SUMNJIVA NABAVA

MUP nam je pokušao objasniti zašto plaća 18 tisuća kuna po pancirki

Foto: Index, Duško Jaramaz/Pixsell

NAKON što je prije nekoliko dana u javnosti odjeknula vijest da MUP nabavlja 3000 pancirki za čak 54 milijuna kuna, odlučili smo pitati kako je moguće da jedna pancirka košta čak 18 tisuća kuna.

Amerikanci prsluke nabavljali za 3900 kuna po komadu

Naime, za usporedbu, njujorška je policija 2015. također nabavljala pancirke. New York Post tada je izvijestio da će 12 tisuća pancirki, dakle četiri puta više nego što će dobiti hrvatski policajci, koštati 7,3 milijuna dolara, odnosno oko 600 dolara po komadu. 

Pretvorimo li to u kune, Amerikanci su 12 tisuća pancirki platili oko 47 milijuna kuna ili oko 3850 kuna po komadu. Hrvatska će, ponovimo još jednom, tri tisuće pancirki platiti 54 milijuna kuna, ili 18.000 kuna po komadu.

Ne kupuju nego unajmljuju

No, prema natječaju, u hrvatskom slučaju čak se i ne radi o kupovini, nego o najmu.

''Jamstvo na zaštitni paket mora trajati za cijelo vrijeme trajanja najma i to u realnim uvjetima korištenja balističkog prsluka. U slučaju bilo koje vrste oštećenja u eksploataciji bio kojeg dijela balističkog kompleta uključujući vanjski plašt, balističke pakete i balističku ploču, a koja su nastala kao rezultat redovnog korištenja, korisnik opremu vraća u sjedište MUP-a (Ilica 335, Zagreb) i tada stručna služba MUP-a vrši prijavu kvara izvršitelju. Izvršitelj opremu mora preuzeti na popravak od MUP-a na lokaciji Ilica 335 u Zagrebu u roku od 24 sata od zaprimljene prijave kvara i to bez dodatnih troškova za MUP.

Izvršitelj je dužan isporučiti MUP-u zamjensku opremu kod preuzimanja opreme na popravak. Zamjenska oprema mora biti na raspolaganju korisniku sve do povrata popravljene opreme bez dodatnih troškova za MUP", stoji u dokumentaciji javne nabave neprobojnih prsluka. 

Kroko proizvodnja će raditi prsluke

"Ministarstvo unutarnjih poslova je provelo postupak javne nabave za izradu, najam i održavanje balističkih zaštitnih prsluka. Kao najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda ponuditelja Kroko proizvodnja i razvoj d.o.o. ukupne vrijednosti 53.996.430 kuna (s PDV-om)", stoji u obrazloženju vladine odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu unutarnjih poslova da sklopi ugovor koji će porezne obveznike stajati 54 milijuna kuna. 

Odgovor MUP-a donosimo u cijelosti.

"Snažan angažman da hrvatskoj policiji omogućimo potrebitu opremu"

Nije tajna da se ovo vodstvo Ministarstva unutarnjih poslova u proteklom razdoblju snažno angažiralo kako bi hrvatskoj policiji omogućilo toliko potrebitu opremu i odoru, budući da je zatečeno stanje bilo ispod svake razine.

Kada su na red došli balistički prsluci, pristupilo se iznalaženju najboljeg rješenja kojim bi se zadovoljila i potreba zaštite policijskih službenika, ali i standardi koji postoje u području balističke zaštite za različite rodove hrvatske policije

Stoga dajemo sljedeća pojašnjenja:

Kad oduzmete PDV, to je već 11 milijuna kuna manje

Radi se o ugovoru kojim je regulirana izrada, najam i održavanje 3000 balističkih prsluka za različite rodove hrvatske policije u ukupnom iznosu od gotovo 54 milijuna kuna.

Od navedenog je iznosa odmah potrebno oduzeti trošak PDV-a u ukupnoj vrijednosti nešto manjoj od 11 milijuna kuna, što znači da je procijenjena vrijednost javne nabave za balističke prsluke bila nešto veća od 43 milijuna kuna.

Na godišnjoj razini to iznosi oko 4,3 milijuna. Dakle, za iznos od 4,3 milijuna kuna nabavljeno je 3000 pancirki godišnje, odnosno nešto više od 1440 kn godišnje po pancirki, odnosno oko 120 kn mjesečno i konačno 3,94 kn dnevno po balističkom prsluku najvišeg stupnja koji je potreban hrvatskoj policiji.

Prsluci štite od metaka i uboda nožem

Vezano uz kvalitetu balističkih prsluka radi se o balističkim prslucima izrađenim u skladu sa standardom NIJ 0101.06 što je trenutno najnoviji standard u području balističkih prsluka. Razina zaštite je IIIA koja pojednostavljeno rečeno štiti od pištoljskog streljiva.

Uz balistički prsluk za vanjsko nošenje dodatno se isporučuju i balističke ploče razine zaštite IV za dodatnu zaštitu od puščanog streljiva i to balistička ploča koja štiti od višekratnih hitaca, tzv. "multi shoot". Balistički prsluci osim osnovnih tipova zaštite pružaju i dodatnu balističku zaštitu od višekratnih hitaca, tzv. "multi shoot" te balističku zaštitu od izravnih hitaca iz neposredne blizine, tzv. "contact shoot".

