Obama i Medvjedev u Pragu potpisali novi Sporazum o nuklearnom razoružanju

RUSKI i američki predsjednici Dmitrij Medvjedvev i Barack Obama u četvrtak su u Pragu potpisali novi sporazum o nuklearnom razoružanju.

Novi START (Strategic Arms Reduction Treaty) bi trebao smanjiti nuklearno naoružanje dviju zemalja koje posjeduju 90 posto svjetskog nuklearnog oružja za 30 posto. Međutim, potpisivanje Sporazuma je tek prvi korak u njegovoj realizaciji, nakon čega slijedi usvajanje Sporazuma od strane američkog Senata i ruske Dume.

Analitičari za Reuters procjenjuju da to neće proći tako glatko, jer se ruska strana izjasnila kako želi da se izglasavanje dogodi sinkronizirano, odnosno, da neće usvojiti Sporazum prije nego što ga izglasa i američki Senat.

Republikanski zastupnici neskloni Sporazumu

Još već problem mogli bi stvoriti republikanski zastupnici u Senatu koji, nakon zamornog natezanja sa Zakonom o zdravstvenom osiguranju, nisu skloni ustupcima predsjedniku Obami, čime smatraju izglasavanje START-a. Kako kažu analitičari Max Bergmann i Samuel Charap, postoji opasnost da će se Sporazum suočiti s opstruiranjem od strane republikanaca koji, kako kažu, ne pronalaze toliko zamjerki Sporazumu, koliko se zalažu za modernizaciju američkog programa obrane.

Međutim, predsjednici u Pragu su optimistični i događaj smatraju vrlo značajnim. Američki predsjednik rekao je da je to prekretnica, ali tek "prvi korak na dužem putovanju" nuklearnog razoružanja. Medvjedev je rekao da će Sporazum pridonijeti sigurnosti širom svijeta.

Ako prođe glasanja u oba parlamenta, Sporazum će zamijeniti prvi START iz 1991. godine koji je prestao vrijediti u prosincu prošle godine. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.