Potpredsjednica Argentine osuđena za korupciju: Neću se kandidirati na novim izborima

Foto: EPA

Potpredsjednica Argentine Cristina Fernandez de Kirchner izjavila je danas da se neće kandidirati za predsjednicu na izborima zakazanim za listopad, tvrdeći da će je pravosudni sustav zemlje diskvalificirati zbog njezine umiješanosti u korupciju.

U objavi na svom blogu, Fernandez de Kirchner, koja je bila predsjednica u dva mandata između 2007. i 2015., rekla je da se neće upustiti u "perverznu igru" ili "demokratsku fasadu" koja bi rezultirala njezinom diskvalifikacijom.

Krajem prošle godine, Fernandez de Kirchner, koja ima veliki broj pristaša, osuđena je na šest godina zatvora pod optužbama za korupciju, što ju je diskvalificiralo za obnašanje javne dužnosti. De Kirchner ima privremeni imunitet zbog svoje trenutne potpredsjedničke uloge i očekuje se da će se žaliti na kaznu.

Vladajuća peronistička vlada predsjednika Alberta Fernandeza suočava se s teškom borbom kako bi se oduprijela izazovu konzervativne oporbe na izborima 2023. godine.

U svom je blogu Fernandez de Kirchner također oštro kritizirala Međunarodni monetarni fond s kojim zemlja ima ugovor o kreditu od 44 milijarde dolara, okrivljujući ga za "ubrzavanje" inflacije u Argentini, koja je u travnju premašila 109 posto.

"Priča je ista kao i uvijek s Fondom u našoj zemlji; on intervenira, preuzima kormilo argentinskog gospodarstva, nameće svoj ekonomski program i ponovno se pokreće nekontrolirani inflacijski proces u Argentini", rekla je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.