Iz Hrvatske snimljena najbolja fotografija Marsa ikad, vidi se sustav kanjona

Foto: Saša Nuić

NAKON što je u prvom parku tamnog neba u Hrvatskoj, onome na Petrovoj gori, postavljena rasvjeta koja je onemogućila ljubiteljima zvjezdanog neba da nesmetano promatraju i snimaju razna svemirska čuda poput udaljenih planeta, galaksija ili maglica, astronomi amateri organizirali su prošloga vikenda ovogodišnji Star Party u Lici te tamo teleskopima i fotoaparatima uhvatili nevjerojatne prizore – poput najbolje snimke Marsa ikad fotografirane iz Hrvatske.

Osim fenomenalnog prizora Crvenog planeta, amateri astronomi uhvatili su i druge nevjerojatne snimke (fotografije u nastavku članka) te time-lapse (video dolje) koji nas vraća u zvjezdanu realnost, odnosno podsjeća da ne živimo ispod nacrtanog neba, već na planetu koji se vrti oko Sunca te zajedno s njime oko središta naše galaksije.

"Postavili su odašiljač visok 65 metara sa snažnim svjetlima"

"Ovaj zvjezdani time-lapse snimljen 19. 9. iz Like, blizu mjesta Bunić, na svega 15 min vožnje od Korenice. Prikazuje prekrasno noćno nebo i sudionike Lika Star Partyja. Veliki godišnji Star Party u organizaciji astronomskog društva Beskraj iz Zagreba se prvi put od 2007. godine ne održava na Petrovoj gori jer je na toj lokaciji postavljen odašiljač visok 65 metara sa snažnim signalnim svjetlima koja onemogućavaju astronomska promatranja, a to sve tek godinu dana nakon što je Petrova gora proglašena Međunarodnim parkom tamnog neba.

>> Državna firma uništila rijedak park nedaleko od Zagreba, znanstvenici u šoku

U Hrvatskoj i dalje ima tamnih lokacija povoljnih za astronomska druženja i promatranja, ali ova devastacija jedinstvene lokacije kao parka tamnog neba pokazuje da neke sredine jednostavno ne žele iskoristiti turistički potencijal koji bi ih promovirao kao nezaobilaznu lokaciju za znanost i astronomiju u cijeloj Europi", rekao je Boris Štromar, voditelj AD-a Beskraj i autor time-lapsea.

Veljko Petrović: Maglica Sharpless 126

Najbolja fotografija Marsa do sada

Kao što smo spomenuli na početku članka, prošlog je vikenda na Star Partyju snimljena najvjerojatnije najbolja fotografija Marsa iz Hrvatske. Uhvatio ju je astronom amater Saša Nuić i za Index opisao fascinantne detalje koje možemo vidjeti na ovom udaljenom planetu.

Saša Nuić: Mars

"U prvom dijelu večeri je puhalo i svi objekti na nebu su izraženo treperili. No, s odmakom večeri vidljivost se poboljšavala, tako da su oko 1 ujutro počeli prvi uzvici oduševljenja zbog predivnih vizualnih pogleda na Mars.

Računajući na tu mogućnost, moj Grond (Celestron C11 XLT) je već bio postavljen na montažu. Do 4 sata atmosfera se gotovo posve primirila, a pogledi na Mars su bili najbolji koje smo ikad vidjeli.

Sutradan obrada uz doručak… i onda korak po korak, nevjerojatni detalji su počeli iskakati. Već i na lošijim snimkama bi se vidjele crvenkaste pješčane površine Marsa prepune željeznih oksida. One su jasno razdvojene od tamnijih stjenovitijih područja. Upada u oko i nepravilna bijela površina – nama vidljivi južni pol Marsa sa zamrznutom vodom i suhim ledom (zamrznuti CO2)", opisao je Nuić.

Sustav kanjona i vulkanski vrhovi

"Od tamnijih dijelova treba istaknuti vidljivi razgranati Valles Marineris – sustav kanjona dugačkih preko 4000 km u usporedbi s kojima je Veliki kanjon u Coloradu običan patuljak.

Gore lijevo u odnosu na završetak Valles Marinerisa nalazi se vulkanski plato Tharsis na kojem se ističe nekoliko manje tamnih mrljica poredanih u liniju. Riječ je o tri istaknuta vulkanska vrha. Još gore lijevo, u samom rubu fotografije, nalaze se obrisi padina Olympus Monsa, najvećeg vulkana i planine na planetima Sunčevog sustava.  

