Njemački neurokirurg u Rijeci operirao 4 tumora: "Liječnici su vam izvanredni, ali oprema je stara"

Foto: KBC Rijeka

VRHUNSKI njemački neurokirurg prof.dr.sc. Rudolf Fahlbusch bio je gost na Klinici za neurokirurgiju u KBC-u Rijeka gdje je izveo četiri teške operacije uklanjanja tumora s hipofize uz asistenciju hrvatskog neurokirurga Dinka Štimca.

Dr. Fahlbusch je voditelj odjela Endokrinološke neurokirurgije na Međunarodnom institutu za neuroznanost u Hanovveru, jednoj od vodećih neuroznanstvenih institucija u Europi.

U Hrvatsku je stigao na poziv profesora Štimca kako bi izveo demonstracijske endoskopski asistirane operacije tumora hipofize kroz nos, a ujedno je i održao predavanje o kirurškom liječenju tumora hipofize.

Ovaj vrhunski njemački neurokirurg u Rijeci je tako izveo teške operacije na četiri pacijenta, od kojih se svi jako dobro oporavljaju.



Teška operacija na mladoj djevojci

"Imali smo četiri komplicirana slučaja, prvi je bio veliki tumor na hipofizi kojeg je profesor Fahlbusch riješio za svega sat i pol. Izvadio je tumor kroz nos, a tako i u ostalim slučajevima.

U drugom slučaju imali smo mladu djevojku od 28 godina, a njena je operacija bila jako komplicirana jer joj je sinusoidno područje okošteno, a tumor je bio jako mali, svega 6 milimetara i profesor je prvo trebao pronaći tumor, a da pri tome ne dira hipofizu. Operacija je trajala malo više od sat vremena i bila je uspješna, a pacijenti su se probudili svega par sati nakon operacija.


Treći slučaj je bio jako invazivan tumor na hipofizi koji je prodirao u ostale strukture te je i on uspješno i u cijelosti izvađen.

Riječ je o jako kompliciranim operacijama pa smo njega pozvali da nam pokaže novi pristup, a radi se o endoskopski asistiranoj mikroneurokirurgiji jer se radi pod mikroskopom, ali se koristi i endoskop.

Ja ću isto sam izvoditi ovakve operacije vađenja tumora s hipofize kroz nosa, jer mi je profesor, koji je operirao više od 5 tisuća pacijenata s tumorom hipofize i na tom je području svjetska violina broj jedan, pokazao ovakav novi pristup", rekao je za Index profesor Štimac.



Profesor Fahlbusch izveo 5 tisuća operacija uklanjanja tumora s hipofize

Nakon što su završili sve operacije porazgovarali smo i s profesorom Fahlbuschom koji je u razgovoru za Index rekao kako se rado odazvao pozivu profesora Štimca.

"Profesora Štimca upoznao sam tijekom njegovog višemjesečnog studijskog boravka u našoj Klinici za neurokirurgiju u Erlangenu i ostali smo u kontaktu, te sam mu rekao da ću mu pomoći kad god bude zatrebao.

Budući da je imao četiri pacijenta s vrlo kompliciranim tumorima na hipofizi, budući da su mi oni specijalnost, došao sam mu pokazati novi pristup", rekao je profesor Fahlbusch.


Tom prilikom prokomentirao je i stanje u hrvatskom zdravstvu.

"Hrvatski liječnici kaskaju radi neiskustva rada na modernoj opremi koju nemaju"

"Imate jednako inteligentne i kvalitetne liječnike kao mi u Njemačkoj, no glavni nedostatak za još kvalitetniji rad je nedostatak moderne medicinske opreme. Znam kako je takva oprema u principu vrlo skupa, no vaši liječnici malo kaskaju upravo zbog nedostatka iskustva u radu s takvom modernom opremom i to samo zato što je nemaju.

Jednako tako smatram da će Hrvatska popuniti prazninu za neke vrste liječenja i biti visoko na europskoj ljestvici, no samo da si bar mogu priuštiti i vrhunsku opremu.

Oni se već sad itekako dobro prilagođavaju s onim što imaju, tako je recimo profesor Štimac vrhunski stručnjak u operaciji kralježnice. On je prvi u Hrvatskoj izveo operaciju u kojoj je pacijentu ugradio umjetni kralježak napravljen 3D printerom, a uz to je i autor 3D modela na kojem kirurg u detalje može razraditi svaki korak složene operacije aneurizme krvne žile mozga za situaciju baš tog određenog pacijenta.

To je fantastično, a sad sam mu pokazao i vađenje kompliciranih tumora s hipofize, budući da takvi tumori čine čak 20 posto svih tumora na mozgu, dakle nisu rijetki, riječ je o važnom području i zato mi je drago što će profesor Štimac početi raditi i takve operacije", zaključio je profesor Fahlbusch.

 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.