Split se guši u smradu, a šefica Higijenskog odbila je naručiti uređaje za mjerenje plinova

Foto: Hina/Pixsell/Ivo Cagalj

JASNA NINČEVIĆ, ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, sve je uzbunila u Splitu i okolici alarmantnom tvrdnjom kako nije sigurna što se sve krije u emisijama plinova s odlagališta otpada Karepovac i kakvim će se sve opasnostima izložiti građani tijekom sanacije smetlišta.

Stranka Pametno i SDP jutros su zatražili obustavu sanacije, Marijana Puljak pohitala je na sastanak s dogradonačelnikom Ninom Velom koji bi joj trebao objasniti kako stoje stvari. U razgovoru s direktorom Čistoće Miroslavom Delićem doznajemo da se radovi nastavljaju kako je planirano.

Zanimljivo je svakako da je Jasna Ninčević odbila naručiti instrumente za mjerenje određenih plinova koje je naručila Čistoća. Kada smo je prije samo dva i pol mjeseca, 24. studenog prošle godine, pitali zašto je to tako, odgovorila nam je da Zavod uopće nema obavezu mjeriti plinove. Začudila se što smo upit poslali njoj te nas je uputila na izvođače radova na sanaciji i inspekciju zaštite okoliša.

Sukob uoči natječaja za ravnatelja Zavoda

U pozadini svega tada je bio sukob s Nenadom Perišem, šefom Odjela za ispitivanje kvalitete zraka i tla, koji je zatražio nabavku instrumenata za mjerenje plinova.

HDZ-ovac Periš, naime, slovi kao izgledan nasljednik na mjestu ravnatelja Zavoda. Uživa podršku šefa HDZ-a u Splitu Petra Škorića, dok je pozicija Ninčević uvelike oslabljena nakon pada bivšeg župana Zlatka Ževrnje.

Pisali smo, naime, kako je splitska policija svojedobno saslušala župana Ževrnju zbog prijave kako je Ninčević zaposlila njegovu nećakinju uoči reizbora 2014. godine. Prošle su četiri godine i sada bi ponovno trebao biti raspisan natječaj za ravnatelja/ravnateljicu Zavoda. Ninčević je kompromitirana i prošlogodišnjom policijskom prijavom za štetu u Zavodu zbog isplaćivanja naknade za 24-satnu pripravnost. Sudac istrage odbio je istragu, a ovih dana bi žalbu Državnog odvjetništva trebalo riješiti izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Splitu.

Ninčević je na čelo Zavoda došla 2010. godine za vrijeme koalicije Keruma s HDZ-om, koja traje do danas. Nedavno se upisala u HDZ.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.