Milanović za Pelosi nije imao vremena, ali je imao za Bećarfest u Babinoj Gredi

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

U ZAGREBU je održan relativno značajan međunarodni događaj, summit Krimske platforme. 

Jedna od gošći na tom summitu bila je i predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi, koja je u ustavnoj strukturi trećerangirana osoba SAD-a, nakon predsjednika i potpredsjednika. Pelosi se u Zagrebu sastala s premijerom Andrejem Plenkovićem i predsjednikom sabora Gordanom Jandrokovićem, ali nije bilo susreta između nje i predsjednika RH Zorana Milanovića.

Milanović o Pelosi: Ona nije moja razina

On je poziv Nancy Pelosi na bilateralni sastanak odbio s objašnjenjem da nema vremena jer se taj dan nalazio na lokalnoj proslavi u Makarskoj.

"Amerikanci su tražili sastanak, ja danas ne mogu i to je to. Ona nije izvršna vlast, za dva tjedna neće biti to što je sada. Nije moja razina, to nije hamburger, to je nothingburger", izjavio je Milanović. 

>> VIDEO Milanović: Ne sastajem se s Pelosi. Ne znam ni što je Krimska platforma

Dodao je i da je američki poziv vjerojatno bio kurtoazan.

Milanović je u svom ne baš uvjerljivom objašnjenju ponudio jasne kriterije oko toga s kim se on kao predsjednik Republike Hrvatske treba sastajati, a s kim ne. Prema njegovim riječima, predsjednik RH ne bi se trebao sastajati s ljudima koji "nisu njegova razina" i "nisu izvršna vlast".

Također je dometnuo da je poziv na sastanak bio "vjerojatno kurtoazan", što je još jedna smiješna izlika jer je većina sastanaka te vrste kurtoazna. Milanović se ponaša kao da se on pristaje sastajati sa stranim dužnosnicima samo ako će se dogovoriti svjetski relevantne stvari.

Što otkriva službena stranica Ureda predsjednika?

Uostalom, dovoljno je pogledati objave na službenoj stranici Ureda predsjednika RH da bude jasno kako se Milanović sam ne drži vlastitih kriterija. 

Primjerice, kada je nedavno bio u službenom posjetu na Malti, Milanović se sastao s "predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Malte Anġlu Farrugiom". Dapače, navodi se kako se sastao i sa "šefom opozicije Bernardom Grechom". Je li šef opozicije neke države razina predsjednika RH?

Napomenimo odmah kako nema ništa loše u tom sastanku niti ima smisla Milanovićev kriterij da se sastaje samo s onima koje on osobno smatra "svojom razinom", već je stvar u očitom Milanovićevom licemjerju i izmišljanju gluposti oko toga zbog čega se nije htio sastati s Nancy Pelosi.

Dapače, Milanović se od početka svog predsjedničkog mandata sastajao i s ministrima vanjskih poslova, s potpredsjednicima (nedavno je na Pantovčaku razgovarao s potpredsjednicom Vijetnama Võ Thị Ánh Xuân), s premijerima, članovima predsjedništva itd., pa je njegova izlika za odbijanje sastanka s Pelosi posve neuvjerljiva i nedosljedna u odnosu na njegovu prethodnu praksu otkako je na Pantovčaku.

Prekjučer nije znao što je Krimska platforma, jučer se sastao sa sudionicima summita

Da stvari budu još gore, na stranicama Ureda predsjednika jučer je objavljena vijest da se Milanović sastao s "predsjednicom parlamenta Republike Albanije Linditom Nikollom, koja boravi u Zagrebu zbog sudjelovanja na Prvom parlamentarnom summitu Međunarodne krimske platforme". 

Sastao se i s "predsjednikom Nacionalnog vijeća Republike Austrije Wolfgangom Sobotkom", koji je u Zagrebu također bio zbog Međunarodne krimske platforme, događaja za koji je Milanović izjavio da "ne zna što je to".

Dakle, Milanović se sastao s predsjednicima zastupničkog doma Albanije i Austrije, ali mu je sastanak s predsjednicom zastupničkog doma SAD-a bio "ispod razine".

