Prvog dana škole u jednoj hrvatskoj općini svih 11 prvašića je dobilo tablete

Foto: Općina Gradac

NAČELNIK Općine Gradac koja se nalazi u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Matko Burić, prvog dana nove školske godine svim prvašićima je podijelio nove laptope.

Burić je mladi načelnik koji je na lokalnim izborima u svibnju bio jedini SDP-ovac u Dalmaciji koji je preoteo vlast HDZ-u. U razgovoru za Index rekao je da je ovo tek početak onoga što planira učiniti za školarce kako bi imali kvalitetnije školovanje.

"Darovali smo prvašićima informatičke tablete koji će im služiti za učenje. Ovo je samo početak projekta brige za našu djecu te paralelno pokušaj poboljšanja kurikuluma s lokalne razine, dok se ne dočeka toliko nužna kurikularna reforma. Narednih godina planiramo još više ulaganja u djecu, škole i vrtiće", rekao je Burić.

Samo 11 prvašića

Općina je financirala nabavu tableta koji su ukupno stajali 10.989 kuna. Kupili su 11 tableta jer OŠ Gradac djeluje na tri lokacije i ukupno ima samo 11 učenika koji su krenuli u prvi razred.

Otkrio nam je i neke daljnje planove, između ostalog da planira osposobiti škole i opremiti ih laptopima i kompjutorima.

U 10 godina ostali bez 100 đaka

"Školarcima ćemo priuštiti ono što je potrebno. Iduće godine razmatramo mogućnost da svima nabavimo besplatne knjige jer ih trenutno roditelji moraju kupovati sami. Ove godine nismo mogli promijeniti proračun kako bismo to uvrstili u njega, no od iduće godine ćemo uvesti pilot projekt kojim će dio učenika sigurno dobiti besplatne udžbenike, a najkasnije za dvije godine osigurat ćemo ih svima.


Nažalost, imamo samo 11 prvašića jer je kod nas na snazi depopulacijska politika. Svi odlaze, u 10 godina općina je izgubila 100 đaka. To nije rezultat toga da se manje djece rađa, već su ljudi odselili iz općine. Prije 10 godina smo imali 215 đaka, a sad ih imamo ukupno 115.

To je jedan od razloga zbog kojih sam se kandidirao za načelnika. Trudit ćemo se vratiti stanovništvo ili barem zaustaviti iseljavanje. Ne želimo da ovi koji su ostali razmišljaju mogu li imati dijete zbog svih troškova", rekao nam je Burić.

Još jedna od novosti koju sprema, a koja je dio pronatalitetne politike koju provodi je povećavanje porodiljne naknade s 5000 na 7000 kuna.

Na kraju je naglasio da ovo nisu nikakve floskule, već da im je zaista cilj učiniti mladim ljudima život lakšim.

Dodao je i kako su roditelji prvašića danas bili ugodno iznenađeni jer su djeca dobila tablete i svi su pozitivno reagirali. Smatra da je informatika izuzetno važna u današnje vrijeme te je, kako kaže, općina zato i odlučila donirati djeci tablete, a planiraju i kupnju laptopa i kompjutora.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.