Novi ministar iza sebe ima ruševine hotela, propali Srđ... Rusi su ga dobro plaćali

Foto: Davor Višnjić (Pixsell)

IVAN PALADINA trebao bi biti novi ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine u HDZ-ovoj vladi Andreja Plenkovića, i to umjesto nedavno uhićenog Darka Horvata. 

''Riječ je o mladom i iskusnom stručnjaku o kojemu sam čuo sve najbolje'', predstavio ga je danas kontroverzni HDZ-ov ministar Tomislav Ćorić.

Iza Paladine ostale ruševine Srđa, Radeljevića, Kupara, a obnavljao bi Zagreb i Baniju

Kako su saznale Index istrage, iza novog ministra Paladine, koji je prvi čovjek Hrvatske zadužen za obnovu potresom razrušenih područja, su nikad izgrađeni projekt Golf na Srđu, neizgrađeni projekt Radeljević, koji je ruševina posljednjih 20 godina u dubrovačkom predjelu Gruž, neobnovljeni, ratom razrušeni hoteli Kupari, koji su kupljeni još 2015. godine, a tu je i epizoda u građevinskoj tvrtki koja je financirala HDZ za izbore 2015. godine i koja je nedugo nakon potresa u Zagrebu završila u ubrzanoj likvidaciji. 

Paladininoj biografiji ne pomaže što vlastiti poslovni, ali i financijski uspjeh može zahvaliti ruskoj poduzetnici Oksani Dvinski i ruskom poduzetniku Sergeju Gljadelkinu za koje se već pisalo da iza njih stoji ruski kapital. Istražili smo detaljno sve stručne sposobnosti novog ministra koje bi mogle odgovarati kriterijima HDZ-a. No, krenimo redom.  

Krenuo od Frenkela i Šuice s nikad izgrađenim igralištem za golf

Prema službenoj biografiji, Paladina je počeo svoju profesionalnu karijeru 2006. godine u Adecco Croatiji, agenciji za zapošljavanje, gdje se zadržao dvije godine, a radio je u marketinškom odjelu. Nakon toga prelazi u tvrtku Razvoj golf, i to dok je iza nje stajao kontroverzni izraelski poduzetnik Aaron Frenkel o čijoj smo biografiji vrlo detaljno pisali. 

>> Tajne dubrovačkog golfa: Tko je zapravo investitor Aaron Frenkel?

Golf na Srđu kontroverzan je projekt iza kojeg je stajala tadašnja HDZ-ova vlast u Dubrovniku na čelu s Dubravkom Šuicom. Upravo zbog te afere Šuica je 2009. godine izgubila izbore u Dubrovniku, i to nakon dva mandata. Golf na Srđu nikada nije izgrađen, a 16. studenog 2020. godine Aaron Frenkel osobno je tužio RH pred arbitražnim sudom u Washingtonu zbog neostvarenog projekta. 

Od Golfa na Srđu nije bilo ništa (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Zanimljivo, Paladina napušta Razvoj golf nakon pada dubrovačke HDZ-ove vlasti 2009. godine i nakon najave Frenkela da se povlači iz projekta zbog nesklone mu nove vlasti u Dubrovniku. 

>> Ne može bez Šuje: Muž bivše doministrice se povlači iz kontroverznog golf projekta na Srđu

Ruske veze 

Sljedeća stepenica za Paladinu bila je Titan Građenje, odnosno zaposlenje u Titan Grupi koju je tada vodio ruski poduzetnik Sergej Gljadelkin, a kasnije se kao vlasnica spominje i Oksana Dvinski koja je široj hrvatskoj javnosti postala poznata kao bliska prijateljica bračnog para Karamarko. Osim Titan Grupe, povezana je bila i s tvrtkama Migrit. 

>> U središtu nove afere HDZ-a opet "Rusi" i tajno financiranje stranke s milijunima kuna

Dvinski se 2016. godine spominjala u aferi proširenja mađarske nuklearne elektrane Paks. Riječ je o elektrani zbog koje je Europska komisija pokrenula spor protiv Mađarske zbog netransparentnosti, iza čega stoji ruski kapital.

