Ovih 12 ljudi stoji iza većine antivakserskih laži koje se šire internetom

Robert F. Kennedy Junior i Joseph Mercola Foto: Screenshot YouTube

AKO ste uhvatili svog nekadašnjeg cimera iz studentskih dana kako na Facebooku dijeli dezinformacije o covidu-19, velika je vjerojatnost da sve što je objavio potječe od samo 12 osoba na svijetu. Da, samo 12 pojedinaca.

Novi izvještaj Centra za suzbijanje digitalne mržnje i antivakserski nadzor otkrio je da 65 posto antivakserskog sadržaja na Facebooku i Twitteru potječe od 12 influencera iz antivakserskog pokreta, piše Mashable.

Izvještaj se usredotočio na ovih 12 korisničkih računa nakon analize sadržaja koji je podijeljen i objavljen na Facebooku i Twitteru od 1. veljače do 16. ožujka. Samo na Facebooku, sadržaj tih pojedinaca, koje izvještaj naziva "dezinformacijskom dvanaestorkom", čini 73 posto cjelokupnog antivakserskog sadržaja podijeljenog i objavljenog na platformi u posljednja dva mjeseca.

Prema izvješću, najveći antivakserski influencer na društvenim mrežama je Joseph Mercola. Mercola je promotor alternativne medicine koji vodi višemilijunski internetski biznis prodaje dijetetskih proizvoda i dodataka prehrani. Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) nedavno mu je poslala upozorenje zbog njegovih lažnih tretmana protiv covida-19.

Drugi glavni krivac je Robert F. Kennedy Junior, nećak istoimenog bivšeg američkog senatora, i jedan od vjerojatno najistaknutijih influencera u antivakserskoj zajednici. U veljači mu je Instagram zabranio korištenje platforme zbog kršenja pravila o dezinformacijama o cjepivu protiv koronavirusa. Međutim, unatoč pozivima da ga uklone s Twittera i Facebooka, Kennedyjevi korisnički računi i dalje su aktivni.

Ostali članovi "dezinformacijske dvanaestorke" su Ty i Charlene Bollinger, Sherri Tenpenny, Rizza Islam, Rashid Buttar, Erin Elizabeth, Sayer Ji, Kelly Brogan, Christiane Northrup, Ben Tapper i Kevin Jenkins.

Iako su se Facebook i Twitter obvezali zabraniti sadržaj protiv cjepiva i dijeljenje sadržaja korisnicima koji šire dezinformacije o cjepivima, većina od ovih 12 korisnika ima aktivne račune na Facebooku, Twitteru i Instagramu. Prema izvješću, svi oni imaju aktivan korisnički račun na barem jednoj od ovih platformi.

Dezinformacije u zdravstvu predstavljale su ogroman problem 2020. godine, tijekom pandemije koronavirusa. Prema Centru za suzbijanje digitalne mržnje, krajem prošle godine 425 antivakserskih računa pratilo je više od 59 milijuna sljedbenika na društvenim mrežama. Budući da se pandemija nastavlja, problem nije nestao. Sadržaj protiv cijepljenja nastavio je rasti kako su se počela pojavljivati cjepiva za koronavirus.

Naprimjer, nedavni izvještaj organizacije Media Matters For America pokazao je da, osim 12 spomenutih glavnih influencera, na Instagramu ima mnogo mikro-influencera. Riječ je o manjim korisničkim računima koji potiču dezinformacije i imaju sve više sljedbenika, neotkriveno kršeći Instagramove propise o dezinformacijama o cjepivima, zaključuje Mashable.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.