O obvezi Vlade da poveća plaće javnih službi za 17 kuna odlučit će povjerenstvo

VLADA je danas otvorila pregovore sa sindikatima javnih službi, i to zbog činjenice da su prema sporazumu sa sindikatima od prije godinu dana dužni povećati osnovicu plaće u odnosu na inflaciju, a i promijenile su se i druge okolnosti oko sporazuma potpisanog sa sindikatima prije godinu dana. 

Tada je potpisano kako se od 1. siječnja ove godine plaće javnih službenika usklađuju s inflacijom, a povišica od 6 posto bit će vraćena nakon što dva uzastopna tromjesečja BDP bude prosječno rastao za dva posto. Inflacija iznosi 0,73 posto pa bi zaposleni u javnim službama trebali imati 17 kuna veću plaću. Sindikati kažu da je to premali iznos, no nisu za sada spremni odreći se tog simboličnog odnosa.

> Prošao sporazum Vlade i sindikata

> Potpisan Sporazum Vlade i Sindikata javnih službi

Naime, već im je smanjena plaća za 6 posto, no spremni su razgovarati o reviziji sporazuma s Vladom te eventualnom potpisu na dodatak tog sporazuma.

Uvjeti za reviziju sporazuma

S obzirom na stanje proračuna, dogovoreno je da će se osnovati Povjerenstvo za reviziju koje će imati 4 predstavnika sindikata te 4 predstavnika Vlade, a koje bi sljedećeg tjedna trebalo donijeti odluku o 17 kuna, a Povjerenstvo bi trebalo pojasniti "nejasnoće iz sporazuma potpisanog prije godinu dana".

Vladu je predstavljao ministar Božidar Kalmeta koji je ujedno i predsjednik Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV), dok se nakon sastanka kratko novinarima obratio predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić.

Kratko je rekao da je BDP pao za više od pet posto, što ostavlja prostor za reviziju sporazuma o osnovici za plaće u javnim službama.

Priprema pa odluka

"Kada Vlada napravi tehničku pripremu za reviziju sporazuma i dodatak na sporazum, mi ćemo donijeti političku odluku hoćemo li se odreći tih 17 kuna", rekao je Laktašić pred novinarima očekujući od Vlade da izađe s novim brojkama.

Ministar Kalmeta kratko je dodao da očekuje i nastavak pregovora sa sindikatima o kolektivnom ugovoru, ali i o božićnicama, te izrazio nadu da će se sindikati vratiti u GSV.

Podsjetimo, sindikati državnih službi su prije desetak dana nakon teških pregovora s Vladom dogovorili isplatu regresa i darova za djecu, no od božićnica su odustali. Potpisanim sporazumom između Vlade i sindikata u Banskim dvorima dogovoreno je da se iznos od božićnica preusmjeri za pomoć nezaposlenima.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.