Nevjerojatno je s kolikim detaljima sada astronomi amateri mogu snimati, nešto što do prije 40-ak godina nije bilo dostižno ni najvećim svjetskim zvjezdarnicama. I nevjerojatno je da je ta crvenkasta sjajna točka koju vidimo prostim okom jedan cijeli svijet, prepun ugaslih vulkana, planina, meteorskih kratera, dolina, kanjona, pa čak i vododerina. Vjerujem da ćemo uskoro moći mahnuti prema njemu, dok s njega prema nama istovremeno maše nečija ljudska ruka“, kazao je Nuić i dodao kako Mars ove godine ima vrlo interesantnu opoziciju.

"Iako neće biti najbliži u odnosu na neke prethodne opozicije, ovaj put se Mars tijekom noći diže i preko 50 stupnjeva iznad horizonta. Za nas astrofotografe to je izuzetno bitno jer doglednica do Marsa kraćom duljinom prolazi kroz atmosferu, a posebno kroz guste niže slojeve atmosfere. To nam smanjuje titranje (vidljivost) i omogućuje veća povećanja i snimanje većih detalja.

Kako smo u Astronomskom društvu Beskraj zbog svjetlosnog onečišćenja u parku tamnog neba na Petrovoj gori bili prisiljeni prebaciti lokaciju redovnog godišnjeg Star Partyja u Liku, dodatni je bonus bio 200 m viša lokacija", objasnio je Nuić.

Natalija Kosović: Orionova maglica 

Prilika koja se pojavljuje svake dvije godine

Kontaktirali smo našeg poznatog popularizatora znanosti i stručnjaka za svemirske letove Antu Radonića i upitali ga radi li se zaista o do sada najboljoj snimci Marsa iz Hrvatske.

"Da, to je najbolja fotografija Marsa snimljena iz Hrvatske koju sam dosad vidio. Saša Nuić je jedan od najboljih naših astrofotografa. Svojim znanjem, već bogatim iskustvom i dobrom tehničkom opremom snima izuzetne fotografije pa je tako dobro snimio i daleke galaksije. Odlično je iskoristio lokaciju bez svjetlosnog onečišćenja u Lici. Mars je u listopadu najbliže Zemlji pa je ovih tjedana prilika za snimanje Crvenog planeta, a ta se prilika ponavlja svake dvije godine i 50 dana“, kazao je Radonić.

Što će se dogoditi s našim prvim parkom tamnog neba?

Kao što smo već pisali, ni godinu dana od proglašenja prvog Međunarodnog parka tamnog neba u Hrvatskoj na Petrovoj Gori, državna tvrtka Odašiljači i veze (OIV) postavila je u njegovom središtu toranj s blještavom rasvjetom koja je potpuno uništila sam smisao njegova postojanja.

Ivan Bosnar: Mliječna staza

Prije uništenja parka ondje se za vedrog vremena moglo vidjeti oko 4000 zvijezda, planeta, galaksija, maglica i drugih svemirskih tijela, dok ih je u većim gradovima čak i za najtamnijih noći teško izbrojati nekoliko desetaka.

>> Nakon članka na Indexu javila se državna firma koja je uništila park kraj Zagreba

Index je kontaktirao Odašiljače i veze te upitao postoji li neka mogućnost da se nastala šteta popravi.

"OIV podržava prije svega rad i proučavanja hrvatskih astronoma te razumije značenje činjenice da je jedan hrvatski kompleks uvršten na tako značajnu ljestvicu u Europi te da je proglašen Međunarodnim parkom tamnog neba. 

S obzirom na to da smo svjesni nastalog problema prilikom osvjetljenja lokacije u Petrovoj gori, nikada nismo odbijali suradnju s Udrugom i drugim tijelima javne vlasti. Želimo istaknuti da od veljače 2020. godine surađujemo s Udrugom naše nebo te Hrvatskom agencijom za civilno zrakoplovstvo s čijim predstavnicima pokušavamo pronaći najbolje moguće rješenje, a u okvirima svih zakonskih obveza.

Ističemo da smo svjesni nastale situacije te izražavamo žaljenje što hrvatski astronomi nisu trenutno u mogućnosti koristiti kompleks na Petrovoj gori u punom kapacitetu te se nadamo da će nastali problem i nesporazum biti riješen u što kraćem mogućem roku, a kako bismo svi zajedno mogli nesmetano nastaviti obavljati primarne djelatnosti“, poručili su iz OIV-a za Index.

Nadamo se da će ovaj problem uskoro biti riješen jer je Međunarodni park tamnog neba na Petrovoj gori uistinu rijetko mjesto na kojem zaljubljenici u zvjezdano nebo mogu bez svjetlosnog zagađenja promatrati nevjerojatna svemirska tijela.

Koliko su važna ovakva zaštićena područja, pokazuje i ova najnovija snimka Marsa, koju ne bismo imali da su uništena i osvijetljena sva takva skrivena mjesta u Hrvatskoj.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.