Obiteljsko nasilje u Hrvatskoj u porastu: Svakih 17 dana ubijena je jedna žena

U IZVJEŠĆU o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Gordan Lukač Koritnik za 2009. godine zabrinjavajući su podaci. Naime, drastično se povećao broj žena žrtava ubojstva koje su ubijene od strane članova obitelji. U 2008. godini bilo je 11 takvih slučajeva, dok se u 2009. godini taj broj popeo na 21. Što bi značilo da je u Hrvatskoj prošle godine svakih 17 dana ubijena jedna žena od strane člana obitelji.

Broj svih ubojstava u 2009. iznosio je 49 (što je smanjenje u odnosu na 2008. kada je iznosio 67) onda je krajnje alarmantna činjenica da je čak 21 žena ubijena od strane člana obitelji (ili 43 posto svih žrtava ubojstava su žene ubijene od strane člana obitelji). "Stoga je učinkovito djelovanje na prevenciji obiteljskog nasilja hitno i nužno. Na lokalnoj razini ne radi se dovoljno na osvješćivanju problema obiteljskog nasilja kao problema zajednice. Previše se toga prepušta rješavanju na nacionalnoj razini, a premalo je angažmana samih lokalnih zajednica", navodi se u Izvješću pravobraniteljice.

U 2009. godini 28,3 posto pritužbi pravobraniteljice odnosilo se na nasilje u obitelji, a podnosile su ih najvećim dijelom žene. Počinitelji/ce obiteljskog nasilja bili su bračni i izvanbračni supružnici, ali i drugi članovi obitelji - brat, otac, svekar, sin.

"U odnosu na obiteljsko nasilje treba istaknuti da je pojačan zakonodavni okvir donošenjem novog Zakona o zaštiti od obiteljskog nasilja, ali da mjere predviđene Strategijom o zaštiti od obiteljskog nasilja, koje su se trebale provesti u 2009. godini, nisu do kraja provedene, a prevencija očito nije dala željene rezultate jer je broj prijavljenog nasilja veći nego u 2008. godini, kao i broj ubijenih žena žrtava obiteljskog nasilja", jedan je od zaključaka Izvješća u kojemu između ostalog piše kako je potrebno djelovati na pojačanoj prevenciji nasilja u obitelji.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.