Ova žena se bori za povećanje naknada za roditelje djece s teškoćama: "Vrijeđaju nas"

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

RODITELJI koji su na produljenom dopustu zbog teškoća u razvoju djeteta već godinama traže povećanje naknade. Naime, oni već godinama primaju 2328 kuna, a traže povećanje na 4000 kuna.

"Rekao je da oni bacaju 200 milijuna kuna kroz prozor"

Na sjednici saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport Udruga Sjena predstavila je inicijativu za povećanje naknade za roditelje koji su na produljenom dopustu zbog teškoća u razvoju djeteta. Nakon tog sastanka za N1 televiziju, ali i na svom Facebooku, govorila je glasnogovornica i potpredsjednica Udruge Sjena Suzana Rešetar.

>>Iz vlade su nam rekli da na invalide mjesečno bace 200 milijuna kuna, kaže udruga

Kazala je da je zamjenik državne tajnice Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Ante Babić na sastanku rekao kako "postoji vrijeme za podizanje djece".

"Doslovno nam je rekao da, pošto se rade te izmjene, da je uvođenje tih izmjena ogroman fiskalni učinak za državni proračun. Trošak je uvođenje ovih mjera za 5094 obitelji gdje jedan od roditelja koristi pravo na dopust, novaca nema", kaže Suzana Rešetar.

"Danas sam od zamjenika državne tajnice doživjela da me pitao koliko ima osoba s invaliditetom u Hrvatskoj, rekla sam neku brojku, oko pola milijuna s braniteljima, i on je rekao da je to prevelika brojka za jednu državu i da oni doslovno otvore prozor i bacaju 200 milijuna kuna mjesečno. To je poruka ljudima s invaliditetom", rekla je.

Rešetar za Index:Trenutna naknada je dostatna tek za troškove prijevoza na terapije

Danas, dan nakon sastanka, nazvali smo Suzanu Rešetar.

"Tražimo povećanje naknade koja iznosi 2328.20 i koja se nije mijenjala godinama, već nas se sustavno ignorira i zaobilazi. A najavljuje se i inflacija od 9 posto. Pričamo o iznosu koji je manji od iznosa minimalne plaće u RH.

On je dostatan možda za troškove prijevoza na brojne terapije koje, usputno rečeno, država nije osigurala od svoje samostalnosti pa i njih roditelji djece s teškoćama u razvoju privatno plaćaju. Dakle, govorimo o povećanju iznosa na 4000 kn koji opet neće biti dovoljan za pokriti troškove koji proizlaze iz života s invaliditetom", rekla je.

Upozorila je posebno na jedan apsurd. "Odredba da ako roditelj koji ne koristi dopust dobije otkaz, a drugi time gubi pravo na korištenje dopusta, može se interpretirati tako da država tu jasno poručuje: 'Onaj koji je dobio otkaz neka se sad brine o djetetu, a ovaj drugi neka se vrati na tržište rada.'

Pri tome apsolutno se ne brine o samoj osobi zbog koje je taj dopust dodijeljen i apsolutno se roditelje djece s teškoćama diskriminira. Pričamo o ljudima koji su i prije samoga korištenja dopusta morali i bili su na tržištu rada, a nebrigom države protjerani su na naknade jer država nije osigurala podršku za njihovu djecu", rekla je.

"Direktno nam vrijeđaju djecu"

Ističe kako je izjava o bacanju novca kroz prozor apsolutno ne iznenađuje.

"To je izjava kad nemaš ništa konkretno i mudro odgovoriti roditeljima djece s teškim i težim invaliditetom i onda kažeš kako je nemoguće da jedna mala država poput naše ima preveliki broj osoba s invaliditetom i kako se svaki mjesec na njih bacaju ogromni iznosi. 

Osim što nam direktno vrijeđaš djecu, omalovažavaš cijelu jednu populaciju osoba s invaliditetom i zapravo tom izjavom prikazan je cijeli odnos države spram najslabijih i najnemoćnijih u našoj populaciji. Pritom je potpuno zaboravljeno da se invaliditet baš svima može dogoditi", govori.

Pitali smo je za pojedinosti sa samog sastanka.

"Sastanak je prošao uobičajeno kada se priča o ovakvim zahtjevima. Red surove stvarnosti i istine s jedne strane i hrpa laži, neistina, obmana, kao i vrijeđanje razuma sa strane izvršne vlasti. Mi od svojih zahtjeva ne odustajemo, naša djeca su vrijedna i naši životi vrijede!

Na koji način ćemo doći do prava i rješavanja zahtjeva ostaje na vladajućima. Mi smo roditelji djece s teškoćama u razvoju i nema toga što nećemo napraviti za dobrobiti naše djece. To je glavna poruka sastanka", dodala je.

O uhljebariju koji ne rješava probleme

"Ministarstvo socijalne politike, odnosno državna tajnica gđa Mađerić nakon što je elaborirala što se sve izmijenilo novim Zakonom o socijalnoj skrbi (kao da mi roditelji prosvjedima i pritiscima nismo izborili određena prava), elegantno je prebacila odgovornost za navedeni predmet na Središnji ured za obitelj i demografiju.

Kao da sve ove godine nisu bili pod jednim krovom i kao da to nije isti kadar. Na to smo kao Udruga upozoravali kada se donosio novi Zakon o socijalnoj skrbi da će se dogoditi prebacivanje loptica i 'našutavanje' problemima uz rečenice 'nije moje, tvoje je'. 

Dakle, imamo ured, ili ga bolje nazvati uhljebarij, koji se bavi istim temama i problemima kojima se bavi Ministarstvo, a nitko od njih ne služi građanima i nitko ne radi svoj posao", rekla je za Index Suzana Rešetar.

Plenković najavio promjene

Inače, danas je premijer Andrej Plenković poručio u Divuljama da će vlada nastojati osigurati novac u proračunu za povećanje naknada roditeljima djece s teškoćama u razvoju, s čijim će se predstavnicima, kako je najavio, naći sljedeći tjedan.

>>Nakon medijskog pisanja o djeci s teškoćama u razvoju, Plenković obećao naknade

"O toj sam temi razgovarao s državnom tajnicom Ureda za demografiju i mlade i u ponedjeljak ćemo primiti predstavnike roditelja. Naći ćemo rješenje koje će ići u prilog zahtjevu roditelja. Moramo još vidjeti koliki će biti proračunski efekt", kazao je premijer te istaknuo da je riječ o oko 5100 djece. Podsjetio je da je vlada već učinila velike iskorake oko povećanja rodiljnih naknada.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.