Uz sve navedeno balistički prsluci štite policijskog službenika i od uboda noža te šila u skladu sa standardom NIJ 0115.00. S obzirom da su ovi balistički prsluci predviđeni i za držanje u prtljažniku vozila, balistički prsluci moraju izdržati testiranje i u posebnim temperaturnim uvjetima.

Prsluk mora biti pripremljen na dvije temperature

Za ovo testiranje balistički prsluk mora biti pripremljen na dvije temperature i to: na temperaturi minimalno +50°C ili veća najmanje 12 sati i pucanje se obavlja odmah nakon vađenja prsluka iz komore te na temperaturi minimalno -30°C ili niža najmanje 12 sati i pucanje se obavlja odmah nakon vađenja prsluka iz komore. I u takvim uvjetima balistički prsluk mora zaštititi policijskog službenika što je zahtjev izvan minimuma koji propisuju standardi.

Jamstvo će trajati 10 godina, koliko traje i najam

Kako bi kvaliteta balističkih prsluka bila maksimalna, balistički materijali za izradu prsluka ne smiju biti stariji od 6 mjeseca od dana isporuke prsluka Ministarstvu. Jamstvo na balistički materijal i materijal za zaštitu od uboda trajati će za cijelo vrijeme trajanja najma (10 godina) i to u realnim uvjetima korištenja balističkog prsluka.

U slučaju bilo koje vrste oštećenja u eksploataciji bio kojeg dijela balističkog kompleta uključujući vanjski plašt, balističke pakete i balističku ploču, isporučitelj je dužan isporučiti MUP-u zamjenski balistički prsluk kod preuzimanja opreme na popravak, a zamjenski balistički prsluk mora biti na raspolaganju MUP-u sve do povrata popravljenog balističkog prsluka bez dodatnih troškova za MUP.

Dnevni trošak je ispod 4 kune

U servisne usluge ulaze i troškovi transporta, špedicije, dnevnice, prekovremeni sati i sve ostalo što se pojavi kao trošak u ispunjavanju servisne usluge i MUP nema dodatnih troškova.

U slučaju nastanka štetnog događaja, odnosno propucavanja balističkog prsluka ili balističke ploče za cijelo vrijeme trajanja najma za naknadu štete odgovoran je isporučitelj najma balističkih prsluka. Uzimajući sve navedeno u obzir, jasno je kako cijena u sebi ne sadrži samo vrijednost balističkog prsluka već i vrijednost dodatnih usluga koje isporučitelj ima u periodu od 10 godina.

Dakle, detaljna analiza koja je uzela u obzir sve amortizacijske komponente i računica pokazuje da je dnevni trošak zaštitnog prsluka na hrvatskom policajcu ispod 4 kune za razdoblje od narednih 10 godina. (točno 3,94 kn)

Nije 3000, već 6000 prsluka

Ugovor garantira da će u razdoblju od 10 godina policija u svakom trenutku raspolagati s 3000 prsluka. Ako uzmemo u obzirom da je amortizacijski vijek prsluka 5 godina, to znači već dvostruko više prsluka (znači najmanje 6000). Nadalje, bilo kakvo oštećenje prsluka zbog kojeg se prsluk mora povući iz uporabe, dobiva zamjenski te nemamo troškova popravka ili čišćenja.

Nemamo troškove atestiranja, a atestiranja se moraju redovno provoditi, potom također treba imati na umu da je te zaštitne prsluke potrebno, nakon isteka roka uporabe, adekvatno zbrinuti što također predstavlja dodatne troškove, a koje u ovom slučaju ne snosi MUP.

Nije moguće usporediti prijašnje nabave s ovom

Vezano uz Vaš upit o prijašnjim načinima nabave izvješćujemo kako usporedba prijašnje nabave i ove nove nabave jednostavno nije moguća jer se radi o toliko tehnološki naprednijim balističkim prslucima u odnosu na prijašnje nabave. Pojednostavljeno rečeno uspoređivati cijene iz prijašnjih nabava i sadašnje nabave bilo bi kao da se uspoređuje cijena vozila niže klase sa vozilom visoke klase.

Balistički prsluci koji su nabavljani u prijašnjim postupcima izrađivani su po standardu NIJ 0101.04, a balistički prsluci u ovoj nabavi izrađeni su po standardu NIJ 0101.06 što utječe na cijenu, ali i na kvalitetu prsluka.

Prijašnji prsluci nisu bili dobri

U prijašnjim nabavama balistički prsluci bili su isključivo izrađeni da zadovolje minimum zahtjeva koje propisuje standard, dok balistički prsluci u ovoj nabavi dodatno štite policijske službenike od višekratnih hitaca (tzv. "multi shoot") i od izravnog hitca iz neposredne blizine (tzv. "contact shoot")što dodatno podiže razinu zaštite ali i cijenu. Uzimajući u obzir opasnost policijskog posla i moguće kontakte, balistički prsluci u ovoj nabavi imaju i dodatnu zaštitu od uboda noža i šila što balistički prsluci iz prijašnjih nabava nisu imali.

Osim same isporuke balističkih prsluka isporučitelj je na sebe preuzeo i obvezu održavanja balističkih prsluka u periodu od 10 godina bez dodatnih troškova za MUP što nije zanemarivo.

Ovo je prvi puta u povijesti Ministarstva unutarnjih poslova da se pristupilo sveobuhvatnom i cjelovitom rješavanju problema balističkih prsluka i ovaj postupak nije usporediv sa dosadašnjim postupcima nabave koji su provođeni u manjim obimima i samo za pojedine ustrojstvene jedinice i pojedine krizne situacije".

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.