Obiteljsko naselje u Markuševcu koje je gradilo Titan Građenje

Zanimljivo je da je tvrtka Titan Građenje brisana iz sudskog registra nakon skraćenog postupka bez likvidacije nakon drugog potresa u Zagrebu. Jedan od njihovih nekretninskih projekata bila je izgradnja obiteljskog naselja Štefanovec na predjelu Markuševac u Zagrebu, gdje je bio jedan od epicentara potresa. 

Gljadelkin se odlučio na kupovinu IGH zbog Dubrovnika 

Od Dvinski smo pokušali dobiti informaciju o osiguranju u slučaju potresa, odnosno kako su regulirana zakonska i ugovorna jamstva po likvidaciji tvrtke, no nije nam odgovarala na upite. Kako smo primijetili u oglasnicima, u tom naselju, izgrađenom 2008. godine, mogu se naći stanovi po cijeni manjoj od 1200 eura po kvadratu. 

No, vratimo se u 2011. godinu, kada Paladina izlazi iz Titan Grupacije. Te godine Gljadelkin je tvrtku prodao ruskim državljanima te počinje značajnije ulagati u hrvatske tvrtke. Gljadelkin je, čini se, bio očaran Dubrovnikom te poslovno-građevinskim mogućnostima koje mu pruža taj grad. 

Trebao se graditi dubrovački Manhattan, a danas je ondje parking (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Za oko mu je, kažu nam Dubrovčani, zapela velika parcela bivše tvornice Radeljević na predjelu Gruž od gotovo 50 tisuća kvadrata, gdje su se nalazili nekadašnja tvornica te dio autobusnog kolodvora. Vlasništvo nad tom parcelom imao je Institut građevinarstva Hrvatske (IGH). Odlučio ga je preuzeti. Ne parcelu, nego IGH koji se nalazio u predstečajnoj nagodbi.  

Tako je IGH iz predstečajne nagodbe izašao zahvaljujući ruskom kapitalu, a ključan potez u stabilizaciji poslovanja IGH bila je dokapitalizacija od 58 milijuna kuna iza koje je stajao Gljadelkin. Navodno je cijeli projekt preuzimanja te tvrtke vodilo upravo Delta savjetovanje. 

Gljadelkin ga je bogato plaćao i nagrađivao  

Do Gljadekinova preuzimanja IGH Paladina je osnovao vlastitu tvrtku Delta savjetovanje koju vodi i danas. Tvrtka je osnovana 2011. godine, a u suvlasništvu te tvrtke bila je tvrtka Trag d.o.o. građevinara Valenta Šutala kojeg se povezuje s HDZ-om. Prve godine Paladinina tvrtka imala je prihod od 198 tisuća te dobit od 80 tisuća kuna. Sljedeće dvije godine imao je dobit od oko 20 tisuća kuna, a rekordna je bila 2014. godina, kada je uz prihod od 1.3 milijuna kuna imao dobit od 624.137 kuna. Sljedeće, 2015., godine dobit je bila svega 4 tisuće kuna. Prema poslovnom registru, 2020. godinu Delta je završila s dobiti od 161 tisuće kuna. 

Generalna direktorica njegove privatne tvrtke od 2013. do 2016. godine bila je ruskinja Alina Juvakajeva. Čini se da je za Paladinu 2014. godina bila prekretnica jer te godine ne samo da je imao rekordnu dobit za svoju tvrtku nego prelazi u Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) kod Gljadelkina. Paladina ulazi u Upravni odbor IGH krajem 2014. godine, a od ožujka 2015. godine staje na čelo IGH.  

Gljadekin je dobro plaćao Paladini usluge. Tako je budući ministar graditeljstva na ime nagrade krajem 2017. godine dobio 4000 dionica IGH. Vrijednost tih dionica bila je veća od 800 tisuća kuna

Trebao je graditi dubrovački Manhattan, a danas je ondje parking

No, što je bilo s Radeljevićem u Dubrovniku, od kojeg je i krenuo interes ruskog poduzetnika za IGH? Ništa. Ruševina je i danas, nakon 20 godina, te taj veliki prostor većinom služi za parking. Na tom mjestu trebao se graditi tzv. dubrovački Manhattan. Prije točno deset godina predstavljen je projekt poslovno-stambenog kompleksa, a kao rok za završetak radova jedno se vrijeme spominjao kolovoz 2013.

