Bjelovarski stožer je zabranom bora s maskama ugrozio Ustavom zajamčena prava

Foto: 123/Grad Bjelovar/Index

NACIONALNI STOŽER civilne zaštite RH i lokalni stožeri su u pandemiji koronavirusa dobili ovlasti za ograničavanje slobode kretanja i slobode okupljanja građana.

O tome je li to izvedeno na ustavno-pravno prihvatljiv način nastavlja se polemika u Hrvatskoj javnosti unatoč odluci Ustavnog suda koji je podržao Stožer i stav HDZ-ove vlade premijera Andreja Plenkovića, no dosad se ipak nije dogodilo da bi se neki stožer usudio nasrnuti na temeljna i Ustavom zajamčena prava slobode govora i izražavanja.

To se sada dogodilo u Bjelovaru, u kojem je Gradski muzej htio postaviti adventski bor s maskama, što je onda zabranila načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec. 

>> Bjelovarski stožer zabranio bor s maskama

Čelnica bjelovarskog Stožera priznala zabranu bora okićenog zaštitnim maskama

"Planirali smo maskicama okititi jedan bor u središtu grada. Ideja je bila da građani stave na bor maskicu i zažele da covid što prije nestane. No onda je Stožer sve stopirao", rekla je kustosica Gradskog muzeja Bjelovar Marijana Dragičević za portal Klikni.

Za Index su iz bjelovarskog muzeja neslužbeno potvrdili da je došlo do zabrane.

"Bojimo se da bi se na taj način ljudima mogla poslati kriva poruka, da je maska ukras, a ne zaštitno sredstvo. U ovo vrijeme, kada su i protesti protiv rada Stožera, bilo bi dvolično da Stožer dozvoli da se maskice vješaju po boru. Medicinskih maski sada ima, ali može ih nestati", potvrdila je načelnica Stožera civilne zaštite Grada Bjelovara Valna Bastijančić Erjavec te dodala kako je, kao profesorica likovne kulture, spomenuti problem sagledala i s umjetničkog aspekta.

"Određenu tradiciju treba poštovati"

"Platnena ili medicinska maskica na boru, na što će podsjećati? Na donje rublje. Pa zar ćemo se izrugivati Božiću? To čak nije ni performans, koji je u samoj svojoj srži pikanje društva. Mi bismo ovim pikali ljude, i one oboljele i one koji rade s oboljelima i cijeli sustav u kojem je maska potrebna kao zaštita", dodala je Bastijančić Erjavec te ustvrdila da to nije samo njena osobna odluka nego da se i cijeli Stožer složio s njom.

Bastijančić Erjavec objavu s portala Klikni podijelila je i na svom Facebook profilu uz status: "Božićno vrijeme je vrijeme obitelji, darivanja, ljubavi. Svaka ideja nije dobra ideja. Cijenim prave performanse, ali određenu tradiciju treba poštivati. Maska je zaštita ljudi a ne izložbeni ukras. Hoćemo li na Božićno drvce vješati ortopedska pomagala?"

Prvo odgovor na postavljeno pitanje: Ako hoćemo, da. I nema nikakvog stožera koji će nam to zabraniti.

Što kaže Ustav RH?

Suočimo sada ovaj cenzorski ispad s onime što piše u Ustavu Republike Hrvatske.

"Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura", stoji u Članku 38.

A evo što kaže Članak 69.: "Jamči se sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva. Država potiče i pomaže razvitak znanosti, kulture i umjetnosti."

Napad na temeljna ljudska i građanska prava

Sviđala se nekome ideja covid-bora ili ne, nikakvo tijelo državnog aparata ne bi smjelo tako flagrantno ugrožavati slobodu mišljenja i izražavanja.

Zabrana postavljanja covid-bora u režiji bjelovarskog Stožera i gospođe Bastijančić Erjavec s objašnjenjem o "izrugivanju Božiću" i "slanju krive poruke ljudima" je apsolutno neprihvatljiva jer ugrožava temeljna ljudska i građanska prava.

