Nema kraja zimi: U unutrašnjosti pola metra snijega, na cestama poledica

SVI ONI koji su se prerano ponadali da je zimi došao kraj, jutros su se neugodno iznenadili, a snijeg koji je rano jutros počeo padati u unutrašnjosti Hrvatske, pojačat će se tijekom sutrašnjeg dana te će padati još u četvrtak prijepodne.

Slab snijeg očekuje se povremeno i u sjeverozapadnim krajevima, dok će na Jadranu biti promjenjivo oblačno s više sunčanih razdoblja na južnom dijelu. Jače pogoršanje i oborine očekuju se navečer i u noći. Na srednjem i južnom Jadranu tako možemo očekivati kišu, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije kišu i snijeg, a u kopnenom području snijeg. Novi snježni pokrivač u nizinama unutrašnjosti uglavnom će napadati između 10 i 30, a u gorju ponegdje i više od 50 cm.

Olujna bura i jugo

Veće probleme stvarat će vjetar, odnosno bura na sjevernom Jadranu, i to s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima, a na srednjem i južnom Jadranu jačat će jugo i istočnjak, do kraja dana jako i olujno. Najviša temperatura od -1 do 4, u gorju između -4 i -1, u Dalmaciji 7 i 11 Celzijevih stupnjeva.

Rano jutros snijeg je počeo padati i u metropoli, a njegovo jačanje može se očekivati navečer i u noći. Također, bit će vjetrovito, puhat će umjeren, u gorju na udare i jak sjeveroistočnjak. Najviša temperatura između -1 i 1, u gorju od -8 do -4 stupnja.

U četvrtak postupno smirivanje vremena

Sutra tako u unutrašnjosti Hrvatske možemo očekivati snijeg koji će u gorskim predjelima biti i obilan. Na Jadranu će padati kiša, ponegdje obilnija, a na sjevernom dijelu mjestimice i snijeg uz moguću kišu koja se smrzava. Puhat će i dalje umjeren i jak sjeveroistočnjak i istočnjak, a na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana jaka i olujna bura. Drugdje istočnjak i jugo.

U četvrtak se može očekivati postupno smirivanje vremena. Padalina će biti još tijekom prijepodneva, no u drugom dijelu dana one će slabjeti. I dalje će biti hladno.

Snježni uvjeti na cestama

Samo osobna vozila smiju prometovati dionicom autoceste A 1, Sveti Rok-Maslenica, državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i dionicom Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene.

Za teretna vozila teža od 3,5 t, vozila s natkrivenim teretnim prostorom, autobuse, motocikle i vozila s kamp-prikolicama zbog olujna vjetra promet je zabranjen riječkom obilaznicom od čvora Škurinje do čvora Orehovica, autocestom A 7 Orehovica-Sv. Kuzam, dionicom autoceste A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Delnica.

Za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle promet je zabranjen Krčkim i Paškim mostom, a još i za vozila s natkrivenim teretnim prostorom i dionicom Jadranske magistrale (D 8) od Bakra do Novog Vinodolskog .

Zbog zimskih uvjeta zabranjen je promet za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu: na A 2 Zagreb-Macelj, na dionici Đurmanec-Trakoščan, kroz Gorski kotar na autocesti A 6, Rijeka-Zagreb, od Kikovice do Bosiljeva,
na svim državnim, županijskim i lokalnim cestama u Gorskom kotaru te u zaleđu Novog Vinodolskog (ŽC 5094 Jasenak-Novi Vinodolski).

Snijega na cestama, prijeti poledica

Zbog snijega su na snazi zimski uvjeti vožnje na autocesti Rijeka - Zagreb od Kikovice do Bosiljeva te na svim prometnicama u Gorskom kotaru i na području Gornjeg Jelenja. Kroz Gorski kotar na kolnicima ima ugaženog i razmočenog snijega, a zbog niskih temperatura moguća je i poledica.

Trajekt na liniji Brestova - Porozina ne prevozi autobuse, tegljače i prikoličare, a ovaj i ostali trajekti voze po plovidbenom redu. Katamaranske linije za otoke Pag i Mali Lošinj su u prekidu.

Vrijeme će u čitavoj Hrvatskoj imati nepovoljan utjecaj na meteoropate i kronične bolesnike. Niske temperature i jak vjetar pojačavat će osjet hladnoće, na što osobito upozoravamo astmatičare i srčane bolesnike.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.