Norveška bi mogla posredovati između vlade i oporbe u Venezueli

Foto: EPA

NORVEŠKA je priopćila da je imala "preliminarne kontakte" s predstavnicima venezuelske vlade i oporbe, potvrdivši medijska izvješća o mogućoj posredničkoj ulozi.

Taj je potez "dio pripremne faze u svrhu da se pridonese nalaženju rješenja za situaciju u zemlji", navodi se u priopćenju norveškog ministarstva vanjskih poslova. "Mi ponavljamo da smo voljni nastaviti podupirati traženje mirnog rješenja."

Venezuela je suočena s golemom ekonomskom i političkom krizom pod predsjednikom Nicolasom Madurom, koji je osvojio drugi mandat na izborima prije godinu dana, koje je bojkotirala većina oporbe.

Posredovanje između vlade i oporbe

Više od 3 milijuna građana Venezuele pobjeglo je u inozemstvo u jeku hiperinflacije i nedostatka robe.

Izvješća o razgovorima u Norveškoj pojavila su se ranije ovoga tjedna, ali je oporbeni čelnik u Venezueli Juan Guaidó u četvrtak umanjio njihovu važnost.

Guaidó je potvrdio da Norveška posreduje između vlade i oporbe, ali je demantirao navode da dvije strane pregovaraju. 

"Nema nikakvih pregovora. To je pokušaj Norveške za posredovanjem, što traje mjesecima. Ovo je bila druga pozivnica za dolazak u Oslo. Sve ostalo je špekulacija", prenio je Guaidóove riječi venezuelski dnevni list El Nacional.

Guaidó se u siječnju proglasio privremenim predsjednikom Venezuele i priznali su ga deseci država, među kojima i SAD, ali ne i Norveška.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.