Policija se oglasila o raciji u Zagrebu, evo kako objašnjavaju primjenu sile

Foto: Vladimira Spindler

ZAGREBAČKA policija oglasila se o raciji u noći sa subote na nedjelju kada su primijenili silu u zagrebačkom klubu. 

Podsjetimo, društvenim se mrežama proširila priča o subotnjoj raciji interventne policije u jednom zagrebačkom klubu. 

Optužbe za brutalnost interventne policije tijekom racije u zagrebačkom klubu

Prema svjedočenjima prisutnih, policija je neopravdano postupila iznimno brutalno. Nekoliko interventnih policajaca ponašalo se nasilno i tuklo mladića, njegovog oca i njegovog prijatelja koji je tijekom racije otišao na WC što je navodno izazvalo policijsku primjenu sile nad njime. Od svih okupljenih, pokušala im je pomoći samo nepoznata djevojka, a na kraju su svi četvero privedeni u postaju.

Prema izjavi Andreja Rehaka, oca mladića kojeg je navodno pretukla interventna policija skupa s njegovim prijateljem, gledao je kako mu policajci tuku sina. 

"Plakao sam od nemoći i ponosa gledajući svog hrabrog sina kako ne želi klonuti jer mu tuku tatu. A meni su tukli njega. Možda su se slično osjećali očevi i djeca koje su, oni što samo rade svoj posao, izvodili iz teretnih vagona, istom tom silom razdvajali i odvodili na mjesta gdje ih guta mrak. I vikao sam da ga puste, da je tek navršio 18 godina i trgao sam se prema njemu dok su mi dva interventna policajca bezuspješno pokušavali ruke saviti na leđa", opisao je Rehak. 

Kako je opisao, nastradala je i mlada djevojka. 

Nastradala i mlada djevojka

"I onda su moćnici zgrabili nju. Interventni, naoružani, oklopljeni, pobješnjeli. Njih dvojca ili trojica, svaki istisnine srednje kade, muškarčine, u kornjača oklopima i u punoj ratnoj spremi, po stepenicama prema Opatovini, vukli su i maltretirali mladu djevojku koja se u šoku otimala ne znajući što joj se zapravo događa… Imala je šosić s proljetnim uzorkom i cipele na pete… I kako se ona otimala, tako su oni pojačavali svoju represiju… Brutalni horor…", prepričao je Rehak. 

Sada se o svemu na Indexovo traženje pojašnjenja ovog događaja oglasila i policija. Njihov odgovor, u kojem opravdavaju primjenu sile nad dvojicom mladića, ocem jednog od njih te nad djevojkom, prenosimo u cijelosti. 

Policijsko objašnjenje

"Možemo potvrditi da su 17. ožujka ove godine u vremenu od 2 do 3 sata ujutro, policijski službenici Policijske uprave zagrebačke zajedno sa službenicima Ministarstva financija, Porezne uprave područnog ureda Zagreb i službenika Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Inspektorata rada, proveli raciju u Tkalčićevoj ulici. Navedenom racijom u ugostiteljskom objektu obuhvaćene su 102 osobe.

Tijekom postupanja i prilikom provjere identiteta prisutnih osoba utvrđeno:

-        8 prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira,

-        2 prekršaja iz Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga i

-        prekršaj iz Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

"Liječnik je utvrdio da nema ozljeda, ogrebotina je od ranije"

Također, tom je prilikom u službene prostorije policije dovedeno ukupno 6 osoba; četiri osobe zbog počinjenih prekršaja temeljem Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (trojica muškaraca starosti 19, 53 i 31, te jedna ženska osoba starosti 30), te dvije muške osobe starosti 28 i 18 zbog počinjenih prekršaja temeljem Zakona o suzbijanju zloporabe opojnih droga.

Nad tri osobe, dvojicom muškaraca starosti 19 i 53 godine, te jednom ženskom osobom starosti 30 godina uporabljena su sredstva prisile zbog odbijanja postupanja po naredbi policijskog službenika, svladavanja otpora i sprječavanja bijega nakon čega su i dovedeni u službene prostorije gdje im je ponuđena i pružena liječnička pomoć. Liječnik koji ih je pregledao utvrdio je da nemaju vanjskih ozljeda, te se nitko od njih nije žalio na bolove, dok je za ogrebotinu na laktu kod jednog od njih utvrđeno da je starijeg postanka odnosno da je od ranije.

"Racija je kriminalističko-taktička radnja kojom se privremeno ograničava sloboda kretanja"

Za javnost je potrebno pojasniti da je racija kriminalističko-taktička radnja kojom se privremeno ograničava sloboda kretanja kako bi se pronašli počinitelji kaznenih djela, osobe za kojima se traga, ali ujedno i da se spriječe sva protupravna ponašanja. Prilikom provođenja racije policijski službenici imaju ovlast građanima davati upozorenja i naredbe te su građani dužni postupati po tim upozorenjima i naredbama, posebice kada se u jednom prostoru nalazi veći broj osoba koje su racijom obuhvaćene.

Obzirom na medijske napise vezane uz navedeno policijsko postupanje, Policijska uprava zagrebačka provodi inspiciranje događaja te prema do sada prikupljenim informacijama i pregledom dostupne dokumentacije nisu utvrđeni propusti u postupanju policijskih službenika."

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.