PARLAMENTARNI IZBORI

Plenković je htio ljetne izbore, sad proziva Milanovića: To je već moglo biti iza nas

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković danas je u Požegi upitan o odabiru datuma održavanja izbora. Praktički je optužio predsjednika Zorana Milanovića što su izbori 5. srpnja, rekavši kako je o datumu održavanja odlučivao predsjednik.

"Odabir da izbori budu na početku srpnja, tako je predsjednik odlučio. Mogli smo imati izbore ovaj ili vikend prije. Moglo je to već biti iza nas. Bio je rok od 30 do 60 dana s obzirom na datum raspuštanja sabora. Odabran je predzadnji mogući trenutak", rekao je Plenković. No, zaboravio je spomenuti da je vlada na čelu s HDZ-om forsirala izbore u ljeti jer, kako je objasnio Plenković, intenzitet respiratorne zarazne bolesti najniži u ljetnim mjesecima.

"Mi smo željeli doći u poziciju da na jesen, kada brojni strani epidemiolozi smatraju da bi moglo biti drugoga vala i da će u konačnici cijela pandemija trajati dulje, da je onda najbolje da imamo novi legitimitet i stabilnu vlast i institucije za suočavanje s ovim problemom kao i s pitanja gospodarskog oporavka što prije", rekao je premijer.

Popodne je u Vinkovcima ponovio da su izbori mogli biti ranije, 21. lipnja. Smatra i kako ne misli da treba prekinuti predizbornu kampanju jer je zdravstveni sustav Hrvatske sposoban nositi se s koronavirusom.

>> Objavljen i drugi dio ankete po jedinicama: Opet SDP vodi u dvije, a HDZ u jednoj

Vjerojatnije je da se nadao kako će popularnost Vilija Beroša i ostalih članova Stožera donijeti još jedan lagodan mandat. Krajem travnja imali su podršku od 27,9 posto, a drugi je bio SDP s 23,2 posto. U prvoj polovici svibnja  popularnost im je nastavila rasti, prešla je 30 posto. Rejting je skakao i Viliju Berošu, ministru zdravstva, i činilo se kako nema razloga za čekanje. 

Danas je lider Restart koalicije i predsjednik SDP-a Davor Bernardić izjavio da je HDZ gurnuo Hrvatsku u izbore očekujući politički profit od koronakrize i tako svjesno riskirao živote građana.

>> Bernardić: HDZ je izborima svjesno riskirao živote građana

"Upozoravali smo na rizik održavanja kampanje u vrijeme epidemije, a predsjednik vlade i HDZ su nam govorili da se bojimo, ali bojali smo se za građane i širenje epidemije. Oni su donijeli odluku, gurnuli su Hrvatsku u izbore i tako svjesno riskirali živote građana", rekao je Bernardić.

Plenković mu je odgovorio da je Hrvatska sigurna država i da je situacija pod kontrolom.

>> Plenković: Porast broja slučajeva nije nešto dramatično

"Hrvatska je sigurna zemlja. Što se tiče Bernardićevih komentara, za razliku od njega, mi smo zadržali radna mjesta, zaposlenost, stali iza zaposlenika. To znači odgovorna politika i sigurna Hrvatska", odgovorio je Plenković.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.