Najveći narod bez države danas donosi povijesnu odluku, hoće li doći do novog rata?

Foto: Getty

DANAS bi u Iraku mogao biti povijesni dan za Kurde, najveći narod u svijetu koji nema svoju državu. Naime, u tijeku je glasanje za nezavisnost kurdske regije u Iraku, što je potez koji kritiziraju susjedne zemlje, piše BBC.


Glasačka mjesta otvorena su u tri sjeverne provincije koje čine kurdsku regiju, ali i u spornim područjima za koja Kurdi tvrde da su njihova.


 
Premijer Iraka nazvao referendum neustavnim

Premijer Iraka ovaj referendum nazvao je neustavnim.

Sat vremena prije zatvaranja glasačkih mjesta izlaznost je bila 76 posto, dok su na nekim mjestima birališta ostala naknadno otvorena zbog velikog odaziva ljudi.

Kurdski vođe već su najavili da očekuju da će prevagnuti glas "za" neovisnost kurdske regije i kako će im to omogućiti da započnu pregovore o odcjepljenju, dok neki analitičari najavljuju kako bi rezultati glasanja mogli dovesti do novog rata u Iraku.

Nikada nisu imali svoju državu

Kurdi su četvrta najveća etnička grupa na Bliskom istoku, ali nikada nisu imali svoju državu, piše BBC.

U Iraku oni čine 15 do 20 posto populacije od 37 milijuna ljudi, a već desetljećima su trpjeli opresiju prije nego što su 1991. godine dobili autonomiju u svojoj regiji.

Procjenjuje se da će na današnjem referendumu glasati oko 5,2 milijuna Kurda, ali i da će glasati osobe koje nisu Kurdi a registrirane su u područjima Iraka koja kontroliraju Kurdi.


"Čekamo 100 godina na ovaj dan", izjavio je jedan muškarac za Reuters nakon glasanja, prenosi BBC.

"Želimo svoju državu, uz Božju pomoć. Danas je dan slavlja za sve Kurde. Ako Bog da, reći ćemo da, da dragom Kurdistanu", rekao je.

Promjene na Bliskom istoku

Još jedan muškarac u 60-im godinama izjavio je da se radi o najponosnijem trenutku u njegovom životu. Kako javlja BBC, neki su na glasačka mjesta došli s fotografijama bližnjih koji su poginuli u borbi protiv ISIS-a.

"Krv mojeg supruga nije prolivena uzalud", rekla je jedna žena i dodala kako članovi njezine obitelji nisu spavali u strahu da će referendum biti otkazan.

Koja god odluka danas bila donesena, zasigurno će promijeniti Bliski istok i upravo se toga boje države koje graniče s Irakom.

"Poduzet ćemo mjere kako bi zaštitili jedinstvo nacije i zaštitili sve Iračane", rekao je premijer Iraka, Khaider l-Abadi, koji je dodao i kako taj referendum "prijeti Iraku, mirnom suživotu Iračana i opasnost je za cijelu regiju", piše BBC.

Susjedne zemlje protiv referenduma

Susjedne zemlje Turska i Iran također su protiv današnjeg referenduma, ponajviše iz straha da će njegov rezultat utjecati i na kurdske manjine u njihovim državama.


Ankara je poručila da će rezultat referenduma smatrati "nevažećim i ništetnim". Teheran je pak proglasio referendum "nezakonitim" te je zabranio letove u kurdsku regiju. Zbog toga se opravdano strahuje od novih ratnih sukoba u toj regiji.

Kurdi ipak slave, javlja BBC.

"Želimo biti slobodni. Ovo je ostvarenje sna", rekla je jedna žena koja je danas glasala na referendumu.
 

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.