Najpoznatiji ISIS-ov krvnik iz Londona je mrtav: Evo kako se radikalizirao

Foto: FAH

ISLAMSKA DRŽAVA konačno je potvrdila kako je britanski džihadist Mohamed Emwazi, poznatiji kao Jihadi John, ubijen u napadima dronom u Raqqi, javio je AFP. On je svijetu poznat kao krvnik koji se pojavljuje u nizu videa koji prikazuju ubijanje zapadnjaka.

Mohamed Emwazi odrastao je u Londonu, navijao za Manchester United, a nakon radikalizacije postao je simbolom okrutnosti ISIS-a.

U svom online magazinu Dabiq, ISIS je objavio kako je Emwazi ubijen 12. studenog, “kada je auto u kojem je bio pogodio projektil ispaljen s bespilotne letjelice”. Auto je uništen, a on je odmah ubijen.

Rođen je u Kuvajtu, no njegova se obitelj ubrzo preselila u London. Odrastao je u četvrti North Kensington gdje je otkrivena mreža islamističkih ekstremista. The Sun je objavio isječke iz školskog godišnjaka, u kojem je Emwazi napisao kako želi postati nogometaš.

Sve je počelo njegovim odlaskom u Tanzaniju - tvrdio je da je to bilo obično putovanje, no britanske sigurnosne snage kažu kako je zapravo htio priključiti se terorističkoj organizaciji Al-Šebab u Somaliji. Tajne službe navodno su od njega tražile da špijunira za njih, a nakon što je odbio prijetili su mu velikim problemima.

Sudski dokumenti povezivali su ga s mrežom ekstremista nazvanom "Londonski dečki", koji su navodno prošli teroristički obuku u organizaciji Al-Šebaba. Isti ti dokumenti povezivali su ga s Bilalom al-Berjawijem koji je postao jedan od viših dužnosnika Al-Šebaba prije nego li je ubijen u američkom zračnom napadu početkom 2012.

Nakon toga Emwazi je otišao u Kuvajt kako bi živio sa svojom zaručnicom i njezinom obitelji. 2010. godine došao je u posjet roditeljima u zapadnom Londonu, a britanske vlasti zabranile su mu odlazak iz zemlje. Nakon nekoliko neuspjelih povrataka u Kuvajt, Emwazi postaje Mohamed al-Ayan i nestaje. Kako je točno postao Jihadi John nikad nije u potpunosti objašnjeno.

Prvo njegovo pojavljivanje zabilježeno je u kolovozu 2014. godine, kada je ubijem američki slobodni novinar James Foley, kao osveta zbog američkih zračnih napada na militante ISIS-a. Foley je otet u Siriji dvije godine prije, dok je radio za bostonski protal GlobalPost.

Islamska država objavila je video snimku odrubljivanja Foleyjeve glave kao upozorenje Washingtonu da prekine napade, no Obama je rekao kako je ISIS "rak kojeg treba zaustaviti" te da će SAD nastaviti raditi ono što mora kako bi zaštitio svoje ljude.

Na kraju snimke Foleyjeva ubojstva prikazan je drugi američki novinar Steven Sotloff, koji je radio za Time i Jerusalem Post i otet je u Siriji 2013. godine.

"Život ovog američkog državljana, Obama, ovisi o tvojoj sljedećoj odluci", rekao je maskirani džihadist na engleskom jeziku s britanskim naglaskom. Kasnije je krvnik identificiran kao Jihadi John. Sotloff je ubijen 2. rujna po istom obrascu kao i Foley dva tjedna prije.

Identitet mu je otkriven početkom prošle godine

Sljedeća ISIS-ova žrtva bio je britanski humanitarac David Haines, poznatiji kao sisački zet. U Hrvatsku je stigao 2000. gdje je radio kao šef ureda njemačke humanitarne organizacije Arbeiter Samariter Bund u Petrinji te Kninu te poslije u Sisku. Tamo je upoznato Hrvaticu Draganu s kojom je osnovao zajedničku tvrtku u Sisku. S njom ima četverogodišnju kćer.

"To je odvratno i zastrašujuće ubojstvo nevinog humanitarca. To je čin čistog zla", rekao je britanski premijer David Cameron. Barack Obama ubojstvo je osudio te ga nazvao barbarskim činom.

Posljednje zapadne žrtve IS-a bili su japanski novinar Kenji Goto te poduzetnih Haruna Yukawa. Nakon smaknuća njih dvojice, Jihadi John nestao je, a počele su se pojavljivati glasine - od njegovog bijega od ISIS-a do nekoliko vijesti o njegovoj smrti.

Početkom prošle godine otkriven je identitet Emwazija, zbog čega se sve rjeđe pojavljivao u videima Islamske države. Britanske službe bjesomučno su radile na otkrivanju njegove lokacije.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.