Sukob između Ministarstva i Komore. Fizioterapeuti i dalje bez licence

Foto: Goran Stanzl/Jurica Galoic/Pixsell

MINISTARSTVO zdravstva i Komora fizioterapeuta u sukobu su zbog pripravničkog staža jer Komora ne želi izdati licence fizioterapeutima. Iako je resorno ministarstvo donijelo odluku da komora mora izdati odobrenja i zaprijetilo prisilnim izvršenjem, oni to odbijaju napraviti jer kažu kako se radi o nezakonitim radnjama.

Fizioterapeute koji su već jednom završili stažiranje nakon srednjoškolskog obrazovanja iz Komore traže ponovno isto nakon završetka fakulteta. Nekoliko fizioterapeuta požalilo nam se na ovaj problem s kojim se prema njihovim saznanjima bori oko 300 kolega.

Kažu da im je Komora nakon toga trebala izdati licencu za prvostupnika te ih upisati u registar. No oni od svojih članova traže ponovno obavljanje pripravničkog staža i polaganje stručnog ispita pred Ministarstvom. Do tada, bez obzira na znanje i titulu, zakinuti su za veći koeficijent i plaću.

Već godinu dana nekolicina fizioterapeuta sustavno se bori s Komorom kako bi ostvarili svoja radna prava koja su dobili školovanjem. Ministarstvo zdravstva reagiralo je već nekoliko puta, no Komora i dalje ne želi izdati sporne licence. Za to vrijeme prvostupnici fizioterapije se ne mogu zaposliti ili u potpunosti ostvariti svoja radna prava.

Komora predlaže ukidanje staža za fizioterapeutske tehničare 

Ministarstvo kao nadležno tijelo tvrdi da se ne može odrađivati dva puta isti pripravnički staž, dok Komora smatra kako se radi o dva različita zanimanja s različitim licencama, obrazovanjem, stažom i stručnim ispitom. Predsjednica Komore Mirjana Grubišić za Novi list kazala je da oni predlažu ukidanje stažiranja nakon srednje škole.

"Ne razumijem što ministar hoće, jer licenca se ne može izdavati na temelju nekog mišljenja, nego na temelju zakona. Mi smo tijelo javne vlasti koje radi po Zakonu o općem upravnom postupku izdavanja licenci. Dakle, moramo mijenjati propise, a ne izdavati licence na temelju mišljenja. Imamo dvije sudske presude koje to potvrđuju", rekla je Grubišić te dodala kako ih ministar potiče na nezakonito izdavanje licenci.

"Mi njemu predlažemo da promijeni pravilnik o stažiranju i riješit ćemo problem. Ministar može u dva dana promijeniti pravilnik i uopće ne znam zašto sada bespotrebno stvara ovu sagu."

Iako je resorno ministarstvo nadležno tijelo koje provodi stručne ispite i nadzire zakonitosti rada Komore u izdavanju licenci, Komora i dalje ne želi postupiti po njihovom nalogu jer smatraju da ih ministar Beroš tjera na nezakonit rad.

Ministarstvo: Ukidanje staža nije utemeljeno 

Iz Ministarstva zdravstva tvrde kako daju netočne izjave te su objasnili kako se u oba slučaja radi o istom propisanom programu i jednako propisanom stručnom ispitu.

"Slijedom navedenog, Ministarstvo je svim prvostupnicima fizioterapije koji su obavili pripravnički staž i položili stručni ispit na razini fizioterapeutskog tehničara, na njihov zahtjev, izdalo potvrdu kao javnu ispravu u svrhu izdavanja odobrenja za samostalan rad za prvostupnika fizioterapije u Komori.

Temeljem navedenog, Komora je bila obvezna izdati prvostupnicima fizioterapije odobrenje za samostalan rad, ali kako to do danas nije učinila niti je postupila po mjerama iz upravnog nadzora kojima je to bilo naređeno Komori, Ministarstvo provodi postupak izvršenja rješenja iz upravnog nadzora temeljem Zakona o općem upravnom postupku", objašnjavaju iz Ministarstva te dodaju kako ukidanje staža koje predlaže Komora nije utemeljeno s obzirom na to da se ne obrazlažu nastavni programi koji bi pratili ovaj prijedlog.

"Dana 28. listopada 2020. godine Skupština nadležne komore je tražila ukidanje čak oba pripravnička staža, i za prvostupnike i za tehničare fizioterapije, koje je odbačeno upravo zbog nedovoljno stručnog obrazloženja.

Staž se ne ukida na način da se nakon niza godina provođenja samo traži ukidanje. Nužno je uz stručno utemeljeno obrazloženje dati novi prijedlog cijelog nastavnog programa. Parcijalno dostavljanje informacija i isključivo komuniciranje putem medija nije ozbiljno, pogotovo kada dolazi od nadležne komore", zaključili su iz Ministarstva.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.