Od ministrice koja je podnijela ostavku do Bandićeve poslušnice i uhićenice

Foto: Josip Regovic/PIXSELL

ANA STAVLJENIĆ-RUKAVINA danas je uhićena pod sumnjom da je na nagovor Bandića namjestila natječaj za ravnatelja Srebrnjaka.

Tko je ona?

Bila je potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine. Uz to, bila je i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Andrija Štampar". Također, i predsjednica je Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te članica Odbora za statut, poslovnik i propise te Odbora za socijalnu skrb. Sve u svemu, imala je (najmanje) sedam funkcija, od čega je šest u Zagrebu.

Koliko dodatno zarađuje uz mirovinu?

Samo za sjednice Gradske skupštine i sjednice radnih tijela Skupštine umirovljenica Stavljenić-Rukavina je 2019. primila 101.389 kuna bruto. Uz to je dobivala i naknadu za rad kao potpredsjednica Skupštine te je primala naknade za rad u upravnim vijećima, no do podataka koliko točno nismo uspjeli doći kad smo prije oko godinu dana pisali o tome tko je ona.

Iz Gradske skupštine stigao nam je odgovor da potpredsjednica Ana Stavljenić-Rukavina dužnost potpredsjednice obavlja volonterski, ali da ima pravo na naknadu za rad, koja iznosi 30% umnoška koeficijenta za obračun plaće predsjednika odnosno potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba koji dužnost obavlja profesionalno i osnovice za obračun plaće.

"Naknada za sjednice Gradske skupštine Grada Zagreba i njezinih radnih tijela iznosi 18.79 posto prosječne bruto plaće u Gradu Zagrebu za razdoblje I. - VIII. mjesec prethodne godine ako je član radnog tijela ili član stručne radne skupine umirovljenik u smislu zakona kojim se propisuje obveza plaćanja doprinosa za financiranje obveznih osiguranja. U tom smislu potpredsjednici prof. dr. sc. Ani Stavljenić-Rukavina u 2019. isplaćeno je 12 naknada za rad potpredsjednika Gradske skupštine Grada Zagreba, 12 naknada za rad na sjednicama Gradske skupštine i 41 naknada za rad na sjednicama radnih tijela Gradske skupštine", odgovorili su nam iz Gradske skupštine.

Prosječna bruto plaća od 1. do 7. mjeseca 2018. u Zagrebu je iznosila 10.184 kune. Stavljenić-Rukavina je tako po sjednici primila 1913 kuna bruto, što znači da je za 12 sjednica Skupštine te za 41 sjednicu radnih tijela Skupštine primila ukupno 101.389 kuna bruto.

Uz to je još primila i 12 naknada za rad kao potpredsjednica Skupštine, kao i naknade za to što je u raznim upravnim vijećima.

Smijenila Nogala zbog nepravilnosti koje ne postoje

Ova 80-godišnja potpredsjednica zagrebačke Gradske skupštine pod svjetla javnosti došla je kad je kao predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak smijenila ravnatelja te bolnice dr. Boru Nogala. Navela je da ga je smijenila zbog brojnih nepravilnosti, međutim ovog tjedna je u javnost izašao nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva, koja je ustvrdila da u bolnici Srebrnjak nisu utvrđene nezakonitosti u radu, pa tako ni navodno nadriliječništvo i nezakonito zapošljavanje, za što je Stavljenić-Rukavina teretila dr. Nogala.

Iako su u nekim slučajevima, pa tako i u slučaju vrhunskog neurokirurga Josipa Paladina, godine predstavljale problem, pa mu je KBC Zagreb 2018. odbio produljiti ugovor o radu, kod Stavljenić-Rukavine godine očito nisu faktor, pa obnaša niz funkcija, a jedna zbog koje joj je sve to omogućeno je svakako činjenica da je i potpredsjednica Bandićeve Stranke rada i solidarnosti - MB 365.

Podsjetimo, Ana Stavljenić-Rukavina na dulje se vrijeme maknula iz politike nakon što je podnijela ostavku na mjesto ministrice zdravstva 2001. godine, kad je u Račanovoj vladi bila ministrica iz kvote HSLS-a.