Iz ustavne perspektive, božićna tradicija i svetinje nemaju nikakvu veću vrijednost od umjetničke ideje da građani sa zaštitnim maskama okite covid-bor i zažele kraj pandemije. Kome se ideja ne sviđa, ne mora staviti maskicu na bor.

Dodatno je bizarno i što se šefica bjelovarskog Stožera Bastijančić Erjavec poziva na to da je profesorica likovne kulture. Prvo pitanje koje se tu nameće je kako je jedna profesorica likovnog na čelu stožera civilne zaštite koji se bavi pandemijom koronavirusa. Drugo pitanje koje se postavlja je zašto se pozicija čelnice lokalnog stožera koristi za cenzorske ispade.

Je li to bila pismena ili usmena zabrana?

Otvoreno pitanje je i kako je ta zabrana provedena. 

Po Zakonu o upravnom postupku, sve odluke tijela javne i državne uprave - a lokalni stožeri to nedvojbeno jesu - moraju nuditi obavijest o pravnom lijeku te biti pismeno izdane. Je li bjelovarski Stožer sastavio takav dokument, tko ga je potpisao i što u njemu piše? Ili je sve odrađeno usmeno, što je zapravo još dodatni skandal unutar skandala?

Bastijančić Erjavec tvrdi da je cijeli bjelovarski Stožer podržao takvu odluku. 

Bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, ujedno i predsjednik liberalne stranke HSLS i član vladajuće Plenkovićeve koalicije, trebao bi se očitovati o cijelom slučaju. Liberali naročito cijene slobodu izražavanja, a ovo je primjer njenog gušenja.

Index je pokušao kontaktirati Hrebaka i pitati ga za komentar cijelog slučaja, no bio je nedostupan jer je na sastanku. Njegovo očitovanje ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Na Facebooku Grada Bjelovara Bastijančić Erjavec hvale da "radi danonoćno"

Načelnica bjelovarskog Stožera Valna Bastijančić Erjavec je inače Hrebakova zamjenica i članica HSS-a, s kojim je Hrebak u Bjelovaru u koaliciji, pa smo upit o ovom slučaju poslali i HSS-u. 

"Stav gospođe Bastijančić Erjavec nije stav HSS-a. Sloboda mišljenja, sloboda izražavanja misli te sloboda znanstvenoga, kulturnog i umjetničkog stvaralaštva su Ustavom RH zajamčene.  Isto tako, ne pronalazimo pravne osnove za navedenu zabranu osim ako gradske vlasti nisu donijele odluku koja je utemeljena na nekoj pravnoj osnovi", odgovorili su nam.

Pogledali smo i Facebook Grada Bjelovara. Na njemu se hvali Bastijančić Erjavec, primjerice u objavi 2. travnja.

"Stožer civilne zaštite Grada Bjelovara, čija načelnica je zamjenica gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, radi danonoćno kako bi osigurao sve potrebne mjere zaštite građana i provodio odluke državnoga Stožera. Mnogi ni ne znaju koliko je sati rada i truda utrošeno na dan, a 14 članova našega Stožera stalno su na raspolaganju. U ovoj krizi, njima su se volonterski pridružili i članovi HVIDRE te Udruge branitelja liječenih od PTSP-a, kojima zahvaljujemo na nesebičnoj pomoći. Načelnica Stožera istaknula je kako su do sada izdali oko 1200 propusnica za građane s područja Grada Bjelovara. Hvala svima na razumijevanju i poštivanju odluka u ovoj krizi", stoji u statusu uz fotografiju Bastijančić Erjavec.

Što ako se i Nacionalni stožer ovako zaigra i krene ušutkavati građane?

Iako se na prvi pogled može činiti bezazlenim, ovaj bjelovarski skandal zaslužuje pozornost cijele hrvatske javnosti jer upozorava da se ionako ovlastima moćni Stožer i stožeri - prema tvrdnjama HDZ-ovaca, Nacionalni stožer npr. može dekretom uvesti policijski sat - mogu dodatno zaigrati i krenuti u ograničavanje ili ukidanje slobode govora i izražavanja. 

Vladajući nikad ne vole kritiku, tako da covid-bor može biti tek početak u pokušaju strožeg i masovnijeg ušutkavanja građana, što treba oštro sasjeći u korijenu.

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.