Upisao potraživanje od 333 tisuće eura na atraktivnom dubrovačkom zemljištu

Preokret se trebao dogoditi 2018. godine, kada je Zagrebačka banka tvrtki B2 kapital prodala paket kreditnih potraživanja prema građanima i tvrtkama težak 1.8 milijardi kuna, a među njima je i kreditno potraživanje tvrtke Radeljević d.o.o., koja je kao dio IGH trebala u Dubrovniku realizirati projekt dubrovačkog Manhattana. No nije se do danas dogodilo ništa. Projekt i dalje stoji. 

Paladina upisao teret na atraktivno dubrovačko zemljište od 333 tisuće eura

U projekt je osobno uključen i Paladina. Naime, na veliki dio zemljišta je stavio teret težak 333 tisuće eura. Kako je vidljivo iz zemljišnih knjiga, Paladina se uknjižio kao založni vjerovnik. Odakle mu potraživanje od 333 tisuća eura na koje se upisao na atraktivno buduće dubrovačko gradilište, upitali smo i samog Paladinu, no do objave teksta odgovor nam nije stigao. Založno pravo skinuto je sa zemljišnih knjiga prije pet mjeseci i to temeljem: Ugovora o kupoprodaji i ustupu tražbine. Sada je upisan 

No, nije to jedina "ruševina" koju iza sebe ostavlja Paladina u svojoj biografiji. Šest godina bio je na čelu Kupari Luxury Hotels d.o.o., a u Upravu je postavio generalnu direktoricu iz svoje privatne tvrtke Alinu Juvakajevu. No, Kupari su i danas - ruševina. Takvi stoje još od Domovinskog rata. 

I Kupari, koje je preuzeo 2015. godine, i danas su ruševina

Vlada je raspisala natječaj za 99-godišnju koncesiju, a jedina ponuda bila je ona Avenue Grupe, u vlasništvu ruskog poduzetnika Sergeja Gljadelkina. Bilo je to 2015. godine, a u pismu namjere stajao je kao glavni operater Marriott International. No oni su otkazali taj ugovor. Novi operater budućeg hotelskog kompleksa trebao je biti Four Seasons, no i oni su u međuvremenu odustali. Zadnja vijest bila je ona o ulasku grupacije Hotel Properties Limited (HPL) iz Singapura koji su u vlasničku strukturu ušli s 50 posto kapitala.

Kupari su danas ista ruševina kao i neposredno nakon Domovinskog rata (Foto: Grgo Jelavić/Pixsell)

Paladina je 2017. otišao iz IGH jer se, kako je rekao, želio potpuno posvetiti projektu Kupara. No, nije pomoglo. Kupari su nakon promjene tri strateške partnera i dalje ruševina. 

HDZ kaže da je sposoban

Dok je još bio u projektu Kupari, Paladina je u prosincu 2019. godine predstavljen kao savjetnik u Hrvatskoj poštanskoj banci, gdje je bio do kraja prošle godine. 

U HDZ-u Paladinu predstavljaju kao velikog, neovisnog, stručnjaka koji nije u HDZ-u, ali je blizak toj stranci. Navodno je odradio veliki dio posla oko preuzimanja Sberbanka, što ne bi bilo čudno s obzirom na njegove ruske veze. 

Jutarnji list, koji je prvi objavio da bi Paladina mogao preuzeti Horvatovo mjesto, odmah je objavio i navodnu vijest da su Paladina i ruski poduzetnik Gljadelkin, kojem u poslovnom smislu duguje gotovo sve, u lošim odnosima. 

Originalno objavljeno na Index istrage

Istraživačko novinarstvo je najskuplje i potpuno financijski neisplativo novinarstvo. Ako vam je stalo do borbe za transparentnost, podržite Index Istrage donacijom. Sav novac prikupljen kroz Index Istrage bit će utrošen jedino i isključivo na najbolje istraživačke novinare i 100% neovisno, odvažno istraživačko novinarstvo.
Opširnije: https://www.istrage.hr/doniraj

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.