državno odvjetništvo proširilo je istragu nedavne ekološke katastrofe koja se dogodila u Istri. Kako je priopćeno, odvjetništvo je donijelo rješenje o proširenju istrage protiv 44-godišnjaka zaduženog za rad prijenosne pumpe i agregata te 29-godišnjeg i 59-godišnjeg vozača cisterne.

Podsjetimo, prilikom ukrcaja goriva za brod, u more je iscurilo oko pet tisuća litara goriva čime je onečišćen dio Raškog zaljeva. 

>> Policija za onečišćeno more u Raškom zaljevu osumnjičila trojicu Sirijaca

>> Ekološka katastrofa u Istri: Radi se o ljudskoj grešci, pod istragom je posada broda

>> Iscurilo između 5 i 15 tona goriva, onečišćen je cijeli Raški zaljev u kojem je uzgajalište školjaka

DORH je priopćio da postoji osnovana sumnja kako su trojica osumnjičenika u noći 21./22. lipnja 2018. u luci Bršica (Općina Raša), svjesni da može doći do istjecanja brodskog goriva, doveli do onečišćenja okoliša.

Naime, sumnja se da je da je 44-godišnjak kao odgovorna osoba za rad prijenosne pumpe i agregata koji službi za ukrcaj goriva na brod, a 29-godišnjak i 59-godišnjak kao vozači cisterne, prilikom ukrcaja goriva iz cisterni na teretni brod zastave Libanon, započeli i završili snabdijevanje broda gorivom priključivši cisterne na prijenosnu pumpu i dalje drugim crijevom koje vodi u rezervoar broda. 

Sumnja se i da su to učinili a da prethodno nisu uspostavili komunikacijsku vezu s odgovornim osobama na brodu i dobili odobrenje za ukrcaj goriva u brod. Naknadno je osumnjičen i 25-godišnji državljanin Sirije. Tereti ga se da kao stražar na brodu nije poduzeo propisane mjere prilikom ukrcaja brodskog goriva iz kamionskih cisterni na teretni brod.

U more isteklo oko pet tisuća litara goriva

Opisano je dovelo do istjecanja oko pet tisuća litara goriva iz pramčanog rezervoara zbog njegove prepunjenosti u more uslijed čega je zagađena velika površina mora i obale u mjestu Trget, kao i obale s istočne i zapadne strane Raškog zaljeva u općinama Barban i Marčana.

Ranije je pokrenuta istraga protiv trojice Sirijaca s broda za počinjenje istog kaznenog djela. Njih se tereti da nisu uspostavili komunikacijski VHF kanal između broda i opskrbnog kamiona, da nisu podignuli BRAVO zastavu tijekom operacije te da odljevi na palubi nisu bili zatvoreni. To je dovelo do istjecanja brodskog goriva iz pramčanog lijevog rezervoara te se gorivo kroz rezervoar odušaka izlilo na palubu i dalje kroz palubne odljeve u more. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.