Neuobičajeno visoka razina radijacije izmjerena na granici između dvije Koreje

U GRANIČNOM području između Sjeverne i Južne Koreje zabilježena je abnormalno visoka razina radijacije, objavile su danas južnokorejske vlasti.

Kako prenosi agencija Associated Press, neuobičajeno visoka razina radijacije registrirana je nekoliko dana nakon što je Sjeverna Koreja obznanila da su njezini znanstvenici uspješno izveli nuklearnu fuziju, tehnološki proces nužan za proizvodnju hidrogenske bombe.

Pjongjang se hvali uspješno provedenom fuzijom, svjetski znanstvenici sumnjaju

No južnokorejski izvori navode kako njihovi seizmografi nisu zabilježili potres kakav je uobičajen kod podzemne nuklearne eksplozije i koji bi naznačio da se u susjednoj zemlji doista odvija nuklearni eksperiment, pa je taj izvor zračenja za sada isključen.

Uz to, južnokorejski i svjetski znanstvenici ozbiljno sumnjaju u istinitost navoda o uspješno provedenoj fuziji, koju već dekadama neuspješno pokušavaju izvesti brojni svjetski znanstvenici, kojima je na raspolaganju daleko suvremenija tehnologija od one za koju se pretpostavlja da je ima Sjeverna Koreja.

No Južna Koreja upozorava da je 15. ovog mjeseca u graničnom području izmjerila visoku koncentraciju plina ksenona, inertnog plina koji se oslobađa prilikom nuklearne eksplozije ili pak prilikom curenja radioaktivnog materijala iz nuklearne elektrane. Neimenovani izvor iz Seula iznosi pak pretpostavku kako je Sjeverna Koreja možda mogla izvršiti nuklearni test manjeg opsega, koji nije zabilježen izvan granica zemlje. 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.