Novi Zeland zemlja s najmanje korupcije, najkorumpiranije Somalija i Sjeverna Koreja, Hrvatska na 66. mjestu ljestvice

U IZVJEŠĆU koje je ovog tjedna objavio Transparency International stoji kako je Novi Zeland zemlja koju se smatra najmanje korumpiranom, dok najviša stopa korupcije vlada u Somaliji i Sjevernoj Koreji, piše CNN.

Prema "indeksu percepcije o korupciji" SAD su se našle na 24. mjestu, i tako su postale četvrta najbolja država zapadne hemisfere. Kanada je na desetom mjestu popisa, dok su Bahami zauzeli 21. mjesto, a slijedi ih Čile. Hrvatska se našla na 66. mjestu ljestvice, zajedno s Crnom Gorom i Slovačkom.

Prva mjesta na ljestvici država koje se doživljavaju kao najmanje korumpirane zauzimaju
uglavnom europske zemlje, s iznimkom Novog Zelanda, zatim Singapura koji se našao na petom mjestu i Australije koja osmo mjesto zauzima zajedno sa Švicarskom. Preostale najbolje rangirane nacije su Danska, Finska, Švedska, Norveška i Nizozemska.

S druge pak strane, uz Somaliju i Sjevernu Koreju, koje dijele posljednje, 182. mjesto ljestvice,
dno liste popunili su Mianmar, Afganistan, Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan, Irak, Haiti i Venecuela.

Transparency International svoje je zaključke izvukao iz anketa koje su provele nezavisne i respektabilne institucije. Informacije korištene kako bi se sastavio indeks dobivene su postavljanjem pitanja koja su se odnosila na podmitljivost državnih dužnosnika, pomoćnika u javnim ustanovama, pronevjeri javnih sredstava, kao i pitanjima o snazi i učinkovitosti javnih sektora i truda u borbi protiv korupcije.


Dojam percepcije o razini korupcije u pojedinim državama korišten je jer je korupcija skrivena aktivnost koju je teško mjeriti. Iz Transparencyja kažu kako se taj doživljaj s vremenom pokazao kao potpuno pouzdana procjena korupcije.

Pri mjerenju razine korupcije koristila se skala od 0-10, gdje nula predstavlja visoku korumpiranost, dok su desetkom bodovane vrlo "čiste" zemlje.

Novi Zeland tako je dobio 9.5 bodova, a najgore Somalija i Sjeverna Koreja dobile su po jedan bod. SAD je ocijenjen sa 7.1 bodom, Kanada s 8.7 a Čile 7.2 boda. Haiti, najgori u zapadnoj hemisferi dobio je 1.8, a slijedi ga Venecuela s 1.9 boda.

U istočnoj Europi i središnjoj Aziji Turska je najviše rangirana i našla se na 61. mjestu s 4.2 dodijeljena boda, a Turkmenistan i Uzbekistan dijele 177. mjesto sa indeksnom ocjenom 1.6.
U EU i zapadnoj Europi na najboljem su položaju Danska i Finska, izjednačene na drugom mjestu sa indeksom 9.4, dok je Bugarska najgora, na 86. mjestu s 3.3 boda na korupcijskoj skali.

Transparency International, čije sjedište se nalazi u Berlinu, ima 90 podružnica diljem svijeta. Organizacija surađuje s partnerima u vladama, tvrtkama i civilnom društvu, i to kako bi razvila i implementirala učinkovite mjere za borbu protiv korupcije.

Čitav izvještaj može se pronaći na internetskoj stranici organizacije www.transparency.org.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.