Ostavku je podnijela zbog afere Baxter, kad su 23 pacijenta umrla na hemodijalizi zbog neispravne medicinske opreme. Iako nije bila izravno odgovorna za propust koji je doveo do smrti pacijenata, Stavljenić-Rukavina je u javnosti ostala zapamćena kao primjer moralnosti i izuzetak, jer ministri u Hrvatskoj nisu skloni podnošenju ostavki unatoč aferama.

Na političku scenu vratio je USKOK-ov optuženik Bandić

Na političku scenu vratio ju je zagrebački gradonačelnik i višestruki USKOK-ov optuženik Milan Bandić 2013. godine, kad ju je stavio na listu za lokalne izbore, a 2015. ju je postavio za potpredsjednicu svoje Stranke rada i solidarnosti - MB 365.

Uz mirovinu, Stavljenić Rukavina prima brojne naknade kao članica odbora te potpredsjednica Gradske skupštine te kao predsjednica upravnih vijeća u "Štamparu" i na Srebrnjaku.

Od dobro upućenog izvora doznali smo da se naknade za sjedenje u upravnim vijećima kreću od 400 do 1600 kuna.

Dakle, Stavljenić-Rukavina, uz mirovinu, ima i dodatne prihode zahvaljujući tome što je kao potpredsjednica Bandićeve stranke samim time postavljena za potpredsjednicu Gradske skupštine, a uz to je i predsjednica Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak te Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar". Također je i na čelu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova te je, uz to, i članica Odbora za statut, poslovnik i propise te Odbora za socijalnu skrb.

Stavljenić-Rukavina je Bandiću, otkako ju je vratio u politiku, iskazala vjernost i kad je završio u Remetincu. Nije se solidarizirala s kolegicom Vidom Demarin, akademkinjom koju je Bandić pokušavao nagovoriti da lažno svjedoči u njegovu korist.

 

Žena koja mirno gleda Bandićeve seksističke ispade

Godinama tolerira gradonačelnikove seksističke ispade i napade na žene, pa smo je tako i nedavno mogli vidjeti kako stoji iza Bandića u trenu kad je on verbalno napao novinarku.

Stala je i na stranu bivše ministrice Gabrijele Žalac, koja je odbila dati ostavku iako je auto vozila bez važeće vozačke dozvole i pritom udarila djevojčicu.

"Za Boga miloga, tko od nas nije zaboravio otići na registraciju ili produžiti neki od dokumenata kojim se svakodnevno koristimo? Posebno ako se radi o osobi koja svakodnevno ima desetke sastanaka i obaveza. Tragedija koja se dogodila ministrici mogla se dogoditi svakome od nas. Prometna nesreća može se dogoditi svakome i za nju ministrica Žalac zaista ne može biti odgovorna", rekla je Stavljenić-Rukavina na pitanje treba li Žalac podnijeti ostavku.

Zakoračila u 81. godinu, a postavljena na niz funkcija

Inače, Ana Stavljenić-Rukavina rođena je 5. listopada 1939. u Dugoj Resi. Godine 1963. završila je studij medicinske biokemije na Farmaceutsko-biokemijskom fakultetu, a 1968. studij medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Doktorat medicinskih znanosti stekla je 1976. na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a specijalistički ispit je položila 1979. godine.

Poslijediplomski studij i stručno usavršavanje ostvarila je na Royal Postgraduate Medical Schoolu u Londonu, NATO Advanced Study Instituteu, Simon Stevin Instituteu u Bruggeu (1971., 1976., 1986.), na Američkom nacionalnom institutu za zdravlje (NIH) u Bethesdi (1989.) te sveučilištu Berkeley (2008.).

Od 1985. redovita je profesorica Sveučilišta u Zagrebu, od 1990. redovita profesorica u trajnom zvanju, a od 2014. profesor emeritus.

Tijekom svog radnog vijeka bavi se znanstvenim radom i nastavom te organizacijom laboratorijske medicine u Hrvatskoj i Europi. Na Zavodu za dijabetes, endokrinologiju i metaboličke bolesti Sveučilišne klinike Vuk Vrhovac radila je 15 godina, dok je 23 godine u Kliničkom bolničkom centru Zagreb obnašala funkciju predstojnice Kliničkog zavoda za laboratorijsku dijagnostiku te predstojnice Zavoda za kemiju i biokemiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.