Svojedobno se sastao i s Draganom Čovićem, predsjednikom HDZ-a BiH, koji je u tom trenutku bio na funkciji predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, dakle drugog parlamentarnog doma u BiH.

Otkako je izabran za predsjednika, Milanović rijetko putuje i sastaje se s kolegama u EU i svijetu

Kolindi Grabar-Kitarović zamjeralo se da previše putuje i sastaje se sa svima, dok je Milanović otišao u drugu krajnost - rijetko putuje i ne može se baš pohvaliti brojnim susretima sa svojim kolegama iz Europe, a kamoli svijeta. S obzirom na to da je ustavno definiran i kao sukreator vanjske politike, Milanović bi se ipak trebao malo više angažirati, ako ne zbog reputacije Hrvatske, onda barem da ga ne zabole prepone od tolikog sjedenja na Pantovčaku.

Otkako je inauguriran za predsjednika, Milanović je bio u službenom posjetu Berlinu kod njemačkog predsjednika Frank-Waltera Steinmeiera - koji mu je kao djetetu morao pokazivati gdje treba stati i kako se ponašati, kao da predsjednik RH nema nikakvog diplomatskog iskustva. 

Susretao se s kolegama iz Austrije i Slovenije, bio je na summitu NATO-a u Madridu i na regionalnim summitima kao što je Brdo-Brijuni. I bio je, već smo spomenuli, na Malti.

Sastao se s Macronom zahvaljujući Plenkovićevom angažmanu

Bio je i u službenom posjetu Švicarskoj te se tamo sastao s predsjednikom Švicarske Konfederacije Ignazijem Cassisom, na čiji je poziv stigao u dvodnevni službeni posjet toj državi.

Vrijedi podsjetiti da je nakon tog sastanka u travnju ove godine Milanović izjavio da je "ruski napad na Ukrajinu neizbježna tema i biti na strani slabijega u ovakvom sukobu je građanska dužnost, ali i kršćanska dužnost". U Hrvatskoj daje drugačije izjave.

Održao je i sastanak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom kada je on bio u posjetu Zagrebu. Doduše, Macron je u Zagreb došao zbog angažmana premijera Plenkovića, a s Milanovićem je odradio, kako bi sam predsjednik RH rekao, kurtoazan posjet.

Milanovićev omiljeni vanjskopolitički saveznik je negator genocida Dodik

Otkako je predsjednik, Milanović se vjerojatno najviše puta sastao s Miloradom Dodikom, koji je donedavno bio član Predsjedništva BiH. Posjetio je i njegovo privatno imanje u Laktašima kod Banje Luke, a podržao je i Dodikove tvrdnje da nije bilo izborne krađe na nedavnim izborima za predsjednika Republike Srpske iako sve upućuje na to da je Dodik pokrao te izbore.

Još je gore što je podržao Dodikov stav da se u Srebrenici nije dogodio genocid. Ništa od toga Milanoviću nije bilo ispod njegove razine, što dosta govori o aktualnom predsjedniku RH. Najgore od svega, Milanović je svojedobno izjavio da će svakoga tko se usudi propitivati njegovu bliskost s Dodikom proglasiti veleizdajnikom.

>> Dodik: Milanović je na ručku rekao da nije bilo genocida u Srebrenici

Nema vremena za Pelosi, ima vremena za 10. Bećarfest u Babinoj Gredi

U kampanji je Milanović s pravom ismijavao što Kolinda Grabar-Kitarović seli svoj ured diljem Hrvatske i sastaje se sa svime i svakime.

U tom kontekstu spomenimo da je predsjednik RH našao vremena za odlazak na otvorenje 10. Bećarfesta u Babinoj Gredi, kao i da je na Pantovčaku primio npr. predstavnike Livanjske zajednice Zagreba. 

Za sve to je našao vremena, za sastanak s Nancy Pelosi nije. Sve u svemu, čini se da je jedini pravi nothinburger u ovoj cijeloj priči Zoran Milanović.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.