Milanović: Tko god kaže da je upisao pravo kako bi pomagao ljudima, laže

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL

U TERMAMA Tuhelj do srijede se održava konferencija socijalnih radnika, a na otvorenju u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović izrazio je nadu da će problemi, nepravde i nejasnoće s kojima se susreću socijalni radnici biti ispravljeni i da će biti vrednovana posebnost i požrtvovnost tog posla. Konferenciji pod nazivom "Umijeće, znanost, etika i estetika socijalnog rada'" svrha je upozoriti na sve snage socijalnog rada i njegove temeljne dimenzije.  

"Karakter ovog posla je jedan od onih poslova u kojima od početka biraš obrazovanje koje će te neizbježno i nezaustavljivo, bez ikakvih alteracija, voditi prema jednom poslu gdje pomažeš nekome nad kojim ili nad kojom ni u jednom času ne ostvaruješ nikakvu stvarnu moć ili dominaciju, a to je za mene važno", rekao je predsjednik Milanović u prigodnom govoru.

Dodao je da je takvih profesija malo, spomenuvši učitelje, medicinske sestre, socijalne pedagoge, defektologe, logopede, socijalne radnike.

"Tu nema novca"

"I tu je u principu rezervoar iscrpljen, nema dalje. Tko god vam kaže da je upisao pravo da se time bavi da bi pomagao ljudima, laže. Čak je i liječnički posao, koji je predivan i zahtjevan, ipak posao koji statusno i kontekstualno dovodi do jedne dominacije nad drugima, a psihološki također. Psiholozi mogu pomagati djeci ili odraslima u poteškoćama, ali isto tako mogu biti beskrupulozni i nijansirani manipulatori prvog reda i mnogi to rade za novac", ocijenio je Milanović.

Iskazao je nadu da će problemi, nepravde i nejasnoće s kojima se susreću socijalni radnici biti  ispravljeni i da će biti vrednovana posebnost i požrtvovnost tog posla "jer tu nema novca". Predsjednik je također naglasio da je nekad tolerancija prema nasilju bila puno veća, a danas je jako niska, pri čemu je podsjetio na nedavni tragični slučaj u beogradskoj osnovnoj školi. 

Na otvorenje došla i državna tajnica

Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić rekla je kako je "jasno da probleme treba rješavati, odnosno da ih treba spriječiti, a prevencija socijalnih problema godinama je samo poželjni pojam u nacionalnim strategijama i zakonima".

Da bi socijalni radnici djelovali preventivno, dodala je, trebali bi raditi u dječjim vrtićima, školama, dispanzerima za metalno zdravlje te u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Na otvorenju konferencije bila je i državna tajnica Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marija Pletikosa koja je istaknula da je posao socijalnog radnika, iako izazovan, jedan od najzahvalnijih poziva, koji pruža priliku da se život pojedinca promijeni nabolje.

Planirana su predavanja i okrugli stolovi

Pletikosa je rekla da se cjelovita reforma sustava socijalne skrbi dugo čekala te da se Ministarstvo zauzima za realne i dostižne promjene.

"Vodeći se činjenicom da su socijalne usluge pravo svih građana, izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj skrbi dodatno će se regulirati status roditelja njegovatelja kroz dizanje naknada i produljenje statusa, a ukinut će se institut zabilježbe na nekretninu", rekla je Pletikosa, dodajući da su utvrđeni prioriteti razvoja socijalnih usluga.

Nakon otvorenja slijedila su plenarna predavanja i radionice. Program u utorak počinje plenarnom panel-raspravom "Zašto šutimo?", a tema plenarnog predavanja u srijedu bit će "Tko je kriv, a tko je prav? Ili: Tko je prvi počeo?" Za srijedu je najavljen i okrugli stol pod nazivom "Smještaj beskućnika: jesmo li učinili dovoljno?"

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.