Medulin trpi posljedice masovnog turizma. "To su sve stranci, domaći nemaju ništa"

Screenshot: HRT

U posljednje se vrijeme sve više ističe da Medulin, jedna od naših najrazvijenijih općina po pitanju turizma, trpi posljedice masovnog turizma, piše HRT.

Preizgrađeno i neosmišljeno

Mjesto je nagrđeno ne samo bespravnom nego i mastodontskom apartmanskom gradnjom. Stanovnici su nezadovoljni i žale se da nadležni ne čine dovoljno kako bi je ograničili. 

"Gotovo preizgrađeno, neosmišljeno, kasno za povrat. Ja sam domaća, nemam ništa od toga. To su uglavnom stranci, apartmanske zgradurine, ogromne, atipične. O arhitekturi da se uopće ne govori. Nema pomoći", govori Blanka iz Medulina.

"Prevelike kuće, ne valja, nema ljudi, nema dućana, nema parkinga, nema ništa. I kako naprijed?" zapitala se Vesna iz Medulina.

Općinski vijećnici kažu da su još 2021. aktima zabranili gradnju spojenih apartmanskih jedinica. No čim se pročulo da će stupiti na snagu, općina je zaprimila 97 novih zahtjeva za građevinsku dozvolu, a njih su morali izdati prema starim pravilima. U Medulinu se zato i dalje gradi, a općina vodi borbu s investitorima. 

Prijetnje investitora

"Susrećem se gotovo na svakodnevnoj bazi s prijetnjama. Ako investitora pokušaš, neću reći natjerati, nego usmjeriti kako bi trebalo biti po prostornom, odnosno urbanističkom planu, prijeti se. Ja ih do dan-danas nisam prijavila, ali vidjet ćemo što će biti sutra", govori Sanja Folo, pročelnica za prostorno uređenje općine Medulin.

Iz turističke zajednice općine pak tvrde da Medulin nije preizgrađen. "Jedna trećina cijele naše općine se nalazi pod raznim režimima zaštite prirode, tako da to je glavni motiv dolaska, ali se postavlja pitanje budemo li i dalje zadirali u prostor, što će se dogoditi", kazao je Mihael Idžaković, direktor TZ-a Medulina. 

U mnogim odredištima za masovni turizam diljem Europe već se događaju prosvjedi protiv masovnog turizma, od Tenerifea, preko Mallorce i Barcelone do Venecije. Nije nemoguće da taj trend stigne i u Hrvatsku, ako se stvari ne promijene nabolje.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.