Poplavljen istok Hrvatske: Situacija u Baranji i dalje kritična, stanovništvo spremno za evakuaciju

IAKO se stanje zbog poplave u istočnoj Hrvatskoj smiruje i voda se povlači, obrana od poplava u Osječko-baranjskoj županiji trajat će još 10 do 15 dana. Zbog najavljenog vodenog vala iz Austrije i Mađarske, Dunav će porasti za metar do metar i pol, zbog čega bi mogla poplaviti rijeka Vuka. Loša vijest za stanovnike Baranje je da je večeras ponovno počela padati kiša. Slavonci mogu očekivati bolje vijesti, jer vremenska prognoza kaže kako se za vikend očekuje sunčano vrijeme.

HRT javlja kako se očekuje i dizanje razine rijeke Drave i njezinih pritoka Karašice i Vučice. Zbog toga bi mogla biti ugrožena vikendaška naselja, ali ne i grad Osijek. Karašica je ujutro probila nasip u Baranji, zbog čega su mještani u tri mjesta već cijeli dan spremni na evakuaciju. Vojska je zasad uspješna u borbi s poplavom, pa evakuacija još nije provedena. 

Na teren izlazi još 200 vojnika

Hrvatska vojska bori se s poplavom u Šumarini i Luču u Baranji, gdje je zbog nestabilnosti u podnožju nasipa bila najavljena evakuacija. U pripravnosti je i stanovništvo Šećerane. Na spomenutom području došlo je do izlijevanja rijeke Karašice koja je probila nasip na nekoliko mjesta. Ona se sada hitno saniraju i vojska je u tome uspješna. Namjenski organizirane snage koje su danas upućene na područje Baranje broje 200 vojnika, desetak transportnih kamiona za evakuaciju stanovništva i prijevoz materijalnih sredstava te ostala potrebna inženjerijska i logistička sredstva.

"Na ugroženom području Baranje stanje na nasipu je pod kontrolom i stabilno te evakuacija nije pokrenuta. Izvršene su pripreme za eventualnu evakuaciju stanovništva naselja Luča, Šumarine i Šećerane", navodi DUZS. Dvije osobe iseljene su iz Luča i smještene u Domu za starije u Belom Manastiru.


Ako budu evakuirani, oko 1.800 ljudi bit će smješteno u sportsku dvoranu u Belom Manastiru, rekao je u Osijeku Damir Trut, ravnatelj DUZS-a. Evakuacija će vjerojatno biti potrebna jer se očekuje dolazak vodnog vala iz Mađarske i Austrije, zbog čega će porasti Drava, Dunav i pritoke.

Stanovnik Baranjskog Petrovog Sela prijetio da će se zapaliti

U nekoliko manjih sela diljem Baranje pojavila su se manja klizišta, ali nisu izazvala velike probleme. Ima i manjih teškoća s opskrbom vode, ali voda se povukla s cesta pa se njima može prometovati.

U Baranjskom Petrovom Selu došlo je i do incidenta, navodi Večernji list. Jedan stanovnik mjesta zatražio je od vlasti da mu prokopaju kanal kako bi mu voda otišla iz voćnjaka, a kad to nisu učinili, popeo se na nasip i prijetio da će se zapaliti. U ruci je držao kanistar s benzinom. Drama je okončana nakon nekoliko sati pregovaranja.

Prvi NOS upućen je u srijedu, 2. lipnja na područje Oriovca. Činilo ga je ukupno 200 pripadnika Hrvatske kopnene vojske - vojnici, inženjerijski vod s potrebnim strojevima, opremom i čamcima te deseci vozila, opskrbe i saniteta. Tako sada na područjima ugroženima od poplave sudjeluje više od 400 vojnika, dok u pripravnosti ostaje pet posebnih namjenski organiziranih snaga koje broje više od tisuću pripadnika OS RH, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Za prihvat evakuiranog stanovništva Ured za upravljanje u hitnim situacijama, kako su izvijestili,  šalje 120 aluminijskih sklopivih poljskih ležajeva. Uz to, tvrtka Werkos d.o.o. Osijek donirala je još 100 komada ležajeva za smještaj stanovništva u Belom Manastiru. Caritas je dao 50 madraca, paletu posteljine i 7 kreveta.


Propast će cijeli urod

U tri dana je u Slavoniji palo 250 litara kiše po kvadratnom metru. Po procjenama, taj bi vodeni val mogao odnijeti polovicu uroda. Seljaci se nalaze u iznimno teškoj situaciji, a teško je da će bez ozbiljne državne pomoći moći izbjeći bankrot.

Posebna opasnost za usjeve dolazi i sljedeći tjedan, kad će na poplavu doći temperature od 30 stupnjeva. Biljke bi se stoga mogle naći u vrućoj vodi, zbog čega će dio propasti, a još veći bio biti izložen bolestima.

Voda i dalje nepitka

U Vukovarsko-srijemskoj županiji stanje je ipak bolje, no ekipe su i dalje na terenu te prepumpavaju vodu i pojačavaju nasipe. Vodostaj rijeke Berave blago pada, a Bosut lagano raste, izvještava DUZS. Kod Lipovca bi moglo doći do izlijevanja, ali nisu ugrožene kuće, nego samo poljoprivredne površine.

Po podacima Radarskog centra Gradište, koji je u sastavu DHMZ-a, u protekla četiri dana je u toj županiji palo oko 150 litara kiše po kvadratnom metru, dok je višegodišnji prosjek za svibanj 57 litara po kvadratnom metru. Župan Božo Galić je proglasio elementarnu nepogodu za cijelu županiju.

