Pijani biciklist s 3,14 promila u krvi izletio na cestu kod Orehovice, izazvao sudar pa pobjegao

Foto: FAH

JUČER oko 17 sati na županijskoj cesti kod Orehovice dogodila se prometna nesreća koju je skrivio 21-godišnji biciklist pod utjecajem alkohola, te pritom nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom.

Upravljajući biciklom na kojem nisu bila upaljena svijetla (prednje i stražnje) i pod utjecajem alkohola u koncentraciji od 3,14 promila, u jednom trenutku prešao je na prometnu traku namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, gdje je prednjim dijelom bicikla udario u bočni dio osobnog automobila, čakovečke registarske oznake. U trenutku naleta 39-godišnji vozač u izbjegavanju sudara uspio je automobil zaustaviti uz rub kolnika.

Nakon prometne nesreće biciklist je napustio mjesto događaja, te je naknadno pronađen.

Zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama 21-godišnji biciklist je prekršajno sankcioniran.

Iz PU međimurske su poručili kako spremaju preventivno-represivnu akciju.

Prevencija i represija

"Kako bi se izbjegle ovakve i slične prometne nesreće u kojima stradavaju najugroženiji sudionici u cestovnom prometu (pješaci i biciklisti), policijski službenici Policijske uprave međimurske u srijedu, 23. studenoga od 6 do 8 sati, te od 17 do 21 sat provest će preventivno-represivnu akciju „Pješaci i vozači bicikla oprez!“.

Cilj ove akcije je pojačanim nadzorom pješaka i biciklista povećati sigurnost u cestovnom prometu, te podići svijest o potrebi, ali i zakonskoj osnovi obilježavanja spomenute kategorije sudionika reflektirajućim materijama. Tijekom akcije policijski službenici dijelit će reflektirajuće materijale.

Sudionici u cestovnom prometu koji neće poštivati prometna pravila i propise policijski službenici će sankcionirati.

I ovom prilikom upozoravamo spomenutu kategoriju sudionika u prometu na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama koje obvezuju bicikliste da prilikom sudjelovanja u prometu noću, te danju kada je smanjena vidljivost moraju biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, dok pješaci prilikom kretanja kolnikom moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Ujedno, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu potrebno je upaliti jedno svjetlo bijele boje, na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo, na stražnjoj strani.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.