POGLEDAJTE Ovo je dokument koji potvrđuje da je ministar Barišić plagijator

FOTO: Fah/Index

INDEX je danas došao u posjed dokumenta koji potvrđuje ono o čemu smo jučer prvi pisali – da je Odbor za etiku u znanosti i visokom obrazovanju ocijenio da je ministar Pavo Barišić plagirao američkog filozofa Stephena Schlesingera.

Odbor je o tome odlučio još na svojoj sjednici 21. prosinca, no Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) presudu još uvijek nije objavila na svojim službenim stranicama.

Odbor je na istoj sjednici odlučivao i o protuprijavi u kojoj je Barišić četvoricu znanstvenika koji su ga prijavili za plagijat optužio za povredu časti, ugleda i dostojanstva.

Tijelo, koje je imenovao Sabor, ocijenilo je da je postupak znanstvenika bio neetičan jer su ga prijavili na dvadeset institucija, tijela i pravnih subjekata čime su „stvorili neprijateljsko radno, nastavno i akademsko okruženje uznemiravanjem“.

Kako piše u Mišljenju, Odbor prijavu protiv Barišića smatra opravdanom u dijelu koji se odnosi na Stephena Schlesingera te „utvrđuje kršenje čl. 8. st. 3. Etičkog kodeksa OEZVO-a od strane prof. dr. sc. Pave Barišića, u smislu 'plagiranja – prepisivanja ili preuzimanja ideja, misli i riječi drugih autora' bez navođenja izvora podataka“.

„OEZVO snažno potiče prijavljivanje sumnji na kršenje Etičkog kodeksa OEZVO-a, kao i etičkih kodeksa znanstvenih i visokoobrazovnih institucija u Republici Hrvatskoj, nadležnim etičkim tijelima“, ističe dokument koji potpisuje predsjednik Odbora dr. sc. Ivica Vilibić.

Na sjednici etičkog tijela raspravljalo se i o dijelovima prijave prema kojima je Barišić u istom članku 'Does Globalization Threaten Democracy', objavljenom u časopisu Synthesis philosophica 2008., preuzimao koncepte teoretičara Samuela P. Huntingtona i Carla Boggsa koje također nije nigdje naveo kao izvore. Raspravljalo se i o preuzimanju od Roberta A. Dahla kojeg je Barišić spomenuo vezano uz jednu rečenicu, ali ne i uz cijeli niz drugih ideja koje je preuzeo samo dvije stranice prije toga.

Konačno, na repertoaru se našao i slučaj preuzimanja nekih rečenica i natuknica iz Wikipedije među kojima se našla i jedna u kojoj je tekst kopiran zajedno s istom pogreškom - krivo napisanim prezimenom političkog filozofa Francisa Fukuyame, koji je i u Wikipediji i u Barišićevom članku naveden kao Fukayama.

Kako neslužbeno doznajemo, Odbor se u tim slučajevima nije mogao složiti je li doista riječ o plagijatu.

Odluka Odbora u slučaju Schlesingera razumljiva je, štoviše čak i očekivana, jer je američki politički filozof sam za Index rekao da preuzimanje dijelova njegova teksta bez navođenja izvora smatra plagijatom. Napokon, Barišić se, kako je sam rekao, zbog toga Schlesingeru ispričao.

Kako smo već pisali, očekuje se neka reakcija ministra, ali i premijera Andreja Plenkovića. Međutim, oni su za Index već ranije rekli kako odluka Odbora za njih neće biti obvezujuća, kakva god bila.




Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.