Predsjednik splitskog Županijskog suda morao vratiti 21 tisuću kuna naknade za odvojeni život

Screenshot: Google maps/Streetview

INSPEKCIJA Ministarstva pravosuđa izvršila je prošle godine nadzor u splitskom Županijskom sudu te ustanovila da predsjednik Marijan Miletić prima naknadu za odvojeni život na koju nema pravo jer nije privremeno dodijeljen na rad drugom sudu te mu od prebivališta do radnog mjesta nema više od 100 kilometara. 

Miletić je naknadu od tisuću kuna mjesečno dobivao od sredine 2013. godine, kada je izabran za predsjednika suda, do travnja 2015. godine, kada je inspekcija konstatirala nepravilnosti. Rješenje o naknadi je potpisao njegov zamjenik Zoran Matulović, koji se i sam našao na udaru inspekcije zbog višegodišnjeg kašnjenja sa otpremom odluka u nekoliko drugostupanjskih predmeta.

Predsjednik suda: Htio sam uštediti državnom proračunu

Miletić je na splitski sud došao iz Šibenika, a tamo je i dalje prijavljen. Spornih 21 tisuću kuna je vratio, no Upravnom sudu podnio je tužbu jer je uvjeren da ima pravo na nekakvu naknadu pošto živi, radi i putuje na relaciji Split - Šibenik. Tvrdi nam da se njegov kolega u Crikvenici također našao u sličnoj situaciji te da je tužbom Upravnom sudu riješio stvar u svoju korist.

"Pozvali su se na izmijenjeni Zakon o sudovima, a Zakon o plaćama ovdje je lex specialis. Nema sumnje da je ovakva odluka i protuustavna, ne može se uskratiti pravo na naknadu. Mogao sam uzimati troškove putovanja, a oni su puno veći, mjesečno i preko dvije tisuće kuna. Ovako sam htio napraviti uštedu državnom proračunu", kaže nam Miletić.

Netko ga je prijavio i zbog prireza jer radi u Splitu, a prirez plaća u Šibeniku. "Da, i to je bio predmet kontrole, a onda su ustanovili da je prirez jednak u oba grada", kaže Miletić.

Sud se želi kompromitirati uoči početka suđenja kapetanu Draganu?

Nalaz inspekcije objavljen je inače u jednom dnevniku, a Miletić sumnja da je nije riječ o slučaju. Čini mu se da se "udarilo" radi kompromitacije suda, i to sve uoči početka suđenja u jednom značajnom slučaju. Dalje nije htio komentirati, no dalo bi se zaključiti da misli na pripremno ročište kapetanu Draganu, slučaju koji nesporno ima i međunarodni značaj. Dragan Vasiljković i njegova obrana pošto-poto su htjeli da se suđenje iz Splita izmjesti na neki drugi sud, o čemu smo pisali. 

Suci bez norme, a ispunili sudačke dužnosti? 

Inspekcija je utvrdila također da šest sudaca nije ispunilo normu, a da je Miletić zatražio stegovni samo za jednu sutkinju, dok je za ostale naveo da smatra da su ispunili sudačke dužnosti jer su radili na prvostupanjskim kaznenim predmetima te su bili opterećeni većim brojem starih i složenih predmeta sa većim brojem okrivljenika ili više kaznenih djela.

Inspekcija je navela kako Miletićeva obrazloženja za suce koji nisu ispunili normu ne sadrže razloge o odlučnim činjenicama, već samo paušalne navode da su suci imali složene stare predmete pa tako nisu mogli ispitati osnovanost odluka.

Tri i pol godine za otpremu odluke

Primijećeno je i da u određenom broju prvostupanjskih i drugostupanjskih predmeta na Kaznenom, ali i Građanskom odjelu dolazi do značajnog vremenskog odmaka između odluka i otpreme. Nađeni su slučajevi u kojima je uredujućem sucu trebalo tri i pol godine pa čak i nešto duže za otpremu odluke. Miletić, pak, kaže da ni ZKP, a ni ZPP ne propisuju rok za donošenje drugostupanjskih odluka, a splitski suci nam govore kako i neki njihovi predmeti na Vrhovnom sudu godinama čekaju na odluke po žalbama.

Miletić navodi da ga je pohvalio i predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin i da su 2014. godine bili najbolji sud po smanjenom broju neriješenih predmeta, a usto su prihvatili još tisuću predmeta iz Rijeke.

Sudac Lozina kazneno prijavio inspektorice zbog krivotvorenja

Inače, nalaz inspekcije Ministarstva pravosuđa podigao je dosta prašine na splitskom sudu. Tako je sudac Slavko Lozina, jedan od onih koji su prozvani zbog neispunjavanja norme, kazneno prijavio inspektorice zbog krivotvorenja isprave, jer su, kaže nam, neki podaci bili krivo uneseni. Državno odvjetništvo nije našlo elemenata za postupanje.

Detaljno su prečešljani svi stari predmeti Županijskog suda u Splitu te su nađeni oni stari i po 20 godina. O više-manje svim tim predmetima Index je pisao, a neki su u međuvremenu i riješeni. Nije to nikakav ekskluzivitet splitskog Županijskog suda, Index detaljno prati razvoj događaja u predmetu Jadroplov sa Općinskog suda u Splitu. 16 godina od optužnice, slučaj je bliži zastari nego ikad prije, a dosad nije donijeta ni nepravomoćna presuda, nego bi suđenje tek trebalo započeti (po četvrti put).

"Nalaz inspekcije povoljan"

Inspekcija je apostrofirala potrebu intenzivnijeg rada na takvim predmetima u cilju što skorijeg rješavanja...

Među njima su se našli veliki gospodarski slučajevi poput Kutle, Luke Jerića iz propale Alpe Jadran banke, Hajduka, Josipa Gucića, Joze Ćurkovića, slučajeva Dijagnoza i MIORH, o čemu je Index detaljno pisao i prije kontrole Ministarstva pravosuđa. Slučaj smrti satnika HOS-a Ante Topića, star 20 godina, okončan je prošli tjedan osuđujućim presudama. Sudac Vlado Živaljić, koji je na Županijskom sudu od 2009. godine, odmah je prionuo na slučaj koji je dotad skupljao prašinu. Jedan od okrivljenika, Cecil Carter, nije bio dostupan te mu se sudilo u odsutnosti. Neki suci, koji su prozvani u medijima, tek su zadužili predmete ili su ih čak i riješili.

"Držim da je nalaz inspekcije čak i povoljan. Poznat je već godinu dana i protiv mene Ministarstvo, DSV ili predsjednik Vrhovnog suda nisu pokrenuli nikakav postupak jer za to jednostavno nije bilo razloga", kaže Miletić.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.