Novinar Telegrapha "opipao bilo" nacije: EU se raspada, Hrvati su nervozni oko ulaska



"BRUXELLES više nije tako primamljiv kao što je nekad bio", konstatira Colin Freeman, novinar britanskog Telegrapha koji je u došao posjetiti Zagreb ne bi li "opipao bilo" Hrvatima uoči referenduma o ulasku u Europsku uniju.

Iako u njegovog tekstu naslovljenom "Hrvatsku muči trema oko ulaska u EU", Freeman i sam očito spada u redove euroskeptika. Britanski novinar ne propušta već u prvoj rečenici podsjetiti da je zajednička europska valuta u krizi, a ističe i neodlučnost europskih lidera, koji više vremena troše na međusobna razračunavanja nego na rješavanje problema.

"Realno, bio bih protiv ulaska u Europsku uniju. Ali ja sam u hotelijerskom biznisu: što više turista, to bolje. Ne mogu si priuštiti da se bunim", izjava je Žarka Pecotića, turističkog djelatnika kojeg je Freeman pronašao na Korčuli, gdje je razgovarao i s Ružom Tomašić.

Hrvatska ulazi u Europu, Srbija ostaje na Balkanu

Pecotićevom izjavom Freeman zaključuje svoj tekst, u kojem primjećuje da mnogi Hrvati, uključujući i oni koji će glasati za pridruživanje EU, imaju problema. Neke, primjećuje Freeman, muči europska kriza koja bi lako mogla usisati Hrvatsku. Drugi, pak, strahuju od gubitka nacionalnog identiteta, a Uniji najviše zamjeraju izručenje Ante Gotovine Haškom sudu, što je bio jedan od uvjeta ulazak u "elitni" europski klub.

Nacionalizam, međutim, može biti argument i za ulazak u Uniju, u što se novinar Telegrapha i sam uvjerio. "Glasat ću 'Za' jer Hrvatska ne ide nigdje i zato što je bolje biti u društvu s Italijom i Njemačkom nego s Bosnom i Srbijom", kazao je za Telegraph operni pjevač Ronald Braus, koji se raduje i ukidanju viza i lakšem prelasku preko granice.

Istraživanja uglavnom pokazuju, ističe Freeman, da će oko 60 posto Hrvata glasati za ulazak u EU. "Hrvatska će tako postati prva članica EU koja je sudjelovala u ratovima devedesetih", piše novinar Telegrapha, zaboravljajući Sloveniju čiji rat je trajao tek nekoliko dana. Ispravno je Freeman primijetio da se upravo iz tog razloga mnogi vesele pridruživanju EU: Hrvatska ulazi u Europu, a Srbija, barem do daljnjeg, ostaje na Balkanu.

"Mogli bi barem pričekati dok vidimo hoće li se eurozona raspasti"

Takav argument nije dovoljno dobar za pravašicu Tomašić, koja kao saborska zastupnica HSP-a dr. Ante Starčević zapravo predstavlja jedini iole euroskeptični glas u Hrvatskom saboru. "Ja nisam nužno protiv EU. Moj problem je što se o ulasku u EU nije vodila prava rasprava. Većina ljudi nema pojma u što se upuštaju", kaže Tomašić.

Hrvatska će, strahuje Tomašić, ulaskom u EU biti uvučena u krizu eurozone i završiti u situaciju da mora vlastitim proračunskim novcem pomagati drugim, još siromašnijim zemljama. "Trebali bi barem pričekati s ulaskom u EU dok ne vidimo hoće li se eurozona raspasti ili neće", kaže Tomašić.

Ništa od toga ne brine Andreja Plenkovića, bivšeg državnog tajnika u MVPEI-ju. Štvoviše, Plenković je uvjeren da bi Tomašić promijenila stav o EU "nakon samo dva sata razgovora s njim". Osvjedočeni eurofil Plenković ističe da Hrvatska u eurozonu nikako ne može ući prije 2016. zbog čega ne treba strahovati da će morati sudjelovati u spašavanju zemalja koje su ugrožene krizom eura.

Glas o prosvjedu euroskeptika stigao do Europe

Za ranije spomenutog opernog pjevača Brausa, kriza nije nikakav problem. "Hrvatska je u krizi otkad sam se rodio". Čak i određeni gubitak suvereniteta, kojeg Braus očekuje, za njega nije problem. Štoviše, očekuje da ćemo zbog toga "imati manje problema".

No, mnogi ne dijele ovakav stav, a odjeci hrvatskog euroskepticizma stigli su i do Europe. Novinske agencije AFP i AP izvijestile su ovaj vikend o prosvjedu protiv EU koji se održao u Zagrebu. U oba izvještaja stoji da je na Trgu bana Jelačića prosvjedovalo više od tisuću ljudi. Glavni argument im je, tvrdi novinar AP-a, strah od gubitka nacionalnog identiteta.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.