Norveški ubojica Andres Breivik planirao objaviti snimke smaknuća političara

NORVEŠKI ubojica, koji je priznao ubojstva 77 ljudi u srpnju, planirao je ubojstva trojice vođa Laburističke stranke.

Andres Breivik je kazao policajcima da je zapamtio govor koji je trebao pročitati i snimiti prije njihova ubojstva, piše norveški tabloid VG. U njegovom krvavom napadu u srpnju nije ozlijeđen niti jedan od trojice čelnika. Norveška policija istražuje kako su procurile izjave iz ispitivanja.

Ranije se već pisalo da je Breivik namjeravao ubiti određene osobe, no ovo je prvi puta da su se navela i njihova imena. Breivik je priznao da je prerušen u policajca postavio automobil bombu blizu vladine zgrade u Oslu 22. srpnja. U napadu je poginulo osam ljudi.

Želio na internetu objaviti snimke smaknuća političara

Potom je otišao na otok Utoyu, gdje je mladež Laburističke stranke održavala ljetni kamp, i ubio 69 ljudi. Rekao je da su ti napadi bili potrebni kako bi Norvešku i Europu spasio od muslimana i multikulturalizma. U napadima je ozlijeđena 151 osoba.

Prema transkriptima koje je objavio VG, Breivik je želio oteti bivšeg norveškog premijera Harlema Brutlanda, kao i ministra vanjskih poslova Jonasa Gahra Stoerea te čelnika mladeži stranke Eskila Pedersena. Brutland i Gahr Stoere su posjetili Utoyu malo prije napada, a Pedersen je tamo bio kada se napad dogodio. Breivik je kazao istražiteljima da je želio snimiti smaknuća počinjena bajunetom ili nožem i snimku poslati medijima putem interneta. No, predomislio se zato što mu je trebalo previše vremena da snimke stavi na internet.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.