Voda je i dalje nepitka u Babinoj Gredi, Komletincima i Privlaci. Organizirane su cisterne, a trgovine su smanjile cijenu vode za piće.

Poplave odnijele prvu žrtvu

75-godišnja Marija Labrović preminula je sinoć oko 20.40 sati u osječkoj bolnici nakon što su se liječnici dva dana borili za njezin život.

Ona je stradala u utorak ujutro kada je zbog velikih poplava došlo do otklizavanja tla i odrona zemlje na njenu kuću. U pomoć su joj odmah priskočili susjedi, koji su počeli kopati kako bi došli do nje, no tek vatrogasci uspjeli su je izvući, i to nakon dva sata bitke s blatnom zemljom i kamenjem koje je zatrpalo kuću.

Mariju Labrović izvukli su s teškim ozljedama te je bila smještena na Intenzivnu jedinicu KBC-a Osijek. Od dolaska u bolnicu bila je kritično i stanje joj se pogoršavalo. Policija je jutros izvijestila kako je nesretna starica preminula.

Organiziranje pomoći

Ured za upravljanje u hitnim situacijama Grada Zagreba danas je izvijestio kako u kontaktu s Hrvatskim Crvenim križem, odjelom za katastrofe danas šalje kamion pomoći u poplavom pogođena područja Beli Manastir i Babinu Gredu. Trenutno se vrši utovar u kamion, a iz Zagreba kreće u 15 sati.

Zahvaljujući Crvenom križu, u najkritičnije poplavljeni dio Đakovštine - općinu Strizivojna - stigla su tri isušivača koja će poslužiti stanovnicima poplavljene Ulice Šokadije, kao i strizivojačkom naselju Soljaku. Od nedjelje je na tom području palo više od 104 litre po četvornom metru.

Zbog obilnih kiša koje su uzrokovale poplave u mnogim mjestima diljem zemlje, Hrvatski Crveni križ pozvao je na prikupljanje pomoći. Donacije za pomoć poplavljenim područjima mogu se uplatiti na žiro-račun broj 2340009-1511555516, poziv na broj odobrenja 02, ili pozivom na donatorski telefon broj 060 9011, a cijena poziva je 6,15 kuna (PDV uključen).


Pomoć poplavljenim područjima može se dati i online donacijama na stranici Hrvatskog Crvenog križa.

Šteta na području Đakovštine oko 70 milijuna kuna?

Štete od poplava i dalje se zbrajaju. Predsjednik udruge Brazda Matija Brlošić ocijenio je kako je stopostotna šteta na širem đakovačkom području pogodila oko 1.500 hektara obradive površine.

Đakovački gradonačelnik Zoran Vinković procijenio je na 70 milijuna kuna štetu koja je zbog poplava nastala na poljima, javlja HRT. Dodao je i kako bi jedna od mjera koje bi lokalna samouprava mogla poduzeti radi pomoći, i oslobađanje poljoprivrednika od zakupa državne zemlje.

U Brodsko-posavskoj županiji zagađena voda

Zbog zamućenja u izvorima iz kojih se vodom opskrbljuju naselja Grižići, Krajačići, Jakačina Mala, Grgurevići i Čelikovići, voda nije za piće. U navedenim mjestima Vodovod Slavonski Brod je osigurao vodu za piće u spremnicima od 1 kubnog metra. Na području Grada Nova Gradiška je sukladno odluci Stožera zaštite i spašavanja Brodsko-posavske županije postavljena 1 cisterna s pitkom vodom kapaciteta 7.000 litara te na su 2 cisterne na korištenju u Velikoj Kopanici i Gundincima.


"Temeljem izvršene analize uzetih uzoraka od strane Županijskog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije uočena je neispravnost vode za piće iz vodovodnih sustava pa zbog velikog ukupnog broja bakterija voda iz vodovoda se može koristi za piće nakon što se prokuha na području naselja: Orubica i Vrbje, Bukovlje i Vranovci te iz arteškog bunara Garčin", upozorava DUZS.

Dodaje se kako voda iz vodovoda nije kemijski ispravna i ne smije se koristiti za piće na području naselja: Davor, Donji Andrijevci, Nova Gradiška ind. zona, Kovačevac, Rešetari, Dragalić, Gornji Bogićevci, Uskoci i Stara Gradiška te iz arteškog zdenca u Donjim Andrijevcima. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, nije bilo prijava zaraznih bolesti na području Slavonskog Broda i Nove Gradiške.

Redovne i izvanredne mjere obrane od poplave ukinute su na području Virovitičko-podravske i Bjelovarsko-bilogorske županije, a u Sisačko-moslavačkoj se upozorava na onečišćenu vodu iz vodovoda u mjestu Jasenovčani-Šaš.

U Slavonskom Brodu borba i s klizištima

Uz poplave, građani Slavonskog Broda muku muče i sa sve više klizišta koja ugrožavaju stanovnike. U prigradskim naseljima Brodsko Vinogorje i Podvinje zabilježeno je sedam novih klizišta. Obitelji s najugroženijih lokacija su evakuirane u privatne kuće i župni dvor u Vinogorju.

U Podvinju je najteže obitelji Ilije Bardaka na čiju kuću se danas brdo "naslonilo", a dijelom je i zatrpalo, piše Jutarnji list. Vojnici pokušavaju sanirati klizište i zaustaviti tone zemlje koja se spušta